Si vols conèixer totes les novetats de juny de Pagès editors, només cal que facis clic aquí i el butlletí es descarregarà al teu ordinador en format PDF.
De les novetats d’aquest mes cal destacar:
Assaig
La guerra des del despatx oval. Com els presidents nord-americans justifiquen l’acció bèlica en el seu discurs, de Pere Franch. L’1 de maig de 2003, a bord del portaavions Abraham Lincoln ancorat a San Diego i sota una pancarta on es llegia “Mission accomplished”, George W. Bush deia als soldats nord-americans que acabaven de tornar de l’Iraq: “en aquesta batalla hem lluitat per la llibertat i per la pau al món; gràcies a vosaltres, la nostra nació és més segura.” Aquest llibre repassa com els presidents nord-americans han explicat la guerra al llarg de la història, amb una incidència especial en el conflicte del Vietnam i en la guerra contra el terror. S’hi estudia com el poder pretén fer acceptable la guerra a l’opinió pública, i per això es parla també de persuasió, retòrica, lingü.stica, comunicació política, argumentació i anàlisi del discurs, fent un recorregut pels mecanismes que permeten construir significats, en un procés en el qual té un paper fonamental la televisió amb la seva gran capacitat de seducció, que no de convicció.
La relació interpersonal en la societat xarxa, de Josep Cuní, Salvador Giner i Francesc Torralba. Hi ha dos mots que caracteritzen l’hora present: la incertesa i la xarxa. La incertesa és una categoria que defineix nítidament la situació en la qual vivim. Es refereix a la manca de seguretats, a la falta de fonaments, al caràcter inestable i efímer de tot allò que s’esdevé. Fa la impressió que no hi ha res sòlid, que tot el que, fins fa poc, semblava fix i permanent, esdevé líquid, s’està dissolent o evaporant. L’objectiu d’aquest petit llibre que tinc el goig de presentar és una reflexió sobre els canvis i mutacions que han tingut lloc en el camp de la comunicació de masses i els seus efectes en la vida quotidiana de les persones. Seria un error sucumbir a la ingenuïtat i no entreveure els aspectes foscos de la xarxa; però també seria insensat no adonar-se de tot el munt de possibilitats que s’obren amb la nova forma de vida.
Història
Dietaris de l’exili. Al camp de Sant Cebrià i a París amb els presidents Irla i Tarradellas, de Víctor Torres. Dietaris de l’exili aplega dos diaris que Víctor Torres va escriure, enmig de les turbulències de l’exili. El primer narra els seus primers mesos de la vida a França tot just al final de la Guerra Civil espanyola. Escrit a mà en una vella llibreta i en un context tràgic, Torres no abandona mai el punt d’humor i la intel·ligència política que va caracteritzà el seu caràcter. El segon dietari, ja picat en una màquina d’escriure, recull els episodis personals i polítics del temps que excercí a París com a secretari general de la Generalitat a l’exili amb els presidents Irla i Tarradellas a l’any 1949. Tots dos documents són a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del monestir de Poblet. La seva directora, Montserrat Catalan, n’ha preparat l’edició, i el professor Miquel Pueyo els ha prologat.
Geografia
Itineraris botànics per les terres de Lleida, de Josep A. Conesa, Joan Pedrol i Jordi Recasens. Aquesta obra us ajudarà a conèixer i entendre millor la natura. Gaudireu del medi natural alhora que aprofundireu en el saber del patrimoni vegetal de les terres lleidatanes situades al sud de la carena del Montsec. Els itineraris han estat dissenyats per poder ser seguits autònomament amb l’únic ajut del llibre. Us hem preparat la descripció de les rutes i un seguit de textos complementaris a manera d’autoqüestions, on podreu trobar informació addicional (adaptacions de les plantes, usos, etimologies i curiositats) per poder ampliar continguts i complementar els recorreguts. L’obra està profusament il·lustrada, atès que aplega esquemes, diagrames, fotografies de paisatges, 80 dibuixos originals de plantes i quasi 250 fotografies de les espècies que es descriuen.
Narrativa
Tres memòries i un naixement, d’Ona Domènech i Salvador Domènech. Ficció i realitat s’entrellacen en aquesta història on l’Aina està embarassada i vol fer-li un regal únic i original a la seva futura criatura. A part dels gens, vol deixar-li una herència enriquidora i familiar, així que li demana al seu pare i a la seva àvia que l’ajudin. Junts escriuran unes memòries escolars que ens aproparan a cada personatge i alhora mostraran les diferències educatives durant la Segona República, el Franquisme i l’inici de la Democràcia. Les memòries republicanes de l’àvia ens transporten, de manera dolça, a una escola innovadora, on predominava l’ensenyament actiu, amb classes plenes de germanor i intensament connectades amb la natura. Les memòries del pare, escrites des de la ironia, combaten la fredor i la rectitud imposades per la Dictadura, fent aflorar les mancances més punyents d’una ensenyança casposa.
Poesia
Més dibuixos (amb algun mot) sobre temes clàssics, de Cèsar Estrany i Salvador Espriu. Edició factícia de la reproducció conjunta dels deu dibuixos i dels corresponents manuscrits espriuans, en el mateix format en què es presentaven dins cadascun dels deu exemplars esmentats. Aquesta desena de dibuixos, tal com s’esdevenia en l’edició de 1976, són el punt de partença de les proses que Espriu els dedica, de manera que, sense tenir-los al davant, no s’acaben d’entendre diversos passatges dels textos, com es pot comprovar llegint l’al·lusió inicial a l’actitud de Menelau, la referència a la posició en què està dibuixada Andròmeda, la descripció que es fa de Medea, l’esment a les mans de Prometeu i a la nuesa de Jacint, i el comentari sobre el moviment de dansa amb què està representada Nyx. Els altres textos i dibuixos representen Antígona, Màrsias, Hècuba i Penèlope.
De les novetats de mesos anteriors destacar:
Novel·la
La ciutat de les flors, d’Albert Hernández Xulvi. Premi Fiter i Rossell de novel·la, 2013 d’Andorra la Vella. El jurat ha dit: «La ciutat de les flors- Sidi Ifni. Una trama portada amb bon pols fins el final. Un llenguatge ric, ple d’imatges suggerents, on els flashback lliguen amb natural mestria. Una historia d’amor desitjos i desamor. Personatges de carn i os ben descrits psicològicament. La guerra de Sidi Ifni travessa la narració com una espasa.»
Poesia
Argila, de Josep Vallverdú. Argila conté tres grans blocs de poemes que corresponen a tres conceptes bàsics de la vida literària del poeta. El primer, Nissaga, fa referència als orígens i a la infantesa de l’escriptor i el seu món. El segon, El pes de la vida, parla de l’home i el món, les creences i els mites, l’escepticimes i les sorpreses, la perpexitat i l’atzar. El tercer, Amors, dibuixa les traces del sentiment: el primer amor, la pèrdua de la persona, l’aparició del segon amor i altres àmbits.
Amanida de fruites, de Joan Asbert. Premi Grandalla de poesia XXXVI Nit Literària Andorrana, 2013. L’artífex d’aquest llibre en seleccionar-ne els poemes pensava en el “chef” de cuina a l’hora de confeccionar el menú, i especialment en les postres, a l’anomenada macedònia, que barreja determinades fruites amb sabors distints i els ofereix als comensals entremesclats en una copa. D’aquesta manera aconsegueix que els diferents punts del sistema gustatiu elaborin un sabor que no existeix en cap fruit per ell mateix. Correntment un aplec de poesies es presenta amb diversos apartats en què cada un ofereix un lema concret, com una novel.la en capítols. Aquesta amanida de fruites pretén que cada pàgina sorprengui el lector amb un tema diferent, a semblança del vol d’una au transhumant que descobreix nous colors i formes travessant els camps.
La set intacta, de Ramon Guillem. XVI Premi de Poesia Maria Mercè Marçal, 2014. Una obra unitària, malgrat haver estat escrita entre els anys 2008 i 2013, que poetitza tot allò que «a pesar del temps i de la presència constant de la mort ens fa sentir vius amb la mateixa set de sempre, amb tota la set intacta», en paraules de Guillem. La reivindicació del desig i de l’amor, de la bellesa i de la paraula són el recer contra l’efímer i la fugacitat de la vida, constants en la poesia d’aquest autor. El llibre consta de dos parts. La primera versa sobre el fred, la fosca, la fragilitat del goig, la mort, el pas de temps, la vida buida, la desfeta –per exemple, al poema Cendra sobre cendra sobre la ciutat de València-, el dolor i el desamor. A la segona part, però, la presència de la llum tot ho inunda.