Novetats editorials del mes de maig, de Pagès editors

Butlletí-05-2015Si vols conèixer les novetats de la primera quinzena de maig publicades per Pagès editors, només cal que facis clic aquí i el butlletí es descarregarà al teu ordinador en format PDF. 

De les novetats d’aquest mes cal destacar:

HISTÒRIA

Lluís Gausachs i Ramon.
Patriota republicà i secretari del president Tarradellas (1954-1977)

19723 COBERTA GAUSACHS.inddde Jaume Renyer Alimbau
Pròleg de Josep Fornas
Epíleg de Montserrat Catalán

Lluís Gausachs (Barcelona, 1916 – Banyuls de la Marenda, 1998), de família anarcosindicalista, rebé una educació llibertària també a l’escola i es casà amb una dona també nascuda en una llar llibertària. A la vegada era un home d’una catalanitat innata i, posteriorment, expresada mitjançant la seva adhesión de per vida al republicanisme que encarnà als seus ulls l’ERC fundada l’any 1931. Gausachs va marxar a l’exili el 12 de febrer de 1939, i no en va tornar fins el 23 d’octubre de 1977, al costat de Josep Tarradellas, a qui va acompanyant en tot moment com secretari particular durant 28 anys de presidència de la Generalitat a l’exili.

→Llegir les primeres pàgines clicant aquí

ART

Ausencia
Absència/Absence

Ausencia coberta.inddde Carles Duarte (poesia) i Manuel Cohen (fotografia)
Edició bilingüe: català/francès

Arreu del món espais i edificis d’una gran qualitat arquitectònica pateixen els efectes de l’abandó, que es manifesten en la seva degradació. Aquest patrimoni a la deriva ofereix les seves façanes malmeses i els seus interiors devastats. Aquests llocs estan sempre marcats per l’empremta dels qui hi han viscut o dels qui els han visitat. Les xifres de l’abandó es fonen en l’oblit. Durant més de dos anys he fotografiat la ciutat de Tortosa, capital de les Terres de l’Ebre, a Espanya, i reconeguda com a monument històric. El resultat d’aquest treball és una obra singular que ens convida a una reflexió sobre el tema universal de l’Abandó i l’Absència.

→Llegir les primeres pàgines clicant aquí

De les novetats de mesos anteriors cal destacar:

NARRATIVA

Ànimes batudes

1503 Ànimes batudesde Jaume Barrull

A partir del retrobament fortuït entre dues dones, ja grans i amb experiències vitals oposades, Ànimes batudes s’endinsa en un mosaic d’històries personals i d’anècdotes que transcorren entre la ciutat de Lleida i el poble de Sant Bernat de Riucorb (Sant Bernat per a la gent de dretes, Riucorb per a la d’esquerres). Ambdues acaben perfilant les il·lusions, les decepcions, les contrarietats i les passions d’uns homes i d’unes dones que veuen com les seves vides són batudes (batuda: “Pallissa, llenyada”, diu el Pompeu Fabra) per la guerra i com aquesta els aboca, de manera imprevisible, a la vida o a la mort. Jaume Barrull Pelegrí, historiador i lector impenitent (i diletant, diu) de novel·les, ha reunit en aquest llibre les dues vessants, la professió i la devoció, per endinsar-se, des d’aquesta doble perspectiva, potser no tan distants, al nostre passat més immediat: el de la guerra civil de 1936-1939.

→Llegir les primeres pàgines clicant aquí

 

Presidi major
Aventures d’un 
cacique de la Fatarella del segle XIX

1503 Presidi majorde Josep Gironès
Premi Fiter i Rossell, 2014

Durant la segona meitat del segle XIX, el caciquisme imperava a una bona part dels pobles que formen el Partit Judicial de Gandesà, una pràctica que decantava a favor de molt poques persones l’economia, la llei i l’ordre. Un d’aquells cacics: Ramon Balsebre Clua, dominà la Fatarella des del seu càrrec d’alcalde, per bé que a poc a poc les coses se li van torçar i acabà a mans de la Justícia. Una vegada jutjat, inicià un periple per diverses presons, fins que va fer cap al Presidi Major de Ceuta. Aquesta novel·la narra, en clau de ficció històrica, la vida de Ramon Balsebre, “El Coix de Roc”, sense deixar de banda alguns esdeveniments històrics d’aquell temps que, en alguns aspectes, semblen ben actuals.

→Llegir les primeres pàgines clicant aquí

A %d blogueros les gusta esto: