Carles Duarte: “el retrobament entre diversos llenguatges artístics és una oportunitat excepcional per aconseguir obres amb una força pràcticament infinita”

Amb Tensho, Pagès Editors estrena la col·lecció Diàlegs, dirigida pel poeta català

El poeta Carles Duarte, el pintor Màrius Brossa i l’escultor japonès Wataru han presentat aquest migdia Tensho, una conversa d’art i de paraula amb la qual Pagès editors dóna inici a la seva nova col·lecció Diàlegs. La presentació, que ha tingut lloc a la llibreria Documenta de Barcelona, ha comptat amb l’assistència del fundador de l’editorial lleidatana, Lluís Pagès i la seva filla i actual gerent de Pagès Editors, Eulàlia Pagès, així com amb els autors del llibre.

D'esquerra a dreta, Wataru, Màrius Brossa, Eulàlia Pagès, Carles Duarte i Lluís Pagès

Rememorant la multiciplicitat de llenguatges que empraven els grans artistes de la tradició occidental, com Leonardo Da Vinci al Renaixement o André Bretón al París del segle XIX, Tensho explora tots els mecanismes de l’art per reflexionar sobre conceptes transcendents a la nostra realitat quotidiana, com el destí o el sentit de l’existència humana. Catorze poemes de Carles Duarte conflueixen amb les pintures de Màrius Brossa i les serigrafies de l’escultor japonès Wataru per plasmar, en paraules de Duarte, “la potencialitat dels llenguatges artístics quan es troben” en una obra que “posa en relació dues cultures geogràficament allunyades com la catalana i la japonesa”.

Seguint el valor simbòlic de Tensho, com ‘camí cap al cel’ i ‘nova era’, el pintor Màrius Brossa, nebot de Joan Brossa, anima a sortir de l’esquema vertical de la persona i passar a la horitzontalitat de la societat per crear diàleg. L’artista multidisciplinar sentencia: “tres idiomes, tres maneres de plantejar la creativitat i tres persones que ens hem reunit per ser un canal i crear un diàleg mirant el futur”.

L’escultor japonès Wataru defineix l’obra com un procés de descoberta d’ell mateix com artista: “gràcies a la interpretació del Carles Duarte, em vaig adonar de coses que sentia amagat en el meu inetrior i després, quan Màrius Brossa va entrar en la nostra expressió, encara em vaig adonar de més coses”.

L’obra d’art que amaga aquest llibre també compta amb les creacions dels fotògrafs Joan Tomàs i Albert Carreras, que fan versions de llum i ombra de les obres de Màrius Brossa i de Wataru, i la veu en francès i japonès dels poemes de Duarte, a càrrec de Lluna Llecha i Yoshiyuki Matsuoka.

Amb Tensho, Pagès editors estrena Diàlegs, una col·lecció que, en paraules del seu director, el Carles Duarte, “neix amb la convicció que el retrobament entre diversos llenguatges artistics és una oportunitat excepcional per aconseguir obres que tinguin una força, una incidència i una capacitat de conmoure i fascinar pràcticament infinita”. Eulàlia Pagès assegura que “cada llibre ha de ser una sorpresa” i que la col·lecció està adreçada a “un petit públic que aprecia aquestes petites delícies”.

Més fotografies clica aquí

 

A %d blogueros les gusta esto: