Si vols conèixer totes les novetats de març de Pagès editors, només cal que facis clic aquí i el butlletí es descarregarà al teu ordinador en format PDF.
De les novetats d’aquest mes cal destacar:
NARRATIVA
Ànimes batudes
A partir del retrobament fortuït entre dues dones, ja grans i amb experiències vitals oposades, Ànimes batudes s’endinsa en un mosaic d’històries personals i d’anècdotes que transcorren entre la ciutat de Lleida i el poble de Sant Bernat de Riucorb (Sant Bernat per a la gent de dretes, Riucorb per a la d’esquerres). Ambdues acaben perfilant les il·lusions, les decepcions, les contrarietats i les passions d’uns homes i d’unes dones que veuen com les seves vides són batudes (batuda: “Pallissa, llenyada”, diu el Pompeu Fabra) per la guerra i com aquesta els aboca, de manera imprevisible, a la vida o a la mort. Jaume Barrull Pelegrí, historiador i lector impenitent (i diletant, diu) de novel·les, ha reunit en aquest llibre les dues vessants, la professió i la devoció, per endinsar-se, des d’aquesta doble perspectiva, potser no tan distants, al nostre passat més immediat: el de la guerra civil de 1936-1939.
Presidi major
Aventures d’un cacique de la Fatarella del segle XIX
de Josep Gironès
Premi Fiter i Rossell, 2014
Durant la segona meitat del segle XIX, el caciquisme imperava a una bona part dels pobles que formen el Partit Judicial de Gandesà, una pràctica que decantava a favor de molt poques persones l’economia, la llei i l’ordre. Un d’aquells cacics: Ramon Balsebre Clua, dominà la Fatarella des del seu càrrec d’alcalde, per bé que a poc a poc les coses se li van torçar i acabà a mans de la Justícia. Una vegada jutjat, inicià un periple per diverses presons, fins que va fer cap al Presidi Major de Ceuta. Aquesta novel·la narra, en clau de ficció històrica, la vida de Ramon Balsebre, “El Coix de Roc”, sense deixar de banda alguns esdeveniments històrics d’aquell temps que, en alguns aspectes, semblen ben actuals.
Josep Suñol i Garriga
Viure i morir per Catalunya
de Jordi Badia
El Barça dedica l’any 2015 a l’expresident Josep Suñol
RELLANÇAMENT
Per fer aquest llibre, l’autor ha exhumat papers oblidats, ha buidat hemeroteques, ha parlat amb testimonis directes. Suñol va tenir més amplada que la de l’activista polític, va ser un defensor dels drets civils. Va ser d’aquesta mena de personatges d’una peça que transcendeixen la tàctica del curt termini i avancen en la insubornable estratègia dels principis. un personatge que avui qualificaríem de «mediàtic» Aquest llibre és un treball ambiciós de recerca, però també una narració enriquidora que transcorre amb fluïdesa i no perd l’interès. Estem davant d’un text de referència que pretén aproximar-se a la biografia més enllà de les circumstàncies de la seva mort tràgica i analitzar l’obra i, en segon lloc, cercar les causes del silenci amb què va ser cobert durant seixanta anys, perquè ens mou el convenciment que del seu entrellat en traurem una comprensió més exacta i pregona tant de la figura de Josep Suñol com de Catalunya.
→Llegir les primeres pàgines clicant aquí
De les novetats de mesos anteriors cal destacar:
NARRATIVA
Max i Odile
En paraules de Josep M. Terricabres: «L’autor conversa sobretot amb dos personatges ficticis, Max (de cognom Carnap, en record d’un filòsof remarcable) i Odile, però es passa l’estona parlant també directament amb nosaltres. Quan diu que ens proposa esquitxos d’idees, fa molt més que això: ens posa davant el mirall i ens mostra la tensió constant entre la nostra raó i les nostres passions, entre la nostra migrada intel·ligència i la nostra recurrent estupidesa. De fet, hi haurà pàgines que ens ajudaran a emocionar-nos i a descobrir l’estupidesa de la nostra intel·ligència. El llibre ens convida a replantejar-ho tot, a no parar de fer-nos preguntes sobre qualsevol qüestió. Joan Fuster deia admirativament que Bertrand Russell no era un filòsof sinó un desinfectant. Aquest llibre tampoc no deixarà indiferent el lector. Quan l’acabi de llegir potser sabrà i creurà menys coses, però estic segur que serà una mica més savi»
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
Segona volta, tercer cel
de Coia Xabré
Presentació d’Eladi Crehuet
Pròleg de Frederic Raurell
Aquest llibre recull, amb goig, una part dels textos més clarament literaris escrits per Coia Cabré Monnè, i que fins ara romanien inèdits. Al costat d’un conjunt de contes extraordinàriament suggeridors, el lector trobarà un diari d’un nen acabat de néixer i una biografia d’una dona reussenca durant la guerra i postguerra civils, tots dos escrits en una colpidora primera persona, juntament amb cartes i altres escrits de contingut moral que fan pensar en les epístoles dels nostres clàssics catalans i llatins.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
TEATRE
Coses nostres
El director d’un teatre públic i un reputat crític es troben per parlar de les “seves coses”. En el transcurs de la conversa hi apareixen diverses qüestions: Com i qui determina la qualitat artística? La premsa crea tendències? La critica té prejudicis? L’èxit o el fracàs d’un espectacle pot dependre del tractament que li dóna la premsa? Es pot comprar, un crític? Quina ha de ser la funció del teatre públic? Sense ajudes públiques el teatre desapareixeria? Les arts escèniques estan trobant el llenguatge adequat per l’espectador del segle xxi? O per contra, esdevenen una expressió artística cada vegada més anacrònica? Tots dos homes es necessiten. Arribaran a algun tipus de pacte?
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
AUTOAJUDA
Dones i homes al descobert
Consells per a trobar la parella ideal
Rami Remeis, amb aquest llibre, vol establir la desitjada complicitat entre les persones, sobretot en la convivència de cada dia. A partir d’un concepte interactiu, Rami Remeis aconsella la millor manera perquè els vincles de parella o d’amistat puguin sorgir, afermar-se i créixer. Tot plegat amb el suport de productes basats en les diferents teràpies naturals. El llibre és divideix en dues parts. En la primera pretèn descobrir el misteriós món de les dones, mentre que en la segona s’endinsa en el món dels homes. Així, doncs, escriu pensant en tothom i esperant que els seus coneixements us puguin ajudar a trobar la felicitat al costat de la vostra parella.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
POESIA
Les coses i els miratges
d’Joan C. Gonzàlez-Pujalte
L Prems «Recvll» de Blanes
Premi Benet RIbas de Poesia, 2014
L’autor mateix explica que “en el fons aquest llibre és un sol poema, fraccionat, –cada un dels poemes acaba amb una coma enlloc d’un punt– i parla de tot allò que passa per la vida, al teu voltant, que fa que t’adonis que moltes coses són diferents a com pensaves que serien”. La poesia és rebuscar a dins d’un mateix. Per González Pujalte, quan assoleixes una certa edat i t’atures a analitzar tot allò que has captat amb el pas dels anys, moltes coses no són el que un creia.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí