Si vols conèixer totes les novetats d’octubre de Pagès editors, només cal que facis clic aquí i el butlletí es descarregarà al teu ordinador en format PDF.
De les novetats d’aquest mes cal destacar:
Narrativa
Cristall de roca, de Francesc Pané. L’any 1049, Arsenda, l’esposa del cavaller Arnau Mir de Tost, rep el regal d’un joc d’escacs procedent d’Egipte, les peces del qual són tallades en cristall de roca pur. Des del moment que Arsenda les exhibeix sobre el canterano de la seva cambra, ella i el seu marit experimenten la febre d’una nova joventut. Passats els segles, la part conservada de les figures de l’escaquer són robades el dia de Sant Jordi del Museu de Lleida. Llorenç Cotonat, inspector jubilat dels Mossos d’Esquadra, rep l’encàrrec del bisbe de Lleida de fer la recerca privada dels fets i de trobar el tresor robat. L’home es preguntarà si el furt té a veure amb els diners que els lladres poden obtenir de les peces de cristall de roca, un cop descobreix el secret de la llegenda de l’escaquer, o bé si té relació amb els poders que mouen el conflicte en què viu el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
Agredolç, de Roser Guix. Conjunt d’onze històries en les quals la dona té un paper primordial. Com a mestressa de casa, sempre esperant, fent llum i foc, amb el plat a taula i mirant al cel per endevinar quan arriba la tempesta. Sempre a punt per acollir els seus, els necessitats o ferits. Sense identitat no hi ha persona. Per això val la pena recordar la història de cadascun de nosaltres, per insignificant que sembli: la majordona, la teixidora, el vistaire, la modista, el mestre, el metge de poble, l’esmolet o el baster són un tresor que cal perpetuar. A Agredolç, l’autora vol reivindicar el paper de la pubilla en un àmbit rural dominat per l’home, l’hereu. Les narracions mostren, també, la decadència de tot un món patriarcal que havia persistit durant moltes generacions i que va desapareixent donant pas al nou agroturisme del segle XXI.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
Sociologia
Antimilitarisme. Dinàmiques polítiques i de gènere dels moviments per la pau, de Cynthia Cockburn. Són coherents el moviments per la pau? Quin grau de cohesió tenen? Cynthia Cockburn respon aquestes preguntes a partir de diversos estudis de moviments contra la guerra, antimilitarista i pacifi sta al Japó, a Corea del Sud, a Espanya, a Uganda i al Regne Unit. Mirant sempre a través de les lents del gènere, l’autora esbrina com persones de tradicions ben diverses s’uneixen en l’objectiu comú de fer possible la pau, tot i les seves divergències relatives a les causes del militarisme i les estratègies per eradicar-lo.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
Anatomia de la pobresa a Catalunya. Causes estructurals que provoquen l’exclusió social de les persones vulnerables, de Rafael Allepuz i María José Rosell. No només pel nombre creixent de famílies que perden la feina i el poder adquisitiu, sinó perquè la crisi econòmica i el model neoliberal provoquen, a casa nostra, una fractura social i una debilitat del sistema de protecció que havia començat a desenvolupar l’Administració. Així, creix el nombre de persones i segments de la població “silenciades” pel propi sistema econòmic i social. Tot i les dificultats, no hi ha una impassibilitat total. Anatomia de la pobresa a Catalunya , a banda de diagnosticar de manera rigorosa i lúcida aquesta situació, ofereix al lector claus per estabir solucions i fixar mesures protectores d’aquest Estat del benestar. Són mecanismes polítics, fiscals, socials, econòmics o solidaris —tant reformistes com radicals— que poden ajudar a construir una vida social més justa per a tothom.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
Història
Els tres turons de Lleida. Episodis de la història de la capital de les Terres de Ponent, de Xavier Bañeres. Repàs entretingut i documentat, amb el toc d’humor sempre a punt, de les diferents etapes de la nostra història. També ens podem traslladar a altres llocs del planeta, això sí, tenint Lleida com a punt de referència. En primer lloc, tenim l’obligació d’esmentar la joia més important de la ciutat: la Seu Vella. En segon lloc tenim el turó de Gardeny amb l’apassionant història dels templers i el seu castell, encara dempeus. Per acabar amb els turons ens queda Puig Bordell, situat damunt de l’antic Escorxador. Aquest balcó de la ciutat també ha estat protagonista, amb menor mesura que els altres, d’esdeveniments històrics de la ciutat. Si després de llegir aquest treball aconseguim que algú tingui més interès per Lleida i la seva història, haurà valgut la pena.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
Religió
Yogasutra. Els aforismes del ioga, de Patañjali. Text fundacional d’una de les sis escoles canòniques de la filosofia índia i, per tant, l’obra fonamental per entendre aquesta antiga forma de pensament que avui ha derivat en una disciplina física practicada arreu del món. Es tracta, doncs, d’un text universal, traduït per primer cop al català, que va més enllà dels pressupòsits culturals i religiosos de l’Índia i que ofereix una anàlisi exhaustiva de la ment i de la seva relació amb el cos. Els aforismes del ioga és una obra breu, de caràcter filosòfic i inspirador, composta de 196 aforismes d’una complexitat textual i filosòfica progressiva que descriuen el camí de la consciència fins a l’objectiu final de l’alliberament, un clàssic que ara tenim la sort de rebre traduït i comentat directament del sànscrit.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
Estudi literari
Un Bécquer menos conocido: de La hija del poeta a «Les filles del poeta», de Carlos Á. Rizos Jiménez. Parte de un texto becqueriano tan enigmático como es la hasta ahora denominada “tragedia sin título” para profundizar en la formación clásica del principal poeta romántico de nuestras letras. No solo se dan las claves de lectura de ese texto sino que también se ofrece un estado de la cuestión en lo que respecta a la tradición clásica del poeta sevillano. Dado que se trata de una obra de juventud, se conecta con los proyectos literarios que Bécquer había dejado manuscritos en unas cuartillas que también se editan aquí por primera vez comme il faut a raíz de la localización de los originales. Finalmente, se da a conocer la traducción catalana de las Rimas por obra de Enric Franco, que acometió esta empresa en la misma década en que se publicaron por primera vez las obras del inmortal poeta.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
Poesia
Cabells enredats. Una tria de tankes de Midaregami, d’Akiko Yosano. Amb el propòsit de difondre entre el públic català altres autors i obres encara desconeguts a casa nostra, hem optat per oferir una tria de 102 tankes d’entre les 399 que integren la primera edició del recull. Una tanka es compon de trenta-una síl·labes distribuïdes en 5 ku de la manera següent: 5 / 7 / 5 / 7 / 7. Hem acompanyat molts dels poemes traduïts amb comentaris sobre lèxic, context literari i biogràfic, simbolisme, etc., per a l’elaboració dels quals hem comptat amb l’ajut dels treballs d’estudiosos de l’obra d’Akiko: Itsumi Ikumi (1996) principalment, però també Meiko Matsudaira (2000), Janine Beichman (2002), Claire Dodane (2000, 2010) i Leith Morton (2007). A les seves aportacions, cal afegir-hi algunes apreciacions de lectura de collita pròpia. Cabells enredats és una crònica de l’entusiasme i el coratge juvenil d’una jove poeta. Parla de l’amor, de l’art, de la poesia i de la lluita per la llibertat personal.
Rellançaments
Llibre pràctic
Els secrets d’un part feliç. Descobreix i tria la millor manera d’ajudar el teu fill a néixer, de Marta Espar. Ja fa més de dues dècades que la OMS va definir el part normal en dones de baix risc com “un esdeveniment fisiològic en el qual només s’ha d’intervenir quan hi ha complicacions”. Més del 80% de les dones espanyoles compleixen aquests requisits, però la taxa de cesàries, parts instrumentats i episiotomies no ha parat de créixer en els darrers anys. Es pot parir d’una altra manera? Les dones volen rebre una assistència respectuosa amb els empos del seu treball de part i amb la seva capacitat de decidir a partir de la informació que li subministri el professional que l’assisteix, i sempre d’acord amb l’última evidència científica. A Anglaterra i Finlandia, ja fa anys que s’aplica aquest model de part anomenat “fisiològic” o “normal”. No és una “moda”. És més segur.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
Cuina
La cuina dels bolets, d’Albert Cogul i Agustí Manges Fo. Receptari que inclou les fòrmules clàssiques de sempre. L’original d’aquest llibre l’hem trobat en el fet que està escrit a quatre mans per dos autèntics especialistes: l’un, de la recol·lecció i tria de bolets i l’altre, de la preparació entre els fogons. A més, Albert Cogul hi ha introduït una colla de receptes originals de la seva manera de treballar la cuina.
La cuina del paradís. Receptes vegetarianes, de Teresa Carles. Aplega 115 receptes de la millor cuina vegetariana de tots els temps, tants plats clàssics adaptats als gustos actuals com creacions de la mateixa autora. Receptes pensades per poder-les portar a la pràctica als fogons de casa, amb tots els trucs secrets.
De les novetats de mesos anteriors cal destacar:
Política
El PSUC a les terres de Lleida, d’Antonieta Jarne i Pau Juvillà. Les veus que integren la història del PSUC són un tros emblemàtic del segle XX . Força política capdavantera durant la guerra civil, en els anys del feixisme espanyol lluità des de la clandestinitat més arriscada amb els consegüents empresonaments, afusellaments o exilis. En la transició postfranquista, mentre bona part dels partits polítics es bastien sense una base articulada, el PSUC disposava d’una gran implantació social a través del sindicalisme, l’associacionisme o la universitat. Tanmateix, uns conflictes fratricides, amb sagnants escissions, acabà amb els seus cinquanta anys d’història. L’objectiu d’aquest llibre ha estat fer la història social d’una part important de catalans i catalanes del segle XX a través de la trajectòria del PSUC, ja que la cultura política que aglutinà anà molt més enllà del socialisme i el comunisme en sentit estricte.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
Història
L’obra de la Mancomunitat de Catalunya a les terres de Lleida (1914- 1923), de Jaume Barrull. El llibre, una primera aproximació a l’actuació de la Mancomunitat a les comarques lleidatanes, està dividit en set blocs. En els dos primers (Jaume Barrull), s’analitza des de la perspectiva de la política, el període en el seu conjunt i, particularment el paper de la Diputació de Lleida. En els tres següents s’estudia l’acció de la Mancomunitat en camps tant importants com la modernització de les infraestructures, principalment en les comunicacions terrestres i telefòniques, però també culturals (Jordi Soldevila); la política agrària (Josep Rubió); i finalment, l’obra social (Xavier Pelegrí). Els dos darrers, encara que tracten temes aparentment distants, com l’antic Hospital de Santa Maria (Quintí Casals) o el projecte arquitectònic del nou Hospital Provincial (Frederic Vilà) en el fons, no són sinó dos episodis d’una mateixa qüesti.: la substitució del vell Hospital de Santa Maria per un modern Hospital Provincial.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí
Narrativa
La llavor de la revolta, de Núria Ribalta. Un viatge iniciàtic de la seva protagonista, la Iriri Juruna, una noia mestissa de vint-i-tres anys que viu en la cruïlla de dos mons —el de Santarém (Brasil) i el de Vallmanya (Segrià)— que, malgrat la distància, es troben atrapats en la teranyina de la globalització. Un viatge pertorbador, intrigant i alhora tendre, conduït de la mà d’una narradora que ens explica els fets en primera persona i ens destapa una xarxa de relacions i situacions humanes complexa. La seva és una història fosca i dura que anirà descobrint pel camí, alhora que prendrà consciència que en aquest món tan global, la seva història particular s’aixeca com un altaveu que clama a favor de la identitat i la llibertat dels pobles. Amb un pare depressiu, que ha viscut per triomfar a les Amèriques, i una àvia que mira sorpresa com l’agricultura tradicional i familiar és envaïda pels monocultius transgènics. La vida del camp i dels pagesos es veurà sotraguejada, i també la d’una immigració que té el desig d’arrelar-se, víctima d’una globalització que ha generat misèria i crisi alimentària i que els ha escopit dels seus llocs d’origen sense possibilitat de retorn.
→ Llegir les primeres pàgines clicant aquí