Propostes de Pagès editors per a Sant Jordi 2017

Sant Jordi cada cop està més a prop i Pagès editors ja ha fet les seves apostes per a la gran festa del llibre. A continuació, per seccions, t’oferim algunes propostes.

NARRATIVA

LA CAIXA NEGRA

de Marc Pons

Lleida, 2010. Dia dels Sants Innocents. Les portades de la premsa destaquen la mort del cap de Personal de la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de Lleida, la Pia Lleidatana. No és una innocentada. Sabí Carròs ha mort al peu del canó, assegut al seu despatx. A l’entitat es disparen totes les conjectures possibles. Un home amb una extensa col·lecció d’enemics: sindicats, directius… L’assassinat és una hipòtesi probable. Mentrestant, la Pia Lleidatana està immersa en una operació de fusió. Amb dues caixes més. Una operació milionària que oculta una trama de lluites personals pel poder. Martí Morella “Neeskens”, un empleat anònim –un tant se me’n fot com n’hi ha tants– es converteix –inesperadament i involuntàriament– en la clau de la trama. I amb una ironia sorneguera que ratlla el cinisme, que gasten la gent que han tastat el gust amarg de la derrota– relata els fets que desemmascaren els actors de la trama. Hipoteques i Preferents són la punta de l’iceberg d’un submón de tèrboles pràctiques -–xantatges, mobbing, crims– que s’oculten sota la capa de llustre de l’entitat.

La crítica diu: «El text és molt atractiu, sobretot el seu sarcasme,
humor, agilitat i espontaneïtat en els diàlegs».

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

MARIQUITA TENNANT

de Lluís Barbé

El 24 de novembre del 2005, l’alcalde de Windsor i Maidenhead (Anglaterra) va col·locar en una casa molt antiga del barri de Clewer una placa blava en honor d’una tal Mariquita Tennant, morta l’any 1860. La notícia no tindria més interès per a nosaltres si no fos perquè aquesta senyora es deia de soltera Maria Francesca Eroles i Eroles i, per tant, era d’origen català. De fet, és l’única dona de totes les terres hispàniques que té una placa blava de reconeixement a la Gran Bretanya. Però qui era aquesta dona? D’on havia sortit? Quina vida havia tingut? Aquestes preguntes les respon Lluís Barbé després d’anys de recerca sobre l’exiliada família Eroles duta a terme a Irlanda, Anglaterra i Catalunya. Amb les dades obtingudes basteix una novel·la històrica apassionant que ens permetrà copsar l’altra cara d’uns fets viscuts per refugiats catalans que palesen la conducta exemplar de la societat anglesa i del govern britànic d’ara fa quasi dos-cents anys.

La crítica diu: «Un text excel·lentment narrat, amb agilitat discursiva,
molt bon ritme, amb imaginació i riquesa de situacions».

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

TROS

de Rafael Vallbona

La terra humanitza, el contacte amb la gent embruteix No hi ha res que decanti la balança en favor de les persones, creu en Joan, un vell xaruc, vidu i malcarat. El Pepe ha tornat al poble pel seu pare, vell i sol en morir-se la mare. Però també per amagar-se del seu fracàs a ciutat i d’algú que el busca per què li torni el que és seu. I Alcastrer, un no lloc en mig del secà, quatre cases i un centenar d’ànimes sense inquietuds, un poble d’on no es pot ni fugir, no és el millor indret per a una vida rica i plena. I a més hi ha els robatoris, i les patrulles que fan els pagesos a les nits per vigilar les finques. I la boira glaçada que cobreix el país com una flassada que asfixia: massa ànsia per a tant poques sortides. I ni en Joan ni el Pepe no han acomplert mai cap dels seus anhels. Per això topen.

XXVè Premi Ferran Canyameres de Novel·la, 2016

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

MANS NEGRES

de Jordi de Manuel

Cobdícia, venjança, ira, luxúria, gelosia, fanatisme, defensa pròpia i malícia genuïna s’entortolliguen en aquesta teranyina teixida amb set relats breus. Amb les “mans” com a fil conductor, l’inspector Marc Sergiot apareix en cada conte: sigui amb un protagonisme manifest en la investigació, o només ensumant la ferum del crim. Mans negres són set narracions criminals que disseccionen les parts més fosques de la naturalesa humana.

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

LA NOIA QUE VA SORTIR D’UN QUADRE DE BOTTICELLI

de Josep M. Quintana

Paola Torelli, la noia que semblava haver sortit d’un quadre de Botticelli, pensa furiosa que l’únic que pot fer en aquell estat límit en què es troba és assassinar l’amant de la seva mare, l’advocat Carlo Grimalt. Per això té la pistola i prem el gallet, però no se’n sortirà. Tanmateix, el magistrat Francisco Bocanegra, implacable i meticulós en la investigació criminal, intentarà no sols condemnar, sinó també comprendre la frustrada assassina i la relació complexa i descarnada d’unes persones que viuran en un món carregat de violència, odi i amors folls.

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

DIES QUE CABEN EN UNA AMPOLLA DE VICHY

d’ Andrea Rodés

L’Oliver Marfà és un arquitecte de renom avesat al fet que tot li surti bé: jove, guapo, intel·ligent, ambiciós i exitós amb les dones, la seva vida de triomfador va vent en popa fins que un incident inesperat arruïna els seus plans de començar una plàcida vida matrimonial a la torre d’estiueig que s’ha construït al Maresme. Després d’uns anys als Estats Units per recuperar forces, l’Oliver torna al Maresme de la seva infància reconvertit en un emprenedor d’èxit, però s’adonarà que per poder tornar a ser feliç haurà de superar els seus problemes d’autoestima, deixar les frivolitats enrere i afrontar diversos temes sense resoldre del seu passat.

ELS LLOPS JA NO VIUEN ALS BOSCOS

 

de Teresa Saborit

La maldat que simbolitzava el llop en les versions originals dels contes clàssics ha perviscut fins als nostres dies. Els “llops” continuen sent un perill malgrat que ara rebin altres noms, malgrat que ara s’ocultin a l’escola, al carrer o en la pròpia família; malgrat que ja no visquin als boscos. Els set relats d’aquest llibre, narrats en primera persona, volen donar veu a tots aquells nens que callen quan un “llop” els ataca, que no diuen res perquè creuen que és “normal”, que s’amaguen perquè els avergonyeix la idea que algú pugui descobrir el seu malson. Deia Tolstoi que “totes les famílies felices s’assemblen, però cada família infeliç ho és a la seva manera”. Ningú no sap què s’amaga rere una porta tancada.
XI Premi 7lletres 2016
.

 CENDRA

 

de Sílvia Mayans

1976. Un any després d’haver resolt la mort del Severino Gil a Cap llàgrima sobre la tomba, tot just estrenada la democràcia, l’Elíades Bel es troba embolicat en nous misteris per les terres de l’Ebre. Un terrible incendi, assassinats, corrupció, empresaris sense escrúpols i la recerca d’una família dispersada després de la guerra civil, el portaran des d’Arnes cap a Horta de Sant Joan, Alcanyís, Tarragona i Cornellà. L’Elíades, fotògraf i investigador eventual, comptarà amb l’ajuda del seu cosí lo Margalló, un pagès de Vall-deroures; de la Susi, una perruquera molt trempada; de mossèn Amadeu i de l’inefable tinent Estrada, que gaudeix d’una, fins ara tranquil·la, jubilació. Un mosaic de personatges molt humans, tocats per les dures circumstàncies de la vida. Llops i xais que acabaran sent, sense excepció, res més que cendra.

A LA COLÒNIA HIDRÀULICA I ALTRES CONTES

de Sílvia Romero i Olea

L’autora, amb el to irònic que caracteritza la seva obra en general però sobretot la narrativa breu, ens exposa diferents escenaris i situacions on el tema de la mort apareix amb tractaments i enfocaments ben diversos. Fins al punt que, en més d’una i més de dues ocasions, la lectura us dibuixarà un somriure còmplice. Així, teniu la descripció un tant futurista i fregant la ciència-ficció a ‘De pesca’, o us podeu endinsar en el terreny de la fantasia a ‘Tot un personatge’. Podeu viure una trobada ben peculiar a ‘Ens coneixem?’ o una mort vorejant la comicitat grotesca a ‘Suïcidi’. També hi trobareu sentiments o desitjos com la venjança, la gelosia, la por, la curiositat… o la denúncia.

XXIV Premi de Narrativa Vila de l’Ametlla de Mar, 2016

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

CUQUES DE LLUM
Retalls d’una vida

d’ Enric Curto

L’Isidre era només un nen quan es va veure forçat a l’exili. El seu cor, però, romandria per sempre en la terra que el va veure néixer, allà on havia sigut feliç: un món acollidor, amable i, fins i tot, màgic. Els anys s’escolen però ell continua vivint dels records i de tot allò que va quedar enrere. L’Isidre no és gaire més que un espectador d’una vida que creu aliena i injusta. Fins que un tomb del destí li oferirà l’oportunitat d’aferrar-se novament a la vida, de tornar a començar a través d’una nova il·lusió compartida però també de reptes i responsabilitats que haurà d’afrontar. La vida el reclama. L’autor fa ús de la seva força narrativa per presentar-nos un món de records, tendresa, somnis i esperances, però també de coratge i esforç. Una història propera, emotiva i profundament humana d’aquells que van viure amb l’esperança del retorn i la mirada posada en el nord llunyà. Unes circumstàncies i un patiment que, avui en dia, malauradament, tornen a ser molt presents.

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

CIÈNCIA – FICCIÓ

 INTRODUCCIÓ A L’OMBRA

de Manuel de Pedrolo
Quan una tarda de pluja el senyor Massagué torna a casa, es canvia els mitjons, es posa les sabatilles i, distretament, es disposa a entrar al menjador on l’espera la muller, no es pot imaginar en quina dimensió desconeguda està a punt d’entrar. Manuel de Pedrolo (1918-1990) va practicar totes les formes i tots els gèneres literaris, i com a autor i traductor va introduir dins la literatura catalana els corrents més actuals en anys de prohibicions. Amb Introducció a l’ombra, novel·la escrita fa seixanta anys, el lector se sorprendrà de l’exhaustió dels interessos de Pedrolo per les teories de descripció i modelament de la realitat i les seves implicacions, l’especulació sobre dimensions alternatives i fins i tot una intuïció dels ordinadors quàntics amb la idea de dotzenes de cervells treballant coordinadament en un mateix projecte.

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

MONOGRAFIES

COM ESCRIC NOVEL·LA POLICÍACA

d’Andreu Martín

Andreu Martín, un dels màxims representants de la novel·la negra catalana, reflexiona en aquest assaig sobre els secrets que s’amaguen sobre el gènere noir. El text que tenim entre mans és una excel·lent guia per escriure textos negres. Es tracta d’una eina vàlida adreçada no tan sols a aquells autors, novells i experts, que vulguin convertir-se en experts del gènere, sinó també als crítics, periodistes o lectors que vulguin entendre les claus d’un dels gèneres més importants de la literatura.

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

AMB AFANY DE JUSTÍCIA I LLIBERTAT
Josep Suñol i Garriga a través dels seus articles i entrevistes
de Jordi Badia
Amb aquest llibre, l’autor posa a l’abast de tothom el pensament de Sunyol amb una generosa selecció de les seves col·laboracions periodístiques. D’aquesta manera, hom pot fer una lectura pròpia del personatge, llegint-lo directament, des de les columnes de La Nau a les de La Rambla, la seva gran construcció periodística. Paga la pena que s’hagi fet aquest esforç perquè puguem parlar amb més propietat encara del pensament de Sunyol, per poder anar a les fonts, per oferir la documentació de primera mà. Així ens aproximem realment a les preocupacions de l’època, i sobretot al llenguatge amb què s’expressaven. Perquè, realment, l’obra del fundador de La Rambla només s’entén en el context de la seva època, i no només fixant-nos en el que passava a Catalunya, sinó en el context internacional que li va tocar viure.

 SOCIOLOGIA

ELS GITANOS CATALANS DE FRANÇA
Llengua, cultura i itineraris de la gran diàspora

d’ Eugeni Casanova

A França existeix un col·lectiu format per desenes de milers de persones que parlen català, i que es defineixen a si mateixes com a “gitanos catalans”, que s’ha mantingut ignot durant segles. El seu origen se situa al Principat de Catalunya, sobretot a l’Empordà. Van començar a establir-se al Rosselló arran d’una llei del 1783 de Carles III que els va permetre viatjar després de segles de prohibicions, i van anar seguint dues grans rutes migratòries al llarg de la costa mediterrània i de la Garona. Avui, una dotzena de cognoms com Batista, Patrac, Ferrer, Pubill, Cargol o Malla s’escampen per bona part del país fins a la frontera amb Bèlgica en comunitats que han mantingut majoritàriament la llengua i els costums. Parlen un català, que ells anomenen gitano, diferent dels dialectes territorials.

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

ASSAIG 

TERRES DE L’EBRE, FRONTERA, FRONTISSA

de Xavier Vega Castellví. Pròleg de Josep – Lluís Carod – Rovira

Les terres de l’Ebre constitueixen un territori marcat pel riu que les travessa i pels tòpics que les envolten. Aquest llibre intenta esvair-los i explicar la doble condició de frontera i de frontissa físiques i mentals d’un sud que només és un centre malinterpretat, el dels Països Catalans. Un recorregut pel fascinant medi natural i per la història ebrenca, plena d’insurgència i de conflicte, el darrer dels quals, la lluita contra el transvasament previst en el Plan Hidrológico Nacional, ha servit per cohesionar el territori i incorporar-lo definitivament a l’imaginari nacional, amb una nova catalanitat desacomplexada i vigorosa i amb l’aportació del seu ric univers simbòlic: la jota, les bandes de música, els bous o Sant Antoni, a més d’una literatura amb Despuig i Vicenç Garcia, a banda de la modernitat d’Arbó, Bladé, Moncada i Vergés.

Carme Vidal: «És un llibre que agradarà tant a experts
en el tema com a persones que no en sàpiguen res».

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

ESCRITS SOBRE LLENGUA

de Josep Murgades

Vet aquí algunes de les qüestions abordades, amb intents d’explicació i de resposta, en els textos aplegats en el present llibre, al llarg dels darrers trenta anys: situació i perspectives de la llengua després de les dues dictadures espanyoles del segle xx; discursos i pràctiques del colonialisme lingüístic; poder d’integració social d’un idioma i correlativa capacitat de discriminació lingüística; normalització del català i nativització de l’espanyol; galleguització (formal) i eusquerització (funcional); interposició i dependència lingüístiques; codificació ortogràfica com a exercici de poder; condicionants sociolingüístics de la producció literària en una llengua subordinada; estatus i viabilitat de la llengua del país en una hipotètica Catalunya independent, entre altres.

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

.LA FILOSOFIA CURA
Eines per al benestar de l’ànima i del món

de Francesc Torralba

La filosofia emergeix de les profunditats quan se li ofereix la possibilitat. No es tracta d’un exercici artificiós, ni d’una operació accidental que s’incrusta en l’ésser humà de manera aparatosa per via de l’educació. La pregunta pel sentit de l’existència, pel que realment dota de valor la vida humana està, en germen, en tot ésser humà. No és un luxe per a ociosos, ni tampoc una activitat estèril pel que fa als seus resultats i beneficis. Dóna resposta a una necessitat fonamental de l’ésser humà.

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

.L’ART D’EDUCAR AMB AMOR 

de Xavier Caparrós

Aquest llibre, escrit des del cor, és un viatge fascinant que explora l’univers dels infants i dels qui tenim la responsabilitat i la joia d’acompanyar-los. Una obra excepcional que ens proposa una reflexió profunda de com eduquem, on som i on volem anar. Adreçat als pares, a docents i a qualsevol persona interessada en l’ésser humà, la formació i l’educació, té l’objectiu de contribuir a formar persones satisfetes i creatives que afavoreixin la llibertat i la dignitat individual i col·lectiva. Amb un llenguatge clar, directe i estimulant ens ofereix eines i alternatives concretes per crear vides on l’amor, l’alegria, la sensibilitat i la tendresa en siguin els protagonistes. Atès que educar i estimar també són arts que requereixen una decisió i un aprenentatge constant, són els mateixos infants qui ens regalen un munt de propostes i ens conviden a dur-les a la pràctica. Tot plegat, un repte d’amor extraordinari!

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

.VINICULTURA

ELS VINS DEL PLA DE BAGES 

de Josep Pelegrín (text) i Marc Trilla (fotografia)

El Bages és un territori amb moltes riqueses, culturals, arquitectòniques, paisatgístiques i també terra de vins. Així ho demostra el seu passat, però sobretot el seu present i el seu futur. Més de 1.000 anys d’història vitivinícola ens mostren la importància que el vi tenia entre els nostres avantpassats, persones que ens han llegat un paisatge, unes varietats de raïm i una manera de fer vi que encara avui mantenim. Trobem una bona colla de cellers al capdavant de l’elaboració de vi molt ben reconegut dins el panorama vinícola nacional, emparats per una denominació d’origen que empeny amb molta força. Però el més interessant encara ha d’arribar, i és que el futur enològic del Bages és immens. Per tot això aquest llibre vol acostar-vos una mica més a la nostra terra, amb la intenció que la conegueu una mica més i us animeu a visitar-la. I per a aquells que ja la coneixeu, que us l’estimeu encara més. Salut i vi!

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

POESIA

AMOR DE FET

de Jordi Virallonga. Pròleg de Francesc Parcerisas

«Si la meva lectura no n’ha sortit esbiaixada, Amor de fet és una aposta per la sinceritat poètica, per la connexió entre poesia i vida, ja que vida i poesia semblen pertànyer als últims reductes on encara és possible esgrimir alguna mena de veritat; encara que sigui la veritat d’algú que sap que la nostra biografia és feta d’equivocacions, que l’entesa és sempre dubtosa però tan necessària com la imperiositat dolorosa d’aquests amors que sempre ens defugen, se’ns escapen o es moren —sense grans tragèdies enlluernadores, més aviat entre el costum, els disbarats i l’avorriment. Tota una lliçó moral» (del pròleg de Francesc Parcerisas).

XX Premi de Poesia Màrius Torres, 2015

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

.BIOGRAFIA

UNA BARCELONA DE CONTE
Biografia del dramaturg Pompeu Crehuet

d’Eladi Crehuet Serra

A partir d’un munt de cartes escrites per Pompeu Crehuet als seus fills i d’altres documents familiars, aquesta biografia fa una incursió sentimental en una Barcelona que sembla de conte a través dels diversos personatges que van envoltar l’autor de La Morta i Senyor Ruc. Mai no se sap el que ens podem trobar en aquest tipus de viatges; mai no sabem tampoc el que ens hi podem deixar. Al llarg d’aquestes pàgines el pacient lector podrà comprovar que el teatre, si bé és un verí, convenientment adobat amb humor i amb una mica de vida, pot arribar a ser un antídot per a moltes misèries humanes.

Conté el text íntegre de la novel·la «Senyor Ruc», de Pompeu Crehuet

→ Llegir les primeres pàgines fent clic aquí

GRANADOS, EL SO DE LA MIRADA

de Mònica Pagès Santacana

Aquest llibre presenta una tria àmplia de molts dels documents que s’han conservat i que són el testimoni gràfic més representatiu del que va significar la vida de Granados i la trascendència que ha tingut la seva obra en la nostra història. L’objectiu és oferir una narració visual el màxim d’exhaustiva de la seva vida i de la seva obra. La col·laboració dels centres de documentació del nostre país que custodien la major part del seu llegat ha estat imprescindible. La triple vessant de la trajectòria musical d’Enric Granados queda explicada en tres capítols: el Granados pianista intèrpret, i el reconeixement nacional i internacional que va merèixer la seva carrera concertística; el Granados pedagog, amb la creació de la seva acadèmia de música a Barcelona i amb l’edició del primer mètode del pedal publicat a l’estat espanyol, i el Granados compositor, autor d’un catàleg amplíssim, que abarca des del lied fins a l’òpera, i el seu èxit a Nova York.

LLIBRE IL·LUSTRAT

LA CARA B. 
Una altra mirada al procés
de Jordi Borràs i Antonio Baños. Pròleg d’Andreu Barnils
Qui esperi trobar secrets d’Estat en aquest llibre no va ben encaminat. Hauran de passar molts anys, encara, perquè algú els comenci a escriure. La cara B. Una altra mirada al procés no destapa conspiracions ni històries d’espionatge. Aquest és un llibre narrat en primera persona per Antonio Baños i amb les fotografies de Jordi Borràs, on trobareu, això sí, aquelles rareses que l’imaginari col·lectiu encara situa a la cara B d’un vinil. Tot allò que ha passat durant aquests anys i ningú no s’ha cuidat d’explicar i ho fan, això sí, amb cròniques farcides d’anècdotes, curiositats i algun fet fins avui dia silenciat. Tot plegat amb un recorregut visual a base de fotoperiodisme a peu de carrer, que comença amb la consulta independentista d’Arenys de Munt de l’any 2009 i acaba l’any 2016 amb la formació del nou Govern de Junts pel Sí. És, segurament, el llibre que faltava per completar aquest subgènere nou —el del procés— nascut entre reunions, manifestacions i mítings. Un llibre que neix avui però que, sense pretendre-ho, serà un trosset d’història pel demà.
 .
A %d blogueros les gusta esto: