Arriba a Lleida El Segre de negre, el I Festival de Novel·la Negra i Criminal de Lleida 2016

el segre de negreEl certamen comptarà amb la participació de les veus més importants del gènere, entre elles, la d’Andreu Martín

 

Per primera vegada a l’història, Lleida tindrà un festival de novel·la negra: El Segre de negre. L’esdeveniment, que s’ha presentat aquest matí, arribarà el cap de setmana del 3 i 4 de juny de la mà de Pagès Editors, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Ajuntament de Lleida, la Delegació de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Gremi de Llibreters de Lleida. Les jornades volen apropar aquest gènere literari en alça al públic en general, i s’emmarquen en la voluntat de situar, cada cop més i amb més força, Lleida dins del panorama cultural del nostre país.

El Segre de negre arriba amb la il·lusió de convertir-se en un punt de trobada important entre els autors i els seus lectors. Per això, els organitzadors han apostat pel contacte directe entre creadors i amants de la novel·la negra, a través d’un programa divers adaptat a les necessitats de cada edat: les taules rodones, presentacions de llibres i xerrades es combinaran amb tallers infantils i contacontes, així com activitats en les quals els més joves participaran de forma activa, amb la lectura de fragments de novel·les policíaques clàssiques a càrrec d’alumnes d’alguns instituts de la ciutat.

El Segre de negre s’endinsa en el món de la novel·la negra a través del seu passat, present i futur. La reflexió sobre els orígens del gènere i les temàtiques o els personatges tradicionals entraran en diàleg amb les pràctiques més noves, gràcies a un ventall d’experts del sector molt divers, format per editors, escriptors i blocaires, i les opinions dels mateixos lectors, que podran participar en les xerrades.

Al festival també hi haurà l’ocasió de debatre, per exemple, si “Lleida és un bon escenari de novel·la policíaca”. Aquest és tan sols un exemple de les qüestions que es tractaran a la taula rodona de divendres 3 de juny, que comptarà amb la participació dels autors lleidatans David Marín, Rafa Melero, Emili Bayo, Francesc Pané, Montse Sanjuan i Ramona Solé. La reflexió de dissabte 4 de juny a la Sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, tindrà com a títol “El personatge del detectiu: De Sherlock Holmes a Verhoeven” i tindrà com a ponents Marc Moreno, Lluís Bosch, Elena Torres i Laurentino Vélez.

Durant aquest cap de setmana es presentaran novetats editorials com per exemple La violència justa, l’última novel·la d’Andreu Martín. L’autor, que va començar a publicar novel·les policíaques l’any 1979 durant l’anomenat Boom de la Novel·la Negra, és avui una veritable icona del gènere.

La inauguració tindrà lloc divendres 3 de juny a les 19:00 al pati de l’IEI i comptarà amb la presència de la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, la Generalitat de Catalunya, el Gremi de Llibreters de Lleida i Pagès editors.

El punt final de l’esdeveniment arribarà dissabte 4 de juny a les 20:30 de la mà de la cantautora Meritxell Gené, que interpretarà cançons inspirades en les obres literàries de Maria Mercè Marçal, Manuel de Pedrolo i Màrius Torres.

Eulàlia Pagès explica com va néixer El Segre de negre: 

 

Montse Sanjuán parla d’El Segre de negre:

 

Àlbum fotogràfic de la roda de premsa

A les fotos:

  • Dempeus: Montse Sanjuan, Montse Parra, Eulèlia Pagès, Montse Macià i Josep Borrell
  • Asseguts: Montse Parra, Montse Sanjuan, Eulèlia Pagès, Josep Borrell, Montse Macià i Jordi Caselles

Programa d’activitats

També en PDF, clicant aquí

A %d blogueros les gusta esto: