El dia dia 13 de març farà un any que Jorge Mario Bergoglio era escollit Papa. Aquest mes de març, coincidint amb el primer aniversari, Pagès editors publica La revolució de la tendresa. El veritable rostre del Papa Francesc, escrit per Francesc Torralba.
Coincidint amb el primer aniversari de la proclamació de Jorge Mario Bergoglio com a nou Papa, el teòleg, filòsof i autor Francesc Torralba ha escrit un assaig que analitza en profunditat el pensament social i teològic del Papa Francesc, a través dels seus discursos. El resultat és una magnífica obra que porta per títol La revolució de la tendresa, El veritable rostre del Papa Francesc, i que ha estat editada per Pagès editors en català i per Editorial Milenio en castellà, amb el títol La revolución de la ternura.
Francesc Torralba, que és també consultor del Consell Pontifici de la Cultura de la Santa Seu, ha pres com a fil conductor de l’argumentació dels discursos del Papa i ha identificat una sèrie de paraules clau que, al llarg de les aparicions públiques de Francesc, reapareixen amb certa constància. L’objectiu és aclarir el seu sentit i vertebrar aquest assaig en què Torralba assenyala les coincidències i afinitats del seu magisteri anterior a ser elegit bisbe de Roma. Com diu l’autor, «El pensament del Papa Francesc és un pensament viu i dinàmic, amb la qual cosa tota descripció del mateix ha de ser interpretada en clau provisional»
L’autor de La revolució de la tendresa explica que va començar a meditar sobre la possibilitat d’escriure aquest llibre el mateix dia que el cardenal i arquebisbe de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, va ser nomenat bisbe de Roma «aquest interès ha crescut amb l’esdevenir de la seva pontificat. Primer, van ser els seus gestos els que van captivar la meva atenció, després va ser la seva proximitat, a més dels gestos i les paraules, i, finalment, han estat les seves accions.
«El papa Francesc ha captivat l’atenció de persones de molt diferent procedència, (…) els seus gestos, carregats de significat, d’un contingut semàntic que, per la seva claredat, generen simpatia a ciutadans molt diferents.
Per Torralba, «Francesc és un papa popular, capaç d’arribar a públics molt diferents i d’adaptar-se a entorns molt diferents, però el seu discurs no és populista, ja que està carregat de profunditat i de matisos, la qual cosa és incompatible amb el populisme retòric i la demagògia. A més, el seu discurs no té com a finalitat afalagar les masses per a seduir-les i guanyar-se la seva aprovació. Comunica un pensament que, en molts aspectes, s’oposa als valors col·lectius predominants a Europa i als estils de vida habituals en la societat del benestar. És molt crític amb certs hàbits i costums que estan molt arrelades en les societats occidentals».
«El papa Francesc uneix claredat i profunditat, cosa que no és gens comú en un teòleg, menys encara en un filòsof, però és el que s’espera d’un Pastor de l’Església, sobretot si té una dimensió universal. (…) Per ser profund no cal complicar el llenguatge, ni sucumbir al barroquisme teològic. (…) El papa Francesc usa imatges molt gràfiques en els seus discursos, la qual cosa facilita enormement la comprensió i permet una interpretació en diferents nivells de profunditat.
Francesc Torralba declara : «No pretenc aprofundir en la seva biografia. En els últims mesos s’han publicat presentacions molt exhaustives i documentades del seu itinerari vital. Tampoc forma part dels meus interessos estudiar la seva obra de govern. No estic capacitat per a això. No conec els secrets de la cúria vaticana, els jocs de poder i les complicitats i antipaties que genera el papa Francesc entre els seus. Em limito analitzar els seus missatges amb la voluntat d’identificar els eixos centrals del seu pensament i exposar la idea matriu de la seva visió del món, de Déu i de l’Església».
Sobre Francesc Torralba
Francesc Torralba va néixer a Barcelona el 15 de maig de l967. Va estudiar filosofia a la Universitat de Barcelona i teologia a la Facultat de Teologia de Catalunya.
Va acabar la llicenciatura en filosofia en 1990 i va rebre el Premi Extraordinari de Llicenciatura al millor expedient acadèmic. Posteriorment va ampliar estudis a la Universitat de Copenhaguen on va estudiar llengua danesa per fer la seva tesi sobre el pensador Soeren Kierkegaard, que va defensar el 1992 i gràcies a la qual va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat a la millor tesi de la Facultat de filosofia de la Universitat de Barcelona. També va realitzar la llicenciatura en Teologia (1993) sobre la cristologia de Kierkegaard i va defensar la tesi doctoral en teologia sobre el pensament antropològic del teòleg catòlic Hans Urs Von Balthasar (1997).
Al llarg de la seva trajectòria professional ha rebut diferents premis d’assaig en llengua catalana i ha publicat més de setanta llibres de filosofia sobre temes molt variats. Publica en diverses revistes especialitzades i també és molt present en els mitjans de comunicació social a Catalunya i a Espanya. Durant la seva vida acadèmica ha rebut diferents beques i ajuts del Ministeri d’Educació i d’Afers Exteriors per realitzar estudis i projectes d’investigació.
En l’actualitat és professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona i imparteix cursos i seminaris en moltes altres universitats d’Espanya i de Sud-amèrica. Ensenya Història de la Filosofia contemporània i Antropologia filosòfica i alterna la seva activitat docent amb l’ofici d’escriure. Imparteix conferències per tot el país i participa en congressos de caràcter nacional, europeu i internacional. Forma part de diversos comitès d’ètica.
Actualment és director de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull, Director del Ramon Llull Journal of applied Ethics i des de maig de 2011 President del Consell Assessor per a la diversitat religiosa de la Generalitat de Catalunya. Al desembre de 2011 va ser nomenat per Benet XVI consultor del Consell Pontifici de la Cultura de la Santa Seu. Des de juny de 2012 és membre de la junta directiva de Llogarets Infantils SOS Espanya.
El seu pensament s’orienta cap a l’antropologia filosòfica i l’ètica. Emmarcat dins del personalisme contemporani, planteja en la seva obra una anàlisi de les qüestions centrals de l’existència humana (el patiment, el silenci, la mort, Déu, el sentit, la llibertat) des d’una perspectiva filosòfica que tracta d’integrar la riquesa de l’herència judeocristiana i els corrents filosòfics moderns i contemporanis.
És vicepresident de la Societat Hispànica d’Amics de Soeren Kierkegaard (Shaka) com a especialista que és d’aquest autor que ha traduït del danès al català, i coneix a fons el pensament de Friedrich Nietzsche.
- Gènere: Religió
- Col·lecció: Monografies, 53
- Pàgines: 240
- PVP: 18,00€
Altres títols de l’autor a Pagès editors:
- Destriar el bé del mal
- Vida espiritual en la societat digital
- El coratge de ser un mateix