Una rata gegant, la pesta, protagonista a B-Travel de la presentació del Vot de Vila que Arenys de Mar ret a Sant Roc

La mort, amb el cap de rata, dasa pels carrers del centre històric d'Arenys de Mar
La mort, amb el cap de rata, dansa pels carrers del centre històric d’Arenys de Mar

Dissabte 16 d’abril, una representació teatral a la fira B-Travel servirà per a presentar al món les festes de Vot de Vila a Sant Roc que es fa a Arenys de Mar, on la cercavila la Pesta i els Macips tenen un paper protagonista. La representació informativa tindrà lloc a les 15.30h a l’escenari de la Diputació de Barcelona.

La mort, amb el cap de rata, dança pels carrers de casc antic d’Arenys de Mar
La mort, amb el cap de rata, dança pels carrers de casc antic d’Arenys de Mar

Paral·lelament i durant cada dia de fira, a l’estand de la Diputació de Barcelona hi haurà informació sobre les Festes de Sant Roc, el Vot de Vila, la Pesta i els Macips.

Per una nit, cada 15 d’agost Arenys de Mar es converteix en Santa Maria d’Arenys i torna al segle XVI per fer una recreació històrica, i els carrers del nucli històric s’omple de música, dansa, escenes teatrals, espectacles… la Pesta compta amb la participació d’un gran nombre de vilatans i de professionals de diversos àmbits, artístics i tècnics, que col·laboren desinteressadament per fer possible que Arenys de Mar visqui recordi els foscos dies de la Pesta i el Vot de Vila.

La Pesta forma part de la Festa Major d’agost d’Arenys de Mar, està organitzada per Amics del Patrimoni Cultural d’Arenys de Mar (Apcam) i l’Ajuntament d’Arenys de Mar.

“Vot de Vila”: la Pesta i els Macips

A les acaballes del segle XVI, a Santa Maria d’Arenys, la pesta negra trucava a la porta. L’epidèmia, d’origen desconegut, afectava rics i pobres.

Seguint les creences populars, s’aplicaren les millors mesures contra la malura però, tot i així, la malaltia seguia el seu curs i feia disminuir la població a un ritme desmesurat. I vet aquí que finalment un 16 d’agost, diada de Sant Roc, a Santa Maria d’Arenys, per primera vegada des que havia començat la malura, no va morir ningú de la pesta. L’agraïment va ser tal que des de fa més de 400 anys cada any la vila d’Arenys de Mar dóna gràcies al seu salvador, mantenint viu i renovant el vot de vila que li va fer. I, des de 2010, el dia 15 d’agost la vila torna a ser escenari de l’arribada de «la Pesta».

La Junta de Morbers, la Mort amb cap de rata, la Dansa del Contagi, metges, remeiers, pragmàtics, apocalíptics i autoritats s’escampen pels carrers revivint el patiment de l’època… I cada 16 d’agost els macips volten per Arenys ruixant a tothom que es troben amb aigua beneïda. Tot plegat per celebrar el “Vot de Vila” al crit de Sant Rooooc!

La Pesta 050
Dansa d’empestats
A %d blogueros les gusta esto: