Andreu Martín: «Hem d’empunyar les lletres, totes, majúscules i minúscules, per defensar Nostra Santa Patrona Literatura»

L’escriptor ha donat el tret de sortida a la 65 edició de la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern, que ocuparà el Passeig de Gràcia fins al 2 d’octubre

65-fira-llibre-8-grup
Patricia Camiño, presidenta de la Fira; Laura Borràs, presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes; Cristina Losantos, autora del cartel d’enguany; Andreu Martín, autor homenatjat; i Montse Ballarín, regidora del Districte de l’Eixample de l’Ajuntament de Barcelona

65-fira-llibre-1-discurs-patricia-caminyo«Esperem que enguany us enamoreu de molts llibres i que la nostra Fira sigui tot un èxit«. Amb aquestes paraules, la presidenta del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya, Patricia Camiño, ha inaugurat la 65 edició de la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern, que s’instal·la al Passeig de Gràcia de Barcelona fins al 2 d’octubre. L’acte, que ha tingut lloc davant del cinema Comèdia, ha comptat amb una brillant arenga a la literatura de l’escriptor Andreu Martín, encarregat del pregó i autor homenatjat d’enguany, i amb la presència de la presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i la regidora del districte de l’Eixample, Montserrat Ballarín.

65-fira-llibre-2-discurs-andreu-martinDesprés de 65 anys enriquint de cultura la ciutat comtal, els organitzadors han afrontat aquesta nova edició com tot un repte: augmentant el nombre d’estands (fins a 35), i escollint com a pregoner el prolífic escriptor Andreu Martín, coautor de la famosa saga del detectiu Flanagan, guionista de cinema, televisió i obres de teatre, i col·laborador de diverses revistes catalanes, castellanes i franceses com Tiempo o El jueves. Martín ha dedicat un discurs proper i sincer sobre la complexitat i la importància de la literatura, animant els assistents a guanyar la batalla a la passivitat: «Hem d’empunyar les lletres, totes, majúscules i minúscules, per defensar Nostra Santa Patrona Literatura fins a les últimes conseqüències» (veure vídeo al final). L’escriptor ha enaltit l’habilitat dels llibres de fer-nos pensar i d’encoratjar-nos per descobrir entre línies allò que es diu sense dir: «Si no volgués pensar en res, em moriria«.

65-fira-llibre-3-discurs-laura-borrasDesprés del discurs d’Andreu Martín, Laura Borràs ha reconegut la importància de la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern dins de l’imaginari cultural de la ciutat i ha recordat la seva etapa d’estudiant a la Universitat de Barcelona, durant la qual «no entenia la represa del curs sense passejar per la Fira«. Borràs ha recitat el poema Beatus ille, de Joan Sales, com una metàfora de la tasca dels llibreters, que donen «altres vides als llibres en un món vertiginós en què tot té una data de caducitat extraordinària«. La presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes ha finalitzat el seu discurs destacant que «no són els suports els que acabaran amb la lectura», sinó el fet de deixar de llegir.

Andreu Martín amb la placa que, minuts després, va col·locar al peu del monument del llibre
Andreu Martín amb la placa que, minuts després, va col·locar al peu del monument del llibre

A continuació, Andreu Martín, com a pregoner i autor homenatjat, ha fixat una placa amb el seu nom al peu del monument al Llibre, situat a la vorera central de la Gran Via cantonada Passeig de Gràcia. El llaç final de l’acte inaugural l’ha posat Cristina Losantos, l’autora del cartell de la fira, que ha signat les litografies numerades d’Andreu Martín, Laura Borràs i Montserrat Ballarín.

La fira d’enguany, amb 35 estands, també acull l’exposició 150 Anys de cobertes il·lustrades, una àmplia mostra de 200 cobertes entre les quals destaquen la de l’Atlàntida, de Mossèn Cinto Verdaguer, obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, i treballs dels prestigiosos artistes com Pablo Picasso, Antoni Miró, Antoni Tàpies, Joaquín Torres García, Ricart Giralt Miracle, i també de Monleón, Puyol o Amster, entre d’altres.65-fira-llibre-img_3148

Als estands, els assistents trobaran exemplars curiosos i excepcionals a preus assequibles. La fira estarà oberta fins al 2 d’octubre: de dilluns a dissabte de 10.00h a 21.00h i diumenges i festius d’11.00h a 21.00h.

Àudio de l’acte d’inauguració

 

  • Patricia Camiño, presidenta de la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern. àudio minut: 0 a 1:50
  • Andreu Martín, autor homenatjat a la 65a Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern, àudio minut: 2:13 a 10:37
  • Laura Borràs, presidenta de l’Institució de les Lletres Catalanes, àudio minut: 11:02

Àlbum fotogràfic

Fotografies de la inauguració, clicant aquí

Fotografies de l’exposició, clicant aquí

Fotografies d’ambient, clicant aquí

Cartell de la 65a. Fira del Llibre d’Ocasión antic i Modern, clicant aquí

 

A %d blogueros les gusta esto: