Sant Jordi és a tocar i a Pagès editors ja està tot a punt per celebrar-ho com cal. Aquí tens algunes propostes classificades per seccions…
NARRATIVA
DESTINS INESPERATS
Pensem que controlem la nostra vida, que sabem què fem, on anem, però només és una il·lusió. Els esdeveniments es trenen al nostre voltant seguint un atzar imprevisible, amb una lògica incomprensible. No sabem mai del cert on ens portarà el camí ni què ens trobarem en el següent tombant. Aquest llibre està compost de sis històries en què els protagonistes assisteixen atònits, resignats, enfadats, revoltats o enfonsats a l’espectacle dels seus propis destins inesperats. Amor, passió, humor, disbauxa, destí, enveja, por, odi o revenja són els motors que manen a la vida dels personatges d’aquesta obra.
L’autor ha guanyat el Premi Recvll de Narració Joaquim Ruyra, 2015
Xavier Vidal: “El motiu central d’aquest llibre és la imprevisibilitat. Mai no sabem on aniran a parar les coses que engeguem”.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
EL MISTERI DEL BRESSOL BUIT
Una parella és assassinada a la ciutat de Lleida alhora que un nadó desapareix del seu domicili. Sense pistes, sense senyals… només amb la por que el petit esdevingui la tercera víctima del cas, l’Anna Grimm, sergent del Cos dels Mossos d’Esquadra, haurà d’investigar uns crims que desvetllaran la part més obscura de l’ésser humà i que, fi ns i tot, posaran en perill la seua pròpia vida. El misteri del bressol buit és un thriller clàssic que amb un ritme frenètic ens presenta una història inquietant amb una trama que sorprendrà i captivarà els lectors fi ns a la darrera pàgina.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
POREXPAN I POLAROIDS
La por a la soledat du els personatges d’aquestes set històries a situacions hilarants —un pare de família fart d’anar al zoo que descobrirà el veritable amor secret de la seva esposa, un amant que espera debades en una habitació d’hotel mentre el president Obama anuncia la mort d’en Bin Laden—, d’altres dramàtiques —la soledat d’una víctima de violació, un marit que no sap com dir a la seva dona que es mor— o bé els du a reconciliar-se amb la seva vida, com el fill protagonista de “Porexpan i polaroids”, que descobreix la vida plena i generosa que s’amagava darrere la cadira de rodes de son pare just el dia que l’enterra. Tots ells, però, tenen en comú un sobtat moment d’il·luminació que els permet ser conscients de les seves pròpies misèries quotidianes, dels seus errors i mostrar-nos que compartim amb ell. Perquè en aquesta vida tots tenim dret a equivocar-nos i a tornar-nos a equivocar.
Xavi Ballester: “Qui no ha tingut por a la soledat alguna vegada a la seva vida?
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
PACTE DE SILENCI
El Robert Duran fuig d’un passat que el turmenta. El setembre de 1935 arriba a Vilanova del Tossal, un poblet a prop de Lleida, per ocupar una plaça de mestre. Quan posa els peus al poble es troba amb els carrers deserts, fins que ensopega amb un estrany seguici fúnebre, al qual només assisteix la vídua. De seguida s’adona que tothom s’ha quedat tancat a casa i que ningú no vol parlar del difunt, ni de les circumstàncies que envolten aquella misteriosa mort. Aviat, però, descobrirà que aquest pacte de silenci és l’única cosa que uneix els vilanovins. Enmig d’una comunitat que reflecteix les rivalitats dels mesos que van precedir l’esclat de la Guerra Civil, el Robert s’enfrontarà a tres reptes: impulsar una renovació pedagògica republicana a l’escola, superar les raons íntimes que li han fet deixar Barcelona i, sobretot, treure l’entrellat d’un misteri que, com més hi aprofundeix, més va creixent. Odis, enveges, amors i secrets es barregen en una trama sorprenent que absorbeix el lector fins a l’última pàgina.
Premi Ferran Canyameres de Novel·la 2015
Llorenç Capdevila: «Una trama sorprenent que absorbeix el lector fins a l’última pàgina»
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
AMB X DE SEXE
14 relats eròtics per a despertar els sentits
Una dona i un home, dos escriptors, dues visions sobre la fantasia i el desig. Catorze relats on la sensualitat vessa i s’escampa pàgina rere pàgina, acompanyada de carícies, d’humor, luxúria, sorpresa, perversió, màgia i tendresa: un noi lascívament enamorat de l’empleada de la sabateria, una sessió artística amb un pinzell ben especial, converses de llit d’un matrimoni on res no és el que sembla, plaers solitaris i plaers compartits, i el desig que pren la forma del so de les passes d’un desconegut, la veu d’un misteriós locutor de ràdio, el calaix prohibit de les calces de la cunyada, i la X del sexe que marca les vides de la ficció i de la realitat.
Marta Alòs: «Volem que el llibre sigui un dels més importants de Sant Jordi 2016».
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
EM TALLARÉ LES TRENES
de Marialba Revés
L’esforç, l’autenticitat i la senzillesa són valors ètics a la baixa, avui dia. Mercè Alentorn és una jove que arriba a l’adultesa amb aquests valors. Són els que ha triat com a leitmotiv en una ciutat inhòspita per a ella dels anys seixanta, moments tenyits de la fe que vol fugir dels devastadors efectes de la postguerra. Allunyada per força de la seva família, patirà la humiliació del desamor i la incompetència dels que s’aprofiten de la seva bondat. Em tallaré les trenes és una declaració d’intencions. Una jove noia traïda que camina cap a l’adultesa amb passes incertes, a les palpentes, ajudada només pels seus valors heretats dels consells de la mare. Una època d’anys difícils que mira cap al futur, que acollirà una paleta polifònica de personatges que acompanyaran la Mercè fins al final del seu camí, punt on ella ens confessarà el secret del bàlsam del riu de la seva vida.
Marialba Revés: «Amb la difusió d’aquesta novel·la, m’hi deixaré la pell».
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
LA NENA DE LA CASA DE LA BAUMA
de Marienka Bellostas
La Sali és una nena órfena de mare que viu en una bauma amb el seu pare i els seus dos germans. Dues feixes més avall s’aixeca la torre dels Vilallonga, industrials terrassencs adinerats que estiuegen en aquell nucli petit i pràcticament verge anomenat La Riereta, a pocs quilòmetres del poble de Rellinars. Allà coneix el Tito, fill d’una família burgesa amics dels Vilallonga, i junts descobreixen un món feréstec de turons i cingles, grans roques amb petxines fossilitzades i una riera amb gorgs d’aigua cristal·lina. Els Vilallonga tracten la petita Sali com una més de la família, i ella enveja aquell món tan diferent al seu i desitja amb totes les seves forces formar-ne part. Al cap d’uns anys, a Terrassa, la Sali es retroba amb el Tito, però les circumstàncies de la noia han canviat. Això influeix en la relació dels dos joves, que acaben festejant. Uns anys després, a la Sali li han pres els diners, la casa, la dignitat… Arraulida com un cuc dins la bauma mig abandonada, sola i ferida, es jura a si mateixa que ho recuperarà tot. Tot!
Premi Fiter i Rossell. XXXVIII Nit Literària Andorrana
Marienka Bellostas: «Per què una persona es deixa maltractar? Per què el maltractador arriba a ser com és? «
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
7 DONES
de Lydie Salvayre (guanyadora del Premi Goncourt 2014)
Set dones. Set il·luminades per a qui l’escriptura no és un complement de l’existència sinó la mateixa existència. Set obres que han marcat amb la seva força i la seva bellesa l’escriptura de Lydie Salvayre i que han estat decisives en la seva vida d’autora. Set recorreguts vitals, la major part dolorosos. Les set protagonistes del llibre són set escriptores que són d’un altre món, que són d’un altre temps, però les paraules de les quals parlen encara a les nostres boques per poc que consentim a mantenir-les vives: Emily Brontë, Djuna Barnes, Sylvia Plath, Colette, Marina Tsvetàieva, Virginia Woolf i Ingeborg Bachmann. Són set dones per a les quals amb viure no n’hi ha prou, que no es protegeixen, que estimen amb bogeria, per a elles escriure és dolor, necessitat, ànsia, una felicitat mai aconseguida. Set dones per qui la vida fou una lluita per escriure, per existir com a autores però també com a dones.
Àngels Santa: “El llibre és una doble lluita: per existir com a autores i per existir com a dones”.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
BOIRA NEGRA A BARCELONA
de Jordi Arbonès i Felip Solé
Acabada la Guerra Civil Espanyola, els nazis estan instal·lats a Barcelona i altres llocs de Catalunya, han construït una infraestructura de poder policial i econòmic. Catalunya esdevé un lloc de refugi dels jueus i altres exiliats que fugen de l’horror. La mort nazi s’escampa per Europa i a Catalunya apareixen dos germans bessons portuguesos, Joel i Manuel Sequerra, que sota l’empara de la Creu Roja Portuguesa i del JOINT americà creen una xarxa d’evasió dels jueus que fugen de la barbàrie. Boira negra a Barcelona és un thriller coral que s’endinsa en la complicada vida dels refugiats i dels barcelonins que sobreviuen sota la crueltat feixista de Francisco Franco i dels vencedors de la Guerra Civil. Hi descobrim la realitat d’un episodi controvertit i poc explicat de la nostra història recent que s’ha intentat amagar: la complicitat entre franquistes i nazis a l’hora de perseguir i engarjolar jueus i altres refugiats a l’Estat espanyol. L’acció de Boira negra a Barcelona s’esdevé durant els primers anys de la postguerra espanyola i quan la Segona Guerra Mundial es converteix en una sinistra teia que encén i consumeix el món sencer. Aquesta obra està basada en fets reals i s’ha inspirat en el film Boira negra dirigit per Felip Solé i Sabaté, produït i emès a TV3.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
EL SOSTRE D’OMBRA
Islàndia, 2008. Els bancs ensorren l’economia del petit país mentre la banquisa de l’Àrtic està desapareixent per culpa del canvi climàtic. Una óssa polar i els seus dos cadells viatgen en un iceberg assetjat per una família d’orques mentre a Islàndia, l’Helga, l’altra protagonista d’aquesta història (una treballadora de la duana del port de Reykyavik) vol ser mare i endreçar una vida ensopida. El sostre d’ombra, está ambientat al centre desèrtic i gelat d’Islàndia, un lloc exòtic i amb una atmosfera coberta per la grisor hivernal on l’Helga ha muntant un alberg per a turistes i una granja de cavalls islandesos amb el seu marit, en Fjalar.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
PEGUERA I L’HOME DE GEL
Novel·la històrica que s’endinsa en la guerra civil, amb personatges ficticis però basada en fets i escenaris reals, com el poble de Peguera, Barcelona o alguns indrets del Bergadà. És el segón volum de la trilogia Peguera.Paraules que els protagonistes expressen en diferents paràgraf del llibre: “La felicitat d’un mateix, consisteix en gaudir d’allò que es té i sentir-te lliure per a poder decidir el que vols.” “La frontera d’un home entre el bé i el mal, és en el cor de cadascú.” “La vida m’ha ensenyat que estar content tenint poc, és difícil, ara tenint molt, impossible.” “Les coses importants de la vida, són gratuïtes.” “No malgastis el temps, que aquest no es recupera i després el pots trobar a faltar! Que les foteses de la vida no et facin perdre el camí i lluita pel teu somni!” “No sé que em fa més por, si tornar-te a veure o no veure’t mai més.” “Perquè una relació no acabi, mai hauria de començar.” “Tenir la llibertat de decidir, és un fet que sempre depèn d’un mateix.”
Ramon Soler: “Peguera és una història d’amor que, per desgràcia, va passar de veritat”
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
EL ROSSINYOL ABATUT
Enric Granados, una vida apassionada
El rossinyol abatut és una obra lluminosa que, mentre va desgranant l’època d’Enric Granados -nascut a Lleida el 1867 i mort en el naufragi del Sussex, al Canal de la Mànega, el 1916-, recrea una biografia íntima del compositor. El lector podrà resseguir els seus passos pels carrers de Barcelona, Tiana, Puigcerdà, Olot, Igualada, Sitges i Sant Salvador. Els trets més rellevants de la trajectòria de Granados prenen nova vida i, de mica en mica, es van desvelant en aquest llibre els misteris d’una existència complicada, romàntica i amb un final tràgic. S’hi pot retrobar l’odissea de l’artista, des dels contratemps i fracassos fins als èxits i triomfs, des de Catalunya fins a Londres, passant per Madrid, París, Nova York i Washington. El llibre ha rebut el Premi Independent Publisher Book Awars, 2005.
Els anys 2016/2017 se celebra l’Any Granados
El llibre va rebre el premi independent Publisher Book Awards, el 2005
TILEPADEION. SÉ QUÈ PENSES
«L’explosió ha estat violentíssima. He vist una flamarada i he sortit projectat enrere. Al meu voltant plovien pedres i sorra, un núvol de pols i fum. Immediatament després de l’explosió, un silenci absolut. He quedat completament atordit; no sé quanta estona he romàs estirat a terra. Quan m’he incorporat, el braç esquerre m’ha fet mal. He sentit una sensació d’humitat a la cara i m’hi he passat la mà: m’ha quedat tota tacada de sang. He recolzat l’esquena a la paret que tenia al costat, mirant d’asserenar-me. Mentre em recuperava, una furgoneta ha frenat a pocs metres; n’han baixat dos homes, que han vingut corrent cap a mi. M’han parlat, però jo no els sentia. M’havia quedat sord; només sentia un brunzit. Amb el seu ajut m’he aixecat, m’han pujat a la furgoneta i han engegat cap a les oficines. He vist la paret lateral de l’edifici de les bombes enderrocada. Un incendi es propagava per l’herba seca, cap al torrent.»
XV Premi de Narrativa de Ciència-ficció Manuel de Pedrolo Ciutat de Mataró, 2014
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
TRES GUINEUS
Tres guineus és la vida de tres dones anònimes però també és la història de les vides que no hem pogut viure, o de les que ens ha tocat viure. Al secà i als anys quaranta, tot es fa més difícil. L’amor, l’amistat, la llibertat… Tot ens constreny, sota un cel aplomat o en la negror d’una matinada d’hivern. Però malgrat això, hi ha detalls, els racons on s’amaguen les històries, les golfes dels somnis. I tot s’acaba, com sempre, en un silenci immens que tot ho clou, que ens atrapa.
Accèssit al 26è Premi Literari de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa, 2014
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
DIÀLEG EPISTOLAR IL·LUSTRAT (1959-1982)
Joan Oliver – Joaquim Molas
editat per Xavier Garcia
El diàleg epistolar entre Joaquim Molas i Joan Oliver arrenca el 9 d’octubre de 1959 i avança com una coreografia mitjançant el maneig d’alguns temes recurrents, com, per exemple, l’adaptació del Biompiani. Continua després del retorn de l’estada a Liverpool de Molas, on acaba de descobrir un dels ascendents del seu mètode crític, o del mètode que usà ben bé durant una dècada: la interpretació marxista de la història literària. A partir de 1963, però, el diàleg sembla que es redueix a un monòleg interpretat únicament per Oliver. Apareixen, de tota manera, la confidencialitat, el consell recíproc, les lectures o les estrenes teatrals i cinematogràfi ques. Sovintegen els silencis del catedràtic, els projectes compartits de muntar revistes que, “sentimentalment il·lusos”, saben que d’antuvi seran prohibides. O bé aquelles qüestions més mundanes: el preu de la carn al mercat, l’estat de l’humor de viure i quantes monedes tenen tots dos intel·lectuals a la butxaca.
→Llegir les primeres pàgines clicant aquí
EL MIRALL DEL VENTOLAU
El protagonista és un català que ronda la quarantena, descendent d’una nissaga gitana barcelonina per part paterna i una altra de pallaresos benestants per part materna. Viu feliç a Chicago quan neix el seu fill i en aquest moment decideix deixarli com a herència unes narracions orals i uns escrits, on quan sigui gran podrà descobrir els seus orígens paterns. I aquí hi entra el Paral·lel durant la Primera Guerra Mundial, el paper de les mules durant la Guerra Civil, la Fira de de Salàs, tot passant per l’evolució del Poblenou de Barcelona. Els nostres orígens ens marquen la vida? Els amors són controlables o són fruits de la casualitat? Les nostres vides són un mirall que reflecteixen el nostre passat? El temps cura les coses, o és la distància més llarga?
EL CASALOT
Al capdamunt de Fumaroles, prop de la cova de Sant Tarsici, hi ha una casa de fusta antiga i deshabitada. Els veïns del poble l’anomenen el casalot, amb una barreja de temor i menyspreu. El pas del temps, gairebé un mil·lenni, ha esborrat el record de les sinistres circumstàncies en què el vell habitatge va ser construït. Per això, ningú no pot imaginar el tràgic desenllaç que es produirà quan l’Àngel es converteixi en inquilí del casalot. L’home acaba de sortir de la presó, després de complir una condemna per assassinat. Els fumarolencs fan el buit al nouvingut, però la jove Cèlia se sentirà fatalment i irresistiblement atreta per ell.
Accèssit al 27è Premi Literari de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa, 2015
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
POLÍTICA
UNA CONSTITUCIÓ PER A CATALUNYA
Una constitució per a Catalunya és el relat de com es va elaborar el primer esborrany de Constitució catalana i repassa, article per article, els aspectes més rellevants d’aquest text constitucional. Monarquia o República? Tindrem exèrcit? Pesseta o euro? Quines seran les llengües oficials? Tindrem doble nacionalitat? Quants diputats tindrà el nou Parlament? El jutge Santi Vidal explica en una conversa amb la periodista Marina Llansana com serà el futur Estat català que han imaginat un grup d’experts constitucionalistes amb ell al capdavant. Una conversa aclaridora que aporta reflexions noves al món del dret i que alhora va destinada a tots aquells a qui interessa seguir, des de l’inici, el procés de construcció d’un Estat nou.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
CRÒNICA DEL SÍ
Catalunya 2010-2015)
de Ramon Farré
Edició de Josep Ramon Ribé
Pròleg de Neus Munté
Crònica del període més apassionant de la història contemporània de Catalunya i, a la vegada, una reflexió sobre els fets polítics, econòmics i socials que el defineixen: el pacte fiscal, l’11S, el 9N, les sentències del Constitucional, les eleccions, els indignats, els nous partits, l’educació i la llengua, la crisi… Abasta el temps entre la data de la presa de possessió de Mas com a president (desembre 2010) i la celebració de les eleccions plebiscitàries (setembre 2015), que configuraren un Parlament amb el mandat de fer de Catalunya un Estat independent. El relat s’acompanya d’apunts impressionistes escrits en el mateix moment en què els fets es produïren, la qual cosa permet de copsar quina era la percepció que se’n tenia mentre succeïen, alhora que dota el llibre d’un caràcter testimonial poc habitual.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
VIATGE A LA VIA CATALANA
L’aventura de dos gossos per retrobar el seu amo
de Toni Strubell i Narcís Franquesa
Per què dos gossos van viatjar 250 quilòmetres per ser a la famosa Via Catalana? Aquesta apassionant llegenda explica com la Laia —una simpàtica gossa que ha perdut el seu amo— fa un gran viatge a través de Catalunya per retrobar-lo. Ho fa en companyia d’en Gori, un simpàtic cadell àvid de veure món. La seva gran aventura comença quan descobreixen que l’únic lloc on el poden trobar és a la Via Catalana. Per arribar-hi, passaran per un reguitzell de situacions que mostren —a través dels ulls de dos gossos— l’emocionant moment que viu Catalunya avui.
HISTÒRIA
LLADRES D’INFANTESES
Una vida al Tribunal Tutelar de Menores
Lladres d’infanteses és la transcripció de la terrible experiència real d’una dona que a finals dels quaranta, de petita, en perdre la mare, va anar a parar al Tribunal Tutelar de Menores. De gran va explicar amb detall els records d’aquelles vivències a l’autor com a denúncia d’una època fosca en què les institucions que més havien de protegir les criatures eren qui més les maltractaven.
Eric Larreula: “La història d’aquestes nenes no pot quedar silenciada. Van viure un infern”.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
VIDA I REGNAT DE PERE EL CERIMONIÓS (1319-1387)
de Ernest Belenguer
Pere el Cerimoniós és, sense cap mena de dubte i a excepció del seu tresavi Jaume I el Conqueridor, el rei més important de tota la dinastia catalanoaragonesa fins el Compromís de Casp. Ho és tant pel seu llarg regnat com per la continuïtat d’esdeveniments que no el deixaven respirar. I, malgrat els nombrosos articles, congressos i revistes especialitzades, sobta que fins ara no hi hagués cap síntesi del seu regnat des de l’estudi de Ramon d’Abadal, entre 1966 i 1971, cenyit tan sols a Catalunya. El lector veurà desenvolupades totes les qüestions que caigueren sobre les espatlles d’un rei, estimat o desqualificat per diversos historiadors, però mai oblidat. D’un rei que va defensar fins el darrer metre els territoris que pertanyien a la seva Corona, tot i que els seus esforços es pagaren molt cars. Aquesta obra, molt actual historiogràficament, inclús amb treballs de l’any 2104, aporta novetats que no començaren a ser investigades fins la dècada dels anys vuitanta.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
LA GRAN DESTRUCCIÓ
Els danys de la Guerra Civil a Catalunya (1936-1957)
Tot i que en els darrers anys s’ha avançat en l’estudi de la Guerra Civil Espanyola i de la posterior dictadura franquista, encara avui dia hi ha diferents aspectes d’aquest període que no han rebut un tractament adequat. Un d’ells és l’estudi dels danys materials que va patir el territori durant el conflicte bèl·lic i la seva posterior reconstrucció. Aquest llibre explica com es van produir durant els anys de guerra les destruccions sobre les infraestructures catalanes i com es va dur a terme la reconstrucció de totes aquestes infraestructures un cop va finalitzar. La dictadura franquista, a través de l’Exercit, els presoners de guerra, les Obres Públiques i Regions Devastades, va iniciar una reconstrucció, la qual, des del final de la guerra, s’allargaria pràcticament vint anys.
BIOGRAFIES
LLUÍS COMPANYS
Una vida pels catalans. Una mort per Catalunya!
de Montserrat Coberó Farrés
Una lectura apassionant que ens revela qui era Lluís Companys a través d’un relat rigorós i ple d’episodis de resistència, heroisme i passió en aquesta gran tragèdia contemporània. L’itinerari vital del president Companys ens submergeix en unes dècades transcendentals de la història recent de Catalunya, il·lustrades amb unes 150 imatges, moltes inèdites. El seu afusellament a mans de l’aparell repressor franquista, amb la col·laboració del règim nazi, fou la culminació de tota una vida dedicada a la lluita per la justícia social, pels ideals republicans i per Catalunya! Aquesta biografia descobreix al lector la personalitat de Companys més enllà de la fi gura pública. Aprofundeix en els valors que l’acompanyaren des de la infantesa fins al darrer alè i amb els quals molts lectors se sentiran identificats. Amb un estil àgil i vivencial, aquesta biografia esdevé una narració captivadora des del primer mot.
Montserrat Coberó: «El llibre descobreix molts aspectes de Companys desconeguts fins ara».
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
PAU GUIMET
El compromís amb la cultura
de Meritxell Guimet Perenya
Pròleg de Josep Valleverdú
La trajectòria de Pau Guimet i Prats (1906-1988), d’origen humil i autodidacta, és representativa d’una generació que va ser capaç de sobrevolar els límits d’un ofici i d’una educació minsa i que, amb molt de treball, amb coherència i amb passió, va tirar endavant projectes culturals diversos per fer de Lleida una ciutat més culta i més moderna en el primer terç del segle i en l’etapa fosca de la llarga postguerra. L’obra ressegueix les activitats de Pau Guimet que, des del seu ofici d’impressor, anà desplegant. També com a periodista en els anys de joventut (Vida Lleidatana, Camins, Occident…), com a editor-impressor i com a llibreter. També inclou una selecció de fragments del Diari íntim, escrit en la seva estada al sanatori de Puig d’Olena el 1938, amb opinions i reflexions sobre la malaltia, l’aïllament, la guerra, els bombardejos de Lleida, la pau, la civilitat i la bellesa del paisatge.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
FRANCESC PORTA
El mirall trencat de la burgesia lleidatana
de Teresa Ibars i Antonieta Jarne
Membre de la petita burgesia lleidatana per part de pare i de l’alta burgesia dels negocis per part de mare, es va formar a l’estranger (Tolosa de Llenguadoc i Londres) i s’instal·là definitivament a Lleida l’any 1947 per exercir la seua professió del corredor de comerç. La ciutat, en aquell moment, profundament trencada i cruament dividida entre vencedors i vençuts, no tenia res a veure amb l’entorn catalanista i cosmopolita en què havia viscut durant els anys d’infantesa i joventut. Des dels anys 50 del segle xx i per mitjà d’una publicació setmanal que dirigia —i que fou tancada per la censura—, Labor, impulsà una xarxa d’intel·lectuals que treballava, fonamentalment des del catalanisme, per a crear opinió.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
MEMÒRIES
QUAN VOLIEN SILENCIAR-ME
Memòries d’un periodista inconformista
Memòries on s’explica l’ampla projecció social de la seva trajectòria de periodista disconforme amb quasi tot: des de l’ofec d’una dictadura inacabable, fins a una democràcia imperfecta, inacabada o traïda. L’autor hi narra l’expulsió política del diari Ausona, el “hay que desespinizar El Correo Catalán”, les amenaces de mort, la censura d’articles, els fallits intents de compra. També hi explica qüestions personals i l’esperança que la seva tasca hagi aportat un gra de sorra significatiu a un periodisme més lliure i independent. També hi apareixen personalitats il·lustres amb les quals l’autor s’ha creuat al llarg de la seva vida professional. Tot plegat, ofereix una crònica del nostre passat i del nostre present, escrita amb una prosa directa i sincera, on la ironia i el sarcasme es barregen amb escenes d’impacte i consideracions transcendentals.
Wifredo Espina: “En aquest llibre, m’hi despullo l’ànima. Més que qüestions personals, hi trobareu una crònica política, amb escenes d’impacte”.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
ASSAIG
CONFESSIONS D’UN EXCAPELLÀ DE TAÜLL
Parla el mossèn de Puigcerdà, Llimiana i RIpollet
Aquest llibre observa i analitza la diversitat religiosa a Catalunya, tan plural i diversa. Explica, amb detall, la història catalana de les quatre confessions amb més arrelament de segles al nostre país, començant per aquella que primer va establir-s’hi, el judaisme, continuant per l’església catòlica i l’islam, per acabar amb el protestantisme. El llibre comença amb una visió panoràmica general per a tenir una foto de la realitat religiosa al nostre país, a partir de la diversitat de creences expressada, bàsicament, a través de tretze confessions. I acaba amb un estudi sobre les diferents fórmules emprades a Europa per a gestionar aquesta pluralitat de creences, des dels poders públics, així com el concepte mateix de laïcitat que s’hi aplica. El rigor de l’exposició s’expressa amb un llenguatge divulgatiu, accessible i entenedor per a un públic lector molt ampli.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
FESTES POPULARS
LES FALLES DEL PIRINEU
L´Alta Ribargorça i el Pallars Sobirà
de Oriol Riart i Sebastià Jordà
Una de les celebracions més antigues amb foc és la de les falles, als Pirineus. Més enllà del relat popular, la festa de les falles és una festa tradicional, ben sentida i diferenciada de la resta de festes per part de les poblacions que la celebren. Però per sobre de tot és una festa arrelada i adaptada al seu entorn natural més immediat, fet que condiciona l’element material de la festa, generant així diferents modalitats de falles i processos per elaborar-les. En aquest llibre, fruit de dos treballs de recerca previs, se’ns retrata la festa actual en les diferents poblacions tot documentant els canvis als que s’ha vist sotmesa per tal de garantir-ne la seva continuïtat fins arribar a ser el que és avui dia.
Oriol Riart: «És el llibre que estan esperant tots els pobles del Pirineu».
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
LLIBRE IL·LUSTRAT
ELS VINS DE COSTERS DEL SEGRE
de Josep Vallverdú, Marta Alòs, Vidal Vidal, Josep Ramon Ribé, Marc Trilla, Toni Lara, Xavier Ayala
A Lleida sempre s’havia fet vi i havia arribat l’hora que tingués un renom. En aquest exhaustiu compendi que suposa aquest llibre –el primer d’aquestes característiques de la DO Costers del Segre– s’expliquen la filosofia, les subzones, els cellers un per un –a hores d’ara ja són gairebé una quarantena–, tot ben amanit amb una acurada selecció de fotografies i amb els comentaris de tast dels millors productes de cadascun dels elaboradors. Aquesta obra expandeix els aromes i els sentiments que es desprenen de cadascun d’aquests cellers. Una experiència única, com cada cop que obrim i tastem un vi de la DO Costers del Segre.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
POESIA
JARDÍ FRANCÈS
De Villon a Rimbaud
Aquesta obra conté poemes de vint-i-cinc autors dels quatre segles que hi ha entre aquests dos noms. Els he triat seguint el criteri del gust, el qual s’ha deixat convèncer de vegades per la singularitat, l’extravagància o la diversió, i tots els poemes els he traduït perquè m’agradaven, per un motiu o altre. He procurat traduir-los sent fidel a la poesia, que és el que compta: en la traducció d’un poema només hi ha poesia si el resultat també és un poema. Quasi mai tan bo com l’original, és cert, però un poema. Aquest propòsit és desesperant, perquè molt rarament s’arriba on es volia arribar, però la humilitat que el traductor necessita no faria res de bo sense l’ambició. Ja sabem el que passarà quan traduirem Villon, Baudelaire o Nerval, sabem que sempre quedarem lluny d’ells, però hem d’intentar quedar-hi el menys possible.
Pere Rovira: “He triat els poemes seguint el criteri del gust i m’he deixat convèncer per la singularitat, l’extravagància o la diversió”.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
ANIMALONS
18 poemes sobre animals acompanyats cadascun d’una il·lustració. Al final dels poemes, segueix una guia didàctica treballar a les aules o a casa. Atenent a la seva temàtica i complexitat lingüística, les propostes didàctiques i els poemes que es presenten han estat adreçats a dos grups d’edat. Primer trobareu les propostes per a nens i nenes entre 6 i 9 anys, i a continuació aquelles destinades a nens i nenes entre 9 i 12 anys.
Els poemes es complmenten amb unes guies didàctiques per a llegir-los en família o a les aules.
L’autor ha guanyat el Premi de Poesia Màrius Torres
Jordi Villaronga: “Són els poemes que llegeixo a la meva filla”.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
POESIA EN MODELS
“Quan el lector enceta un poema espera trobar-hi una idea, un fet, una circumstància expressada en termes que aportin dolçor a la vida atzarosa i bellesa en les paraules. O aquesta és la finalitat de qui signa aquest llibre, la qual cosa no pressuposa que ho hagi aconseguit.” ( Extracte del prefaci de l’autor)
Premi Grandalla de poesia, de la XXXVII Nit Literària Andorrana, 2014
→Llegir les primeres pàgines clicant aquí
LLEIDA, AHIR I AVUI
La ciutat vista amb el pas dels anys
de Jaume de Francisco i Vidal Vidal
Dotat de tècnica i sensibilitat, Jaume de Francisco recorre en aquest llibre els carrers i les places de Lleida a la recerca dels mateixos enquadraments que altres fotògrafs locals havien adoptat fa cinquanta, seixanta o setanta anys. Col·locades de cantó, les imatges entaulen un diàleg a través del temps que permet establir comparacions entre la ciutat d’abans i la ciutat d’ara, així com observar fins a quin punt ha evolucionat el paisatge urbà o de quina manera alguns referents arquitectònics, urbanístics o monumentals han desaparegut o han canviat, mentre que n’han sorgit d’altres al seu lloc, tant pel que fa al centre històric com als nous barris perifèrics. L’escriptor Vidal Vidal l’ha acompanyat en aquest passeig, seguint un itinerari en espiral, de dins a fora, comentant en sumaris peus de foto els detalls d’una evident transformació i fent notar les diferències entre les perspectives antigues i les actuals, a més de situar cadascuna de les dobles instantànies en el context històric corresponent. Lleida, ahir i avui és una obra que convida i ajuda a conèixer la ciutat, combinant art i erudició, a cavall de la curiositat i la nostàlgia.
→Llegir les primeres pàgines clicant aquí
LLEIDA, FONS I ESCULTURES
Un passeig per l’art i l’aigua dels carrers de Lleida
de Roser Banyeres i Lleonard Delshams
Un passeig tranquil, reposat. Amb ulls encuriosits. Potser amb noves perspectives, amb noves sensacions. Això és el que proposen els autors, a qui els agradaria transmetre la impressió que es pot caminar entre l’ànima d’artistes que al llarg dels anys han deixat la seva petjada a la capital de Ponent. Tot forma part de la vida d’una Lleida presidida per la Seu Vella i travessada pel riu Segre. Igual com les fonts destinades a aplacar la set o facilitar l’abastiment a les llars, algunes creades per evitar que es propaguessin les malalties, altres per pur desig ornamental. La càmera ha buscat apropar els detalls, allò que de vegades s’escapa a l’ull humà. La ploma ha procurat explicar-ho en paraules, informar sobre la seva autoria, cronologia, simbolisme o significat. Tots dos junts han intentat construir un llibre que inciti el lector a passejar entre les escultures urbanes i les fonts que contribueixen a dotar de bellesa i de personalitat aquesta ciutat. De vegades, no ens hi fixem. L’obra convida a parar-hi l’atenció que es mereixen.
→Llegir les primeres pàgines clicant aquí
RELIGIÓ
PIULADES AL VENT
de Cinto Busquets
Pròleg de Francesc Torralba i il·lustracions de Perico Pastor
Piulades al Vent és un text breu, en plena sintonia amb l’època que ens ha tocat viure, però és un llibre amarat de saviesa, ordit per un enfilall de pensaments que gairebé es poden qualificar de màximes sapiencials. (…) Pertany al gènere de l’aforisme, perquè cada piulada conté un pensament sintètic i il·luminador que obre una finestra nova per on mirar la mateixa realitat quotidiana, la mateixa de sempre, però amb uns altres ulls. El text traspua nítidament la fe que nodreix l’autor, la seva relació personal i intransferible amb el Crist, el pilar que estintola la seva existència, però, a la vegada, l’aroma que desprenen aquestes piulades tenen profundes ressonàncies orientals, especialment budistes (del pròleg de Francesc Torralba).
→Llegir les primeres pàgines clicant aquí
EL MIRACLE DE L’ATENCIÓ PLENA
Una introducció a la pràctica de la meditació
de Thich Nhat Hanh
Pròleg de Josep Valleverdú
El miracle de l’atenció plena és una introducció a la saviesa i a la bellesa de la pràctica zen. En aquesta lúcida guia, Thich Nhat Hanh defineix la pràctica de l’atenció plena i ofereix alguns exercicis que podem realitzar en la nostra vida quotidiana. Aquest monjo vietnamita ens recorda que, a través d’aquesta pràctica, qualsevol moment pot ser una bona oportunitat per a assolir la pau interior i un més gran coneixement d’un mateix.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
TEATRE
SER-HO O NO
Per acabar amb la qüestió jueva
de Jean-Claude Grumberg
traducció: Salvador Oliva
dramatúrgia i direcció: Josep M. Flotats
Ser-ho o no és una obra construïda a partir d’un pretext que consta d’unes converses entre dos veïns d’una mateixa escala, d’horitzons, coneixements i creences antagònics. I en el curs d’aquestes converses hi palpita d’una manera subjacent el tema de la identitat, com el verb del títol ja indica: la identitat col·lectiva i sobretot la personal, junt amb la tolerància. Ser-ho o no és una obra que ha après molt del teatre de l’absurd i l’ha superat després d’haver-se enriquit de la seva experiència. Jean-Claude Grumberg, permitjà d’un diàleg incisiu entre els dos personatges i a través d’un humor irresistible i intel·ligentíssim, ens porta a interrogar-nos sobre els temes més importants de la condició humana: el compromís ètic, social i moral amb un mateix, amb propis i estranys, amb la llengua, la cultura, la història. D’on som? Qui som? Què som?
Josep Maria Flotats: “Quan Jean-Claude Grumberg em va deixar llegir el text, li vaig dir entusiasmat que volia muntar l’obra”.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
ART
WATARU
L’obra de Wataru és alhora matèrica i simbòlica. S’arrapa als gestos i a les textures que confereixen una naturalesa corpòria al seu treball, però s’afanya sempre a extreure’n l’essència, un missatge que no reprodueix la realitat, sinó que la interpreta i la transcendeix, perquè Wataru cerca arreu el batec de la Terra i una consciència del que som en l’univers. Wataru és un autor d’una intuïció prodigiosa, compromesa amb les formes elementals i en l’anhel incessant de tornar de nou a imaginar- nos. Wataru és un home lluminós, que sense deixar mai enrere el seu món cultural japonès, ha sabut endinsar-se en el nostre teixint- hi una intimitat sorprenent. Wataru concep l’existència com un persistent exercici de transformació, que ens incorpora. (Extracte del pròleg.)
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
MIRAR LLEIDA
Inclou 96 aquarel·les que Joaquín Ureña ha realitzat dels barris de Lleida, amb comentaris de l’autor que afegeixen encara més matisos a tot el que ens desperta la contemplació d’aquestes obres, que ens mostren Lleida des d’una mirada d’artista que transforma una plàstica real i urbana en una plàstica d’aquarel·la i sentiment. Ureña aporta una nova bellesa als nostres carrers i places, als espais més quotidians de la ciutat. I sense abandonar la visió realista, els confereix l’aire mític que prenen tots els seus escenaris pictòrics. L’aquarel·la no admet ni la correcció ni el penediment. Redescobríem una Lleida vella i nova, amb uns personatges, els lleidatans i les lleidatanes que trobareu en el llibre i que són els veritables protagonistes de les pintures de l’amic Joaquín Ureña. El volum que teniu a les mans és un pas més en aquest camí conjunt que la ciutat i el pintor van emprendre fa molt temps. Ara és hora de deixar-nos emportar per les sensacions que desprenen aquestes noves impressions de Lleida i tota la sensibilitat que hi ha dipositat Joaquín Ureña.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
LLIBRE GRÀFIC
CULLERA, FORQUILLA I GANIVET
Una cullera, una forquilla i un ganivet arrelats a la terra com si fossin tres arbres. Aquest és el símbol del restaurant la Boscana i dels germans Castanyé, un logotip que es desgrana en tres arbres que identifiquen no només la seva manera de ser, sinó també la d’aquest espai exclusiu: la família, la natura i la gastronomia.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí