«Tocats pel vent», de Pagès editors, rep el premi Liberisliber Pensa 2015

17691 COBERTA TOCATS PEL VENT.inddLa història de cinc persones que deixen casa seva per lluitar per la República durant la Guerra Civil, Tocats pel vent, escrit per Jordi Martí-Rueda i publicat per Pagès editors, ha estat guardonada amb el Premi Liberisliber «Pensa» 2015 (no ficció). El jurat ha estat presidit per Lluïsa Marín, llicenciada en història contemporània.

Els Premis Liberisliber reconeixen la qualitat, l’heterodòxia, la valentia i la capacitat de combinar tot això, amb la d’arribar a un públic el més ampli possible. Els premis es reparteixen en tres categories: el Premi Liberisliber Xic (literatura infantil i juvenil), el Premi Liberisliber Pensa (no ficció) i el Premi Liberisliber (la resta de gèneres). Els guardons es van atorgar en el marc de la fira Liberisliber, d’editorials independents, que es va celebrar a Besalú els passats 3 i 4 d’octubre.

Sobre el llibre

Un guerriller heroic que en tornar als Estats Units s’atreveix a revelar la seva homosexualitat. Un irlandès presoner de Franco que intenta salvar-se mitjançant la música. Una infermera negra que troba aquí l’amor que a casa se li nega. Un escriptor de Nova York que sota les bombes rep una lliçó de vida. I un mexicà que amb només setze anys lluita a l’Ebre, tot i que no ho recordarà fins que en tingui setanta-nou. Cinc vides abocades a situacions excepcionals, on la línia que separa la por i el coratge, els motius polítics i els anhels personals, és voluble i fràgil.

Com dia Jordi Marti-Rueda, l’autor de Tocats pel vent, “aquest no és un llibre d’història, o no ho és en el sentit més acadèmic. És, més aviat, un llibre d’històries, en plural. D’històries personals. O de memòries. De memòries interpretades per algú que va néixer molt després dels fets que narra, dues generacions més tard per ser exactes, i que malgrat això també té una memòria d’aquells dies. Diferent, per força, de la d’aquells que els van viure. Són les històries de Bill Aalto, Bob Doyle, Salaria Kea, Alvah Bessie i Juan Miguel de Mora. Podrien semblar fruit de la imaginació, però són certes. La Guerra Civil no és l’inici ni el final d’aquestes històries. La raó és simple: les persones que eren abans del 1936 els ajuda a prendre la decisió de viatjar a un país i a una guerra llunyans i, al seu torn, aquest viatge ha de sacsejar la seva vida posterior. No sé si en aquestes pàgines hi ha prou tendresa. En tot cas, en cada capítol hi ha allò que en diem factor humà: persones que, enmig d’unes circumstàncies excepcionals, poden sentir por, enyorança, amor i qualsevol de les emocions que ens fa reconeixibles i humans.

  • Les històries reals de Bill Aalto, Bob Doyle, Salaria Kea, Alvah Besie i Juan Miguel de Mora, narrades des de la tendresa i l’amor.
  • L’autor ha fet servir fonts orals i bibliogràfiques originals d’arxius de Londres i l’únic ànim és el de narrar la història de persones amb un equilibri entre el rigor històric i l’exercici literari.

Sobre l’autor

Jordi Martí-Rueda (Barcelona, 1976) és escriptor, historiador i editor. Especialista en Guerra Civil i Brigades Internacionals, ha treballat com a investigador en el Cens de Simbologia Franquista a Catalunya, del Memorial Democràtic, i ha estat assessor de diversos projectes relacionats amb la Batalla de l’Ebre. Ha treballat com a corrector lingüístic en els sectors editorial i audiovisual, i habitualment col·labora amb el Servei Editorial de l’Institut d’Estudis Catalans.

Per a llegir les primeres pàgines, clica aquí
A %d blogueros les gusta esto: