En una societat titllada de frívola, el filòsof ens anima a fer pausa a la nostra rutina i pensar sobre nosaltres mateixos i el nostre entorn
«Posa en pausa el teu dia a dia, aparca les suposades necessitats materials i abandona en un calaix les tiretes que guareixen les ferides, i …. para, i pensa, simplement reflexiona sobre tu i sobre la relació que tens amb el món, i serà la millor forma de guarir-les«. Aquesta és una de les propostes que el prestigiós filòsof Francesc Torralba explica en el seu últim llibre, La filosofia cura. Eines per al benestar de l’ànima i del món, de Pagès editors. Amb més de noranta títols a les seves espatlles, l’autor long seller d’aquesta editorial lleidatana continua oferint-nos instruments per trobar la felicitat, superant la superficialitat dels problemes de la vida quotidiana. Cal mencionar que el Editorial Milenio l’ha publicat en castellà, sota el títol La filosofía cura. Herramientas para el bienestar del alma y del mundo.
En la nostra societat, només vivim per moments, corrent d’un lloc a un altre, amb relacions efímeres, com si la vida se’ns escapés entre els dits, i ens dobleguem davant d’una publicitat que ens presenta la felicitat en una caixa de regal. En aquesta dinàmica de felicitat – diners, la filosofia no troba el seu espai i apareix, sovint, menyspreada com “una activitat inútil, una espècie de disciplina que pertany al passat, un vague record de batxillerat”. Així, ho lamenta Torralba en La filosofia cura, que ens anima a agafar el martell, del que parlava Nietzsche, i trencar la closca que ens aïlla de nosaltres mateixos, i dedicar temps a pensar. És evident que no obtindrem un benefici econòmic o immediat, però és això l’única cosa que importa? Som feliços passant per la nostra vida de puntetes? Torralba ja ens adverteix la resposta i és NO.
Malgrat l’aura fantasmagòrica que sol planejar sobre la filosofia, concebuda sovint com una matèria d’extraterrestres, la filosofia està lligada a la vida i ens proposa convertir-nos en millors éssers humans. Per aquest motiu la seva utilitat supera l’àrea del coneixement intel·lectual per ser part activa de la nostra identitat personal i del món. Com podem tenir por a ser millors?
Com explica el propi Torralba, «La filosofia cura no és una defensa objectiva del coneixement, sinó un assaig fruit de la seva experiència personal que pretén dignificar el saber en la nostra vida«. La seva passió pel coneixement ens pot fer créixer. Deixarem passar l’oportunitat
Punts forts de La filosofia cura
- La filosofia cura és un exemple més de la contribució de Francesc Torralba a la reflexió ètica en l’actualitat, que ja havia desenvolupat en obres com El valor de ser un mateix, Quanta transparència podem digerir? o Destriar entre el bé del mal.
- Francesc Torralba: “Aquest assaig és subjectiu i biogràfic. Em mou la voluntat de dignificar el coneixement”
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
Sobre l’autor
Francesc Torralba (Barcelona, 15 de maig de 1967) va estudiar Filosofia a la Universitat de Barcelona i Teologia en la Facultat de Teologia de Catalunya, i va acabar la llicenciatura en Filosofia en 1990, rebent el Premi Extraordinari de Llicenciatura al millor expedient acadèmic. Posteriorment, a la Universitat de Copenhaguen, va estudiar la llengua danesa per escriure la seva tesi sobre el pensador Søren Kierkegaard, que va defensar en 1992 i per la qual va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat a la millor tesi de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. També va realitzar la llicenciatura en Teologia (1993) sobre la cristología de Kierkegaard i va defensar la seva tesi doctoral en teologia sobre el pensament antropològic del teòleg catòlic Hans Urs Von Baltasar (1997).
Al llarg de la seva trajectòria, ha publicat més de noranta títols, participa en diverses revistes especialitzades i també està molt present en els mitjans de comunicació social a Catalunya i Espanya. En concret, des del gener del 2015 va començar a dirigir la revista Qüestions de vida cristiana.
En l’actualitat és professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona i imparteix cursos i seminaris en moltes altres universitats d’Espanya i de Amèrica del Sud. Ensenya Història de la Filosofia contemporània i Antropologia filosòfica i alterna la seva activitat docent amb l’ofici d’escriure. Imparteix conferències per tot el país i participa en congressos de caràcter nacional, europeu i internacional, a part de formar part de diversos comitès d’ètica.
Actualment és director de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull, Director del Ramon Llull Journal of applied Ethics i des de maig de 2011 President del Consell Assessor per a la diversitat religiosa de la Generalitat de Catalunya. Al desembre de 2011 va ser nomenat per Benedicte XVI consultor del Consell Pontifici de la Cultura de la Santa Seu. Des de juny de 2012 és membre de la junta directiva de Llogarets Infantils SOS Espanya i des del 4 de desembre de 2014 és acadèmic de nombre de la Real Acadèmia de Doctors.
Aquest 2016, Torralba ha continuat sumant reconeixements: al febrer es va convertir en Membre d’honor del Consell Superior Europeu de Doctors i Doctors Honoris causa, al març es va fer amb la medalla de l’ Associació de Caps i Comandaments de Policia Local de Catalunya i l’abril passat, amb la medalla de bronze amb distintiu blau atorgada pel Cos dels Mossos d’Esquadra.
A més, és vicepresident de la Societat Hispànica d’Amics de Soeren Kierkegaard (Shaka) com a especialista que és d’aquest autor que ha traduït del danès al català, i coneix a fons el pensament de Friedrich Nietzsche.
Entre els més de noranta llibres de filosofia que ha publicat sobre temes molt variats, destaquen: La filosofia cura, Quanta transparència podem digerir?, La revolució de la tendresa, El coratge de ser un mateix, Destriar el bé del mal, Vida espiritual en la societat digital, L’art de saber estar sol, L’art de saber escoltar, Cent valors per viure. La persona i la seva acció en el món. Francesc Torralba també compta amb una biblioteca pròpia, formada per 22 títols com La pau, La serenitat, o L’alegria.
Fitxa
Gènere: Filosofia
Col·lecció: Estils, 21
Pàgines: 224 págs.
PVP: 19,00€