La màgia, protagonista de la 64a Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern

Cartell 6a Fira 2015 A3_.-

La FIRA DEL LLIBRE D’OCASIÓ ANTIC I MODERN tornarà a la seva ubicació habitual del Passeig de Gràcia de Barcelona entre els dies 18 de setembre i 4 d’octubre. En la 64a edició de la FIRA seran protagonistes l’historiador i escriptor Josep Fontana, que serà l’encarregat de pronunciar el pregó d’inauguració, i el pintor Aguilar Moré, que és l’autor del cartell d’enguany.

L’exposició, un altre dels clàssics de LA FIRA, estarà dedicada a La màgia i el Circ en paper i recollirà una àmplia mostra plena de color i història, amb cartells, jocs, llibres, fulletons, cromos i tot tipus de material imprès sobre aquests dos mons. L’exposició estarà ubicada a un estand situat al Passeig de Gràcia cantonada amb Gran Via de les Corts Catalanes, al costat de cinema Comèdia.

Els 33 estands –procedents de diversos punts d’Espanya– que aquest any formen la FIRA DEL LLIBRE D’OCASIÓ ANTIC I MODERN ocuparan el Passeig de Gràcia des de Plaça Catalunya fins al carrer Consell de Cent. Tots ells portaran els millors exemplars dels seus establiments, per apropar, un cop més, els llibres més antics i rars a tothom que visiti la mostra. A la FIRA també s’hi poden trobar llibres d’ocasió amb preus molt assequibles.

Imatge Exposició FIRAUna inauguració amb molta màgia

La inauguració de la FIRA serà el dia 18 de setembre a les onze del matí. Com no podia ser d’una altra manera, el conductor de l’acte serà un mag: Màgic Cambras, qui sorprendrà els assistents amb diversos trucs. Després dels parlaments de la presidenta de la FIRA, Patricia Camiño, i la Sra. Assumpta Bailac, gerent del Consorci de Biblioteques, com a representant de l’Ajuntament de Barcelona; Josep Fontana farà el pregó i, a continuació, fixarà la placa amb el seu nom al peu del monument al llibre de la vorera central de la Gran Via cantonada Passeig de Gràcia.

Una vegada s’hagi inaugurat la FIRA, cap a les 12.00h del matí, s’obriran els estands a la venda. Aquests romandran oberts, de forma ininterrompuda, de dilluns a dissabte de 10.00h a 21.00h i diumenges i festius d’11.00h a 21.00h.

La FIRA ret homenatge a Josep Fontana

Cada any la FIRA ret homenatge a una persona molt vinculada amb en món dels llibres. Com a part d’aquest homenatge, la persona escollida pronuncia el pregó d’Inauguració i, a continuació, es col·loca una placa amb el seu nom al peu del monument al llibre. Enguany, l’homenatjat de la FIRA DEL LLIBRE D’OCASIÓ ANTIC I MODERN és Josep Fontana.

Llicenciat en Lletres (1956) i doctor (1970) per la Universitat de Barcelona, Josep Fontana va néixer a Barcelona l’any 1931. Fundador, i durant deu anys, director de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives, pertanyent a la Universitat Pompeu Fabra, ha estat professor universitari de la Universitat de Barcelona, la Universitat de València i la Universitat de Liverpool. L’any 2006 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi i el 2007 amb el primer Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística concedit per la Generalitat de Catalunya.

Alumne de Jaume Vicens Vives i Ferran Soldevila, ha desenvolupat principalment la seva recerca al voltant de la història econòmica i la història espanyola del segle XX, rebent així mateix influències de Pierre Vilar, Antonio Gramsci i Walter Benjamin. Ha estat col·laborador de les revistes d’història Recerques i L’Avenç.

La seva anàlisi històrica ha estat molt crítica amb el procés de l’anomenada transició política espanyola, procés que va portar, després de la mort del dictador Franco, al règim de monarquia parlamentària de Joan Carlos I. Una mostra d’aquesta visió és Bases per a una nova transició, conferència pronunciada el dia 30 d’octubre de 2004 a la seu central de la Universitat de València, en l’acte de cloenda dels XXXIII Premis Octubre.

Josep Fontana és autor de La quiebra de la monarquía absoluta (1814-1820), La crisis del Antiguo Régimen (Crítica), Historia: análisis del pasado y proyecto socialLa història després de la fi de la històriaEuropa ante el espejo, Enseñar historia con una guerra civil de por medio, Introducció a l’estudi de la història, La història dels homes, Aturar el temps, De en medio del tiempo, La construcció de la identitat, Historia de España, vol. 6: La época del liberalismo, L’ofici d’historiador, Por el bien del imperio. Una historia del mundo desde 1945, El futuro es un país extraño. Una reflexión sobre la crisis social de comienzos de siglo i La formació d’una identitat. Una història de Catalunya.

Aguilar Moré, autor del cartellAguilar-Moré1

Com cada any, la Comissió Organitzadora de la FIRA DEL LLIBRE D’OCASIÓ ANTIC I MODERN encarrega el disseny del cartell commemoratiu a un artista de renom. En aquesta edició, és una creació del pintor nonagenari Aguilar Moré.

L’obra d’aquest pintor, nascut el 1924, beu molt de l’expressionisme, amb tons decorativistes i colors intensos. És deixeble d’Oleguer Junyent, amb qui aprèn el dibuix, tot i que es considera un pintor autodidacta. Va realitzar la seva primera exposició a la Sala Rovira de Barcelona, i, des de llavors, d’una manera ininterrompuda, presenta exposicions a les diverses galeries de Barcelona i de la resta de l’Estat. Internacionalment exposa en Omell Gallery (Londres), Arts and Culture (Ginebra), Artexpo (Nova York), Galerie Barbizon (París), Gallery Palmer House (Chicago), Fòrum Art Gallery i Hotel París (Montecarlo), Art Expo West (Els àngels), i Cercle Munster (Luxemburg). Obté nombrosos premis i distincions, com la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Palma de Mallorca, Sant Jordi Diputació de Barcelona, Premi de Pintura Miquel Carbonell, Premi de Pintura dels II Jocs del Mediterrani. La seva obra hi és present al Museu Contemporani de Madrid, Museu de Cadaqués (Girona), Diputació Provincial de Barcelona, Museu Reina Sofia d’Atenes (Grècia), Museu Perrot-Moré, entre d’altres.

A %d blogueros les gusta esto: