Pagès editors celebra els seus 25 anys amb una exposició sobre la seva història

Eulàlia i Lluís Pagès
Eulàlia i Lluís Pagès

Pagès Editors celebra enguany el seu vint-i-cinquè aniversari. Per commemorar-ho, l’editorial ha dissenyat una exposició itinerant que mostrarà la història dels més de 2.700 llibres que s’hi han publicat.

La mostra Pagès editors: 25 anys llegint junts s’inaugurarà el pròxim 7 d’abril a les 19:30 de la tarda al claustre de l’hemeroteca de la Biblioteca Pública de Lleida. Posteriorment, l’exposició recorrerà les principals biblioteques del territori català.

Pagès editors: vint-i-cinc anys amb la cultura del territori

Pagès Editors és una editorial creada a Lleida l’any 1990 per Lluís Pagès Marigot. Des del seu naixement, el creixement de Pagès editors manté una sostinguda tendència a l’alça. Ha publicat més de 2.700 llibres i mai ha perdut el doble objectiu amb el qual va néixer: publicar llibres en llengua catalana i occitana i visibilitzar el patrimoni literari, històric, social i cultural dels Països Catalans, en general, i de les Terres de Lleida i Pirineus, en particular.

El seu catàleg traspua un cert “lleidatanisme” –en el sentit més ampli, no gens localista ni discriminador del terme– que neix de la ubicació territorial de la casa mare, Lleida. Tanmateix, el 80% dels llibres tenen un abast territorialment general. Segons el seu director, Lluís Pagès, “l’empresa és conscient que el seu paper el duu, de vegades, a editar alguns llibres que potser sense una empresa de Lleida no s’haurien arribat a publicar mai”. En aquest sentit, Pagès assegura que “no som una editorial perifèrica, sinó una editorial descentralitzada”.

L’any 1996, Pagès editors crea Editorial Milenio, una editorial germana en llengua castellana que de seguida agafarà una forta embranzida i permetrà l’entrada de l’empresa al mercat espanyol i llatinoamericà. L’any 2010, Eulàlia Pagès, filla de Lluís Pagès, s’incorpora a l’empresa, un fet que representa la renovació generacional en la direcció general de la casa. També és el moment d’obrir Nus de Llibres, una plataforma de distribució de títols a tot el territori de llengua catalana, Aragó, Rioja i Madrid. La distribuïdora comercialitza els llibres d’una cinquantena d’editors.

L’any 2014, Pagès editors encara gosa fer dos salts endavant més. Obre una seu a Barcelona i crea la col·lecció Nandibú, de llibres infantils i juvenils. El primer títol, “Bestiolari de Joana Raspall”, es converteix ràpidament en un èxit de vendes.

Pagès editors inaugura l’exposició “Vint-i-cinc anys llegint junts”

Per commemorar l’aniversari de Pagès editors, l’empresa ha muntat una exposició, que s’inaugurarà el pròxim 7 d’abril a la Biblioteca Pública de Lleida. La mostra, formada a base de paraules, fotografies, dibuixos, objectes, espais i obres d’art, explica la història d’una de les empreses editorials més emblemàtiques de Catalunya.

L’exposició està formada per diversos racons. En primer lloc, el visitant s’hi trobarà aquells objectes relacionats amb l’ofici d’editar i imprimir: des d’un llibre acabat, fins als fulls originals escrits de la mà dels autors. També hi haurà un conjunt de 12 panells que relaten la història de Pagès editors i un conjunt de dibuixos que mostren el procés, fase per fase, de com té lloc l’elaboració d’un llibre. El visitant podrà gaudir de la zona de lectura, on hi trobarà fragments d’una seixantena de llibres editats per aquesta casa. Finalment, hi haurà vuit mòduls amb els originals de 15 obres de l’artista Jordi Sàbat, concebudes com un homenatge a l’escriptura, el llibre i lectura.

L’exposició arribarà a Lleida a partir del 7 d’abril. La directora de Pagès editors, Eulàlia Pagès, ha explicat que, a partir del mes de maig, aquesta mostra també es podrà visitar a les principals biblioteques del territori català.

Tall de veu de Lluís Pagès, director de Pagès editors

.

Tall de veu d'Eulàlia Pagès directora de Pagès editors
A %d blogueros les gusta esto: