Pagès editors publica «El altres Candels», de Manuel Veiga, coincidint amb el 50 aniversari d'»Els altres catalans»

Els altres catalansEl mes què se celebra el 50è aniversari del llibre Els altres catalans, de Paco Candel, veu la llum l’obra teatral Els altres Candels. Un text escrit a partir de l’obra de Paco Candel, de Manuel Veiga, guardonada amb el X Premi Literari Lleida Narrativa 2011.

El Juanitu, fill d’aquells anònims altres catalans que habitaven els assentaments de xaboles, assolirà una plena integració dins el món cultural català mitjançant l’ajut d’una mestra d’adults i a través de la influència dels llibres d’en Paco Candel. Al llarg de l’obra descobrirem com el pare del Juanitu havia estat un dels personatges que inspirà la candeliana novel·la Donde la ciudad cambia su nombre. La mestra del Juanitu, però, amaga un secret: la relació passional que va mantenir amb el pare del seu alumne. Un viatge d’unes quantes dècades al voltant de la postguerra i la democràcia: fets diversos, diàlegs, notícies i músiques despertaran la nostra memòria col·lectiva.

Segons Maria Candel, filla d’en Paco, Manuel Veiga, actor i dramaturg, no és un escriptor convencional. “Veiga aplega a la perfecció la seva pròpia dramatúrgia, explica Maria Candel, amb l’obra de l’anomenat escriptor dels pobres, la veu dels sense veu, el Cristo que los defendió (que va dir aquell…), tot fent servir el famós cut-up, tècnica que ell supera amb claredat i diàfan realisme. D’aquesta manera, els textos candelians que Veiga ha triat i ressenyat, són pròxims a la seva escriptura fins al punt que mai no apreciem el canvi d’estil en una simbiosi perfecta que honraria el meu pare i que tot aquell que conegui l’obra de Paco Candel en pot donar testimoni. Però, afortunadament, aquest depurat domini de la tècnica no deixa de banda la tensió imprescindible de les emocions per tal que una feina tan complexa i ambiciosa com és fusionar l’obra candeliana amb l’obra de creació pròpia, ens arribi i ens colpegi sense distincions».

En paraules de Pere Baltà, President de la Fundació Paco Candel, “Probablement Candel s’hauria entusiasmat llegint Els altres Candels; ell també estimava el teatre” També comfesa que “sentirem un gran goig el dia que aquest inspirat text de Manuel Veiga sigui a l’escenari per compartir amb l’amplíssim ventall de gent que va fer de Candel la seva veu col·lectiva, el plaer que ens ha produït llegir-lo fins al moment escènic en què, sobre un fons de paisatge barraquista tenyit de color sèpia, hi ha l’esclat dels focs d’artifici de l’altra ciutat que està de festa, just després que un dels personatges, concretament la Montse, desitja que, aquella ciutat que canviava de nom, quedés per sempre incòlume en el record com un monument al temps que sempre passa. L’autor aconsegueix amb aquesta escena recalcar que Paco Candel va fer la crònica d’un temps i d’una part d’aquest país com ningú més no l’ha fet mai”. 

Sobre l’autor

Manuel Veiga, actor i dramaturg. Ha publicat i estrenat diverses obres teatrals a Barcelona, Madrid, Cuba, Argentina, Puerto Rico, Xile, Mèxic, Uruguai, Perú, Canadà… Ha estat autor resident del Teatre Nacional de Catalunya (Projecte T-6). Algunes de les seves obres han estat traduïdes a l’anglès, al francès i al grec. Ha estat guardonat, entre d’altres, amb el Premi Nacional SGAE, Premi Lleida, Premi Salvador Espriu o Premi Manuel de Pedrolo.

Una obra amb una gran complexitat poètica i d’investigació, que pren com a referent un altre autor: Paco Candel.
El text està construït a partir d’una interrelació d’escenes, amb un suggestiu minimalisme i sense artificis, utilitzant la tècnica del cut-up.

  • Gènere: Teatre                             
  • Col·lecció: Narrativa, 76
  • Pàgines: 104
  • PVP: 14,00€
A %d blogueros les gusta esto: