«Els gitanos catalans de França», una aportació única sobre la gran diàspora calé

els-gitanos-catalans-de-francaDurant 4 anys de recerca, Eugeni Casanova ha localitzat 160 comunitats de gitanos catalans a França. Ha conviscut amb ells i al llibre Els gitanos catalans de França (Pagès editorsrevela els seus costums, rituals, gastronomia i sentiments, convertint-se en el primer llibre que recull tots els gitanos que parlen català a França i inaugura la historiografia lingüística gitana. A més ens descobreix que Els Gipsy Kings, Manitas de Plata o Kendji Girac són alguns catalans de França que han esdevingut universals.

A França existeix un col·lectiu format per desenes de milers de persones que parlen català que s’ha mantingut ignot durant segles. Aquestes persones es defineixen a si mateixes com a “gitanos catalans”. El seu origen se situa al Principat de Catalunya, sobretot a l’Empordà. Van començar a establir-se al Rosselló arran d’una llei del 1783 de Carles III –que els va permetre viatjar després de segles de prohibicions– i van anar seguint dues grans rutes migratòries al llarg de la costa mediterrània i de la Garona. Avui, una dotzena de cognoms com Batista, Patrac, Ferrer, Pubill, Cargol o Malla s’escampen per bona part del país fins a la frontera amb Bèlgica en comunitats que han mantingut majoritàriament la llengua i els costums. Parlen un català, que ells anomenen gitano, diferent dels dialectes territorials.

La història d’un poble sense escriptura només es pot transmetre per la paraula. En aquest cas, és clar, la memòria dels informadors no pot anar més enllà de dues o tres generacions, i per això era molt urgent d’escometre la recerca a la qual s’ha dedicat Eugeni Casanova. Per això, durant quatre anys, en una dotzena de viatges, de ciutat en ciutat, de família en família, de persona en persona, Casanova ha recorregut les carreteres de França buscant informadors.

Un treball així no s’havia fet mai. Calia recollir informacions tan completes com fos possible sobre el llenguatge, els costums, les tradicions o els hàbits culinaris o culturals de totes aquestes famílies de gitanos catalans escampats pel territori francès. El resultat ha estat aquest llibre publicat per Pagès editors. 

Informació de l’autor

Eugeni Casanova
Eugeni Casanova

Eugeni Casanova és llicenciat en Ciències de la Informació i en Filosofia, i va obtenir el doctorat en Llengua i Literatura Catalanes amb una tesi sobre els gitanos catalans de França, ara revisada i ampliada en aquest volum. Ha publicat una vintena de llibres de recerca periodística, etnografia, sociolingüística, natura i viatges.

Fitxa

Secció: sociologia i lingüística
Col·lecció Monografies, 77
674 pàgines
Rústica
Preu: 25€

→ Llegeix les primeres pàgines fent clic aquí

 

A %d blogueros les gusta esto: