Andreu Martín desvela «Com escric novel·la policíaca», un llibre publicat a Pagès editors

com-escrric-novella-policiacaLa novel·la negra està de moda, però a Andreu Martín no li ha agafat de nou perquè és un dels referents catalans del gènere negre. L’autor ha estat reconegut amb el Memorial Jaume Fuster, el Premi Pepe Carvalho o el Premi del Col·legi de Detectius Privats de Catalunya, d’entre altres.

Ara, Andreu Martín desvetlla –per primera vegada– un secret molt ben guardat i explica Com escric novel·la policíaca, cridat a convertir-se en un llibre de referència en el que s’hi poden trobar tots els subgèneres, els autors de capçalera, etc.

Com escric novel·la policíaca és, en definitiva, una història completa de la novel·la negra.

Sinopsi

Andreu Martín, un dels màxims representants de la novel·la negra catalana, reflexiona en aquest assaig sobre els secrets que s’amaguen sobre el gènere negre. El text és una excel·lent guia per escriure textos negres. Es tracta d’una eina vàlida adreçada, no tan sols a aquells autors, novells i experts, que vulguin convertir-se en experts del gènere, sinó també als crítics, periodistes o lectors que vulguin entendre les claus d’un dels gèneres més importants de la literatura.

Per què l’Andreu Martín escriu novel·la policíaca

Al pròleg del llibre, l’autor afirma: Són molts els escriptors que parlen de la creació literària com una manera d’evadir-se de la realitat. […] Per a mi escriure no és sinònim de fugida sinó ben al contrari. Quan escric, si em distancio de la realitat no és per eludir-la, sinó per veure-la amb perspectiva, mirar-la de lluny i tractar de comprendre-la. És una manera de combatre l’absurd, la tristesa i el terror pànic; no de sortir corrent.

[…] Cadascú arriba a la literatura per camins diversos i hi troba satisfaccions diferents. Escrivim com podem, com sabem, com ens surt i com més ens agrada, i el que val per a uns potser no serveix per a uns altres. Per això, titulo aquest llibre Com escric novel·la policíaca, no per establir normes rígides i dogmàtiques sobre com s’ha de procedir sinó perquè conegueu la meva tècnica i, sobretot, les reflexions sobre el gènere que he anat elaborant al llarg de la meva carrera i que fonamenten la meva manera de veure la literatura.

Però l’autor encara s’explica més i diu que la pregunta Per què escric novel·la policíaca?, té quatre lectures possibles. I argumenta totes quatre… però hauràs de llegir el llibre…

Què hi trobaràs?

Com escric novel·la policíaca és una anàlisi minuciosa del procés d’escriptura d’una novel·la policíaca que comença plantejant-se què és el que el lector espera d’una obra d’aquestes característiques, quines són les primeres passes a seguir abans de posar-se a escriure. A més fa un repàs detallat de cada un dels personatges imprescindibles en una novel·la negra: el narrador i el protagonista, el policia i el detectiu, el culpable i, per fi, el desenllaç.

Però Andreu Martín, a més a més, complementa els seus arguments amb els consells d’autors clàssics: com S.S. Van  Dine, Jorge Luis Borges, Adolfo Bioy Casares, Raymond Chandler, Ronald Knox, Chesterton, Elmore Leonard, P. D. James, Francis Nevins y Cornell Woolrich.

Informació de l’autor

Andreu Martín és considerat un dels mestres del gènere negre a Catalunya. Ha publicat una quarantena de llibres i el conjunt de la seva obra ha estat reconeguda en multitud d’ocasions, entre les quals destaca el Premi del Col·legi de Detectius Privats de Catalunya (2001), el Memorial Jaume Fuster (2003), el Crims de tinta (2012), el Ciutat d’Alzira de Novel·la (2013), el Premi Pepe Carval·ho (2011) i el Gaziel (2016).

Altres títols de novel·la negra


1701-mans-negresrafael-vallbona-tros-llibrecendra

 

A %d blogueros les gusta esto: