Falta menys d’una setmana perquè la Pesta arribi a Arenys de Mar

• la Pesta estarà formada per diverses escenes repartides per diferents punts del nucli antic d’Arenys de Mar.

• El moment més emocionant serà, l’acte final, amb l’enfrontament de Sant Roc amb una gran rata gegant, i altres sorpreses.

• Per primer any, hi haurà una fireta amb venda d’Elixir Antipesta (cervesa artesana), productes gastronòmics de la vila i marxandatge de la Pesta.

• Després de la Pesta, concert amb el grup Ministrers del Sabre.

La Junta del Morbo
La Junta del Morbo

Ja estan tots els detalls a punt per a la celebració d’una nova edició de la Pesta a Santa Maria d’Arenys dilluns vinent, dia 15 d’agost. La recreació històrica començarà a les 21 h i acabarà amb una apoteòsica escena final a les 23 h, a la Plaça de l’Església, amb l’arribada de Sant Roc i el seu enfrontament amb una rata gegant –que representa l’epidèmia– i moltes altres sorpreses.

la Pesta explica com, a les acaballes del segle XVI, va arriba la pesta bubònica a la població de Santa Maria d’Arenys i com Sant Roc va deslliurar la població de la malura. La representació s’inscriu dins dels actes de les festes de Sant Roc, Vot de Vila d’Arenys de Mar.

Com a trets més innovadors destacar que, enguany la Pesta estarà formada per diverses escenes repartides per diferents punts de la vila, amb l’actuació d’un gran nombre d’actors i figurants, que es podran visitar en l’ordre que el públic vulgui. En total unes 200 persones s’hauran mobilitzat per a fer possible aquesta representació que aquest 2016 celebra la seva sisena edició.

Elixir AntipestaUna altra novetat serà la venda d’un «miraculós» Elixir Antipesta (la cervesa artesana de la Pesta) així com alguns productes gastronòmics de la vila. També hi haurà marxandatge, per a emportar-se un record la festa.

Per primer any també, el grup musical de folk tradicional català Ministrers del Sabre oferirà un concert a la mateixa Plaça de l’Església a partir de les 23.30 h. El grup Ministrers del Sabre neix el setembre del 2005 a redós de la recuperació dels gegants de l’ermita de Sant Simó de Mataró. El 2010 presenta el seu espectacle amb repertori de música tradicional de la seva comarca, El Maresme a festivals internacionals com Lou Mirabéou (Les Pennes-Mirabeau, Marsella; França), Cornamusam (Olot; Catalunya) i Trobada de Bunners (Ordino; Andorra).

la Pesta a Santa Maria d’Arenys és un recorregut teatralitzat pel nucli antic d’Arenys de Mar, fet pel poble i per al poble, amb teatre, dansa, música en directe però també amb vídeo, com els dos que pots veure en aquesta mateixa entrada. Els vídeos descriuen com va arribar la malaltia a Santa Maria d’Arenys –que és com la població es deia en aquell moment– i com es van detectar els primers contagiats. Tots dos vídeos (i d’altres) es podran veure també a l’acte final de la representació i, tot i que ja han circulat per YouTube, serà novetat per a la majoria dels assistents.

El nucli antic d’Arenys de Mar, un gran escenari de teatre, dansa i música

Els muntatges teatrals que enguany formen la Pesta a Santa Maria d’Arenys estaran situats a diversos punts del nucli antic d’Arenys de Mar. L’objectiu és explicar com va afectar l’arribada de la malaltia contagiosa a la vila, com va reaccionar la gent del poble i les autoritats, és a dir els motius que van portar els arenyencs de finals del segle XVI a fer el vot de Vila a Sant Roc.

Tot i que el punt de partida serà a la Plaça de l’Església, els visitants podran visitar els diversos muntatges que formen La Pesta segons el seu gust. Hi haurà representacions a la platja de la Picòrdia, la Plaça de l’Ajuntament, la Plaça Revolució, el carrer de les Escolàpies, l’Església Parroquial de Santa Maria, la plaça de l’Ajuntament, les torres d’en Cabirol i  d’en Llobet (carrer Avall), el Carrer del Turó i el Carrer dels Pixaners. A més a més hi haurà altres petites escenificacions d’enllaç entre un punt i l’altre.

L’acte, que forma part de la Festa Major d’agost de la localitat, està organitzada per Amics del Patrimoni Cultural d’Arenys de Mar (Apcam) i l‘Ajuntament d’Arenys de Mar i compta amb la participació de professionals de diversos àmbits, artístics i tècnics, que col·laboren desinteressadament en la representació de la Pesta a Santa Maria d’Arenys.

Els vídeos de la Pesta

La història

A les acaballes del segle XVI, els habitants de Santa Maria d’Arenys van rebre la visita més indesitjable, la pesta negra trucava a la porta. Una epidèmia afectava rics i pobres sense distinció. L’origen era desconegut i generava qualsevol tipus d’especulació, els uns deien que la produïa l’astrologia, d’altres els animals i altres hi veien un càstig diví.

Avui dia sabem que és un bacteri que passava de les rates a les persones a partir de les picades de puça, cosa molt natural en aquella època, ja que homes i rates convivien en els mateixos espais: cases, carrers o dins dels vaixells.

Es desconeixia qualsevol manera de fer front a la seva propagació, però seguint creences populars, s’aplicaren mesures contra la malura: Aïllament dels malalts en morberies fora del nucli urbà, controlades per frares i joves macips; desinfecció i purificació de les cases infectades, tancament de les viles a forasters, que no podien entrar sense les anomenades patents de sanitat per tal d’acreditar que no estaven infectats… però, tot i així, la malaltia seguia el seu curs i feia disminuir la població a un ritme desmesurat.

Aquesta incertesa ens pot ajudar a acostar-nos, ni que sigui una mica, al patiment i l’angoixa que visqueren els nostres avantpassats. Unes sensacions que els portaren a demanar ajuda al protector dels empestats, que no era altre que el gloriós Sant Roc. Així doncs, els habitants de Santa Maria d’Arenys s’aplegaren i demanaren la seva intercessió per tal de poder salvar la vida.

Casualitat o no, fou el 16 d’agost, coincidint amb el dia del sant, el primer dia que a la nostra vila no va morir ningú de pesta. I per això, des de fa més de 400 anys, cada agost la vila d’Arenys de Mar dóna gràcies al seu salvador, mantenint viu i renovant el vot de vila, al crit de SANT ROC GLORIÓS!

Figures, símbols i personatges protagonistes de La Pesta

Els carrers estrets del nucli antic de la població serviran d’escenari original per la cercavila teatralitzada on es donaran cita tot tipus de personatges alarmats per l’arribada d’una malaltia que està acabant amb els vilatans.

  • La Junta del Morbo, la responsable d’impedir la propagació de l’epidèmia arriba i implanta les primeres mesures: aïllar els malalts, tancar els accessos a la població i paralitzar l’activitat comercial. Només podrà entrar a la vila qui tingui una Patent de Sanitat. Representats amb màscares que contenen perfums a l’interior, a manera de filtre contra el contagi, la Junta de Morbers recorre els carrers per retirar els empestats i vetllar per la desinfecció i la purificació de les cases.
  • La Mort amb cap de Rata personifica la Pesta que entra a Santa Maria d’Arenys. Al ritme del seu estàndard, amb una dansa punyent i solemne, els encontrats, nom amb què també s’anomenava els empestats, escampen el morbo pestífer per tota la vila.
  • Dansa del contagi. Ni la Junta de Morbers pot escapar-se del contagi. Quan la Pesta els trobi, una dansa pestífera se’ls endurà i els convertirà en encontrats de la Mort amb cap de Rata.
  • Vilatans. Quan la pesta entra en una llar, hi entra la desolació i el pànic. Temps de pors i desconcert,  però també de descreguts i d’oportunistes. Des de balcons, portalades i cases de barrets, els vilatans ens fan partícips de la seva situació davant del morbo pestífer.
  • Metges, remeiers, pragmàtics o apocalíptics, ofereixen solucions per posar fi a la Pesta: perfumar les estances, fer sagnies o encomanar-se als astres. L’Església atribueix el contagi a conductes pecaminoses… Mentrestant, el poble, què?
  • El poble s’alça i fa un salt en el temps. Plantant-se a l’època actual, a través d’uns versots, atribueix el mal a problemes contemporanis. I el remei el cerca en el més enllà, encomanant-se a sant Roc i fent un vot de vila si aquest els treu d’epidèmia.
A %d blogueros les gusta esto: