Presentació de Butlletí d’informació dels Països Catalans i Per què en sóc?

Presentació de Butlletí d’informació dels Països Catalans i Per què en sóc? 1
D’esquerra a dreta, José M. Murià, Ferran Mascarell, Lluís Pagès i Josep Vallverdú

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell va presentar la setmana passada els llibres Butlletí d’informació dels Països Catalans, una recopilació de tots els butlletins publicats per l’historiador Josep M. Murià i Romaní, i Per què en sóc?, de José M. Murià Rouret, el seu fill. A la presentació, que va tenir lloc al Palau de la Generalitat de Catalunya, també van intervenir l’escriptor Josep Vallverdú i Lluís Pagès, director de Pagès editors, que ha publicat tots dos llibres, a més de José M. Murià Rouret.

Durant la presentació, Josep Vallverdú va fer una glossa de la figura del Dr. Murià Rouret: la seva obra i perfil biogràfic i bibliogràfic. Lluís Pagès va recordar com va conèixer Josep M. Murià i Romaní i que, amb el pas del temps, es va convertir en gran amic del seu fill. Pagès també va recordar que José M. Murià va ser l’artífex principal que Catalunya hagués estat el convidat d’honor a la Feria Internacional del Libro (FIL) de Guadalajara (Mèxic) l’any 2004, just en el període en què Pagès va ser president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, i de la Feria Internacional del Libro de Antropología e Historia de Ciudad de México l’any 2009. Al seu parlament el conseller de Cultura fa definir Per què en sóc? Com “un llibre deliciós, des del punt de vista de les coses que explica i com les explica.”

El Dr. Murià va fer una presentació molt instructiva sobre el que va ser el «Butlletí»: un mitjà que els exiliats catalans a Mèxic, que s’imaginaven que trigarien a tornar a Catalunya, podien fer servir per expressar-se en la seva llengua. La publicació tenia un altre objectiu: introduir-lo a Catalunya, però això els va suposar amenaces de pistolers franquistes que van arribar fins a Mèxic i que al cap de pocs dies les autoritats d’aquell país van convidar a marxar i a no tornar a molestar.

Amb la frase “No te rajes Cataluña” José M. Murià, nascut a Jalisco, va donar per acabada la presentació dels llibres.

Butlletí dels Països Catalans, de Josep M. Murià Romaní

Butlletí (coberta bona).inddL’obra Butlletí d’informació dels Països Catalans és una recopilació dels 180 números de la revista publicats entre 1961 i 1976. Connectat amb la realitat política de Catalunya i relligat a les activitats dels altres catalans de la resta d’Amèrica, el Butlletí escampava la llengua catalana i les informacions imprescindibles en uns moments heroics.

La policia del franquisme va voler evitar que els exemplars arribessin a l’interior de Catalunya. Però Josep M. Murià i Romaní no va estalviar esforços per salvar tots els entrebancs. Al seu costat tenia una colla de col·laboradors entusiastes, entre ells el seu fill, José M. Murià Rouret, que amb divuit anys ja va començar a escriure a la revista del pare. El Butlletí, que en un principi només tenia quatre pàgines, va néixer vinculat al Centre Català de Guadalajara, una institució fundada l’any 1957, que agrupava bona part dels catalans que hi residien. Amb el Butlletí es pretenia donar fe de vida i disposar d’un document on llegir en català. És per això que als primers temps la temàtica fou majorment local. Podria dir-se que girava al voltant d’una secció de xafarderia que es titulava “Notes Casolanes”. Això anava bé a tothom. Més endavant s’hi publicarien refranys, poesies, contes, discursos fets a la casa, acudits…

En aquests moments l’obra Butlletí d’informació dels Països Catalans és una obra de gran interès cultural, històric i literari, per la gran diversitat d’articles, textos i imatges que recull.

Josep M. Murià i Romaní va néixer a Barcelona l’any 1907. Va viure a Mèxic des de 1940, on hi arribà fugint del franquisme, i on va morir l’any 1999. Compromès políticament amb l’independentisme i escriptor de vocació, va treballar com a periodista, professor i llibreter, entre altres, però sempre vinculat a la difusió de la cultura catalana. Va escriure també la novel·la Contes d’un que se’n va (1999) o Vivències d’un separatista (1985).

Per què en sóc? De José M. Murià Rouret

PER QUE EN SOCJosé M. Murià Rouret, autor de Per què en sóc?, va néixer a Mèxic, però la primera llengua que va escoltar, entendre i parlar fou la catalana. Fill i nét de catalans exiliats, no va trepitjar Catalunya fins als vint-i-un anys. A poc a poc, va anar desenvolupant en el seu interior un doble sentiment de pertinença nacional fruit de les experiències que va tenir tant a Mèxic com a Catalunya. “El meu pare encunyà una expressió que la prefereixo no només per amor filial, sinó perquè s’adiu a la meva situació. Ell parlava de la «santíssima dualitat»: podríem dir que gaudia de dos ens diferents i d’una síntesi vertadera.”

José M. Murià i Rouret és un distingit historiador mexicà que ha rebut les més altes distincions per la seva feina, però a més ha estat guardonat amb importants reconeixements, com ara la Creu de Sant Jordi i el premi Catalònia Internacional, entre altres, fruit de les seves fortes arrels catalanes, del seu interès en la vida de Catalunya i la defensa de la seva identitat.

Cal destacar, a més d’una llarga sèrie de treballs, conferències i altres activitats a favor de Catalunya, que fou l’artífex principal que Catalunya hagués estat el convidat d’honor a la Feria Internacional del Libro (FIL) de Guadalajara (Mèxic) l’any 2004 i de la Feria Internacional del Libro de Antropología e Historia de Ciudad de México l’any 2009. Viu a la ciutat mexicana de Guadalajara. Murià proclama que li agradaria arribar a ser “el més catalanista dels mexicans”.

A %d blogueros les gusta esto: