Lluís Pagès, fundador de Pagès editors i Editorial Milenio, Creu de Sant Jordi 2014

Lluís Pagès, directors i crador de Pagès editors i Editorial Milenio
Lluís Pagès

L’editor Lluís Pagès Magirot, director de Pagès editors i Editorial Milenio, ha estat avui guardonat amb una Creu de Sant Jordi.

El Govern de Catalunya ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 27 persones i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.
Un d’aquests guardonats ha estat l’editor Lluís Pagès que l’any 1990 va crear Pagès editors i sis anys després (l’any 1996) Editorial Milenio.

Pagès editors va néixer per a publicar llibres en llengua catalana i en aquests anys de vida ja ha publicat al voltant de 2.300 títols, els quals constitueixen un fons important de catàleg editorial. Les col·leccions i les línies editorials són diverses i han evolucionat amb el pas dels anys. La voluntat del seu director, Lluís Pagès, ha estat sempre la mateixa, fer un treball seriós, de rigor i una aposta clara per la qualitat, tant pel que fa als continguts com en les formes. Així, les col·leccions de Pagès editors estan dirigides per professionals de cada àmbit d’estudi (historiadors, filòsofs, filòlegs, tècnics, etc.).

Pel que fa a Editorial Milenio, des de la seva fundació ha editat més de 600 obres que s’organitzen en vint col·leccions. Les obres d’història, assaig, música, narrativa, filosofia, llibre pràctic i de gran format constitueixen un important fons editorial.
Sobre Lluís Pagès

Sobre Lluís Pagès

Lluís Pagès i Marigot (Gironella, 1942), de ben jove ha tingut una inquietud especial pel món de la cultura, que va començar a desenvolupar en les localitats del Pla d’Urgell, on la seva família s’havia traslladat a viure: el Poal, els Arcs, Mollerussa o el Palau d’Anglesola. Posteriorment, en fixar el seu domicili a la ciutat de Lleida i vincular-se professionalment al sector de les arts gràfiques com a linotipista, va començar a desenvolupar la seva vocació editorial. Així, creà Pagès editors (1990) que, als seus inicis, donà servei editorial a les propostes sorgides de les comarques de Ponent, especialment en el camp de la història, la poesia i la narrativa.

De seguida, però, i sense deixar de banda aquesta cura per l’edició local i comarcal que encara manté ara, Pagès editors enfoca el seu treball a publicar obres d’interès per a tot el territori de llengua catalana. Aquesta ampliació del mercat editorial el duu a eixamplar l’abast del seu catàleg, que ara mateix s’acosta als 3.000 títols, repartits en una vintena de col·leccions, i que abraça obres d’assaig, educació i pedagogia, història recent i autobiografia, llibres en occità-aranès, llibre gràfic i de gran format, llibres d’anàlisi de l’actualitat, narrativa, poesia, a més de diferents sèries d’estudis. El catàleg de Pagès acull més d’un miler d’autors i està ordenat amb el treball d’una dotzena de directors de col·lecció. També inclou obres de referència editades amb ajuntaments, diputacions, arxius, museus i altres institucions públiques.

La personalitat de Lluís Pagès i Marigot ha estat, al llarg dels anys, al servei de l’edició en català en els diferents àmbits de l’anomenada “cadena del llibre”. En aquest sentit és fundador de la distribuïdora Nus de Llibres (2010), que s’ocupa de comercialitzar els fons d’una cinquantena d’editors del nostre país. Defensor d’un concepte globalitzat i descentralitzat alhora de la cultura, Lluís Pagès i Marigot ha mantingut una especial cura a potenciar els autors i les iniciatives de les comarques, tant de Ponent i de l’Alt Pirineu com de les Terres de l’Ebre, l’Alt Camp i el Baix Camp, sense deixar mai d’acollir escriptors andorrans, mallorquins o valencians. La seva implicació en premis literaris és coneguda, tant en el camp de l’assaig i la poesia com en els de la novel·la, la narració curta o els estudis.

Paral·lelament ha vetllat per a dur a terme una activitat cultural que abasta tot el territori donant suport a qualsevol iniciativa que impliqués la defensa de la creació literària o el foment de la investigació en qualsevol de les ciències socials. Així, ha establert vincles de col·laboració amb universitats i altres centres de recerca. Fruit d’aquesta complicitat són dues obres cabdals: la Història de Lleida, en nou volums, i la Història de Tarragona, en set, elaborades, dins l’àmbit científic, amb la Universitat de Lleida i la Universitat Rovira i Virgili, respectivament. Moltes altres iniciatives d’aquest estil han permès la publicació d’obres de prestigi com, per exemple, l’edició de Germà Colom d’El Consolat de Mar, amb la Fundació Noguera.

La seva acció a favor de la llengua i la cultura catalanes també ha tingut una projecció internacional. Comissionat pels editors catalans, en la seva etapa de vocal, primer, i de president (2006-2010), després, de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, ha influït positivament tant en la invitació que la Fira del Llibre de Guadalajara (Mèxic) va fer a Catalunya (2004) com en la participació de la Cultura Catalana com a convidada a la Fira del Llibre de Frankfurt (Alemanya) l’any 2007. La seva feina a favor de la promoció de la lectura a l’ensems que la projecció del llibre en català i occità-aranès ha estat incansable en una colla de fòrums internacionals. Mitja dotzena d’autors de Pagès editors han estat traduïts al castellà, el francès, l’italià, el portugués, l’alemany o el xinès.

En aquest sentit, la seva vocació d’amor al llibre s’ha projectat també, posteriorment, en la creació d’una marca editorial pròpia en llengua castellana, Editorial Milenio (1996), que ha permès que molts textos editats inicialment en català i escrits per autors catalans hagin pogut ser llegits a tot l’Estat espanyol i també als països d’Amèrica Llatina, amb els quals ha establert –-i especialment amb Mèxic– uns lligams sòlids i duradors. Aquestes trobades li han servit alhora per descobrir aquells autors catalans de la diàspora americana que encara no havien pogut ser mai publicats.

A %d blogueros les gusta esto: