Albert Pèlach, nou president dels editors en català

pelach_CLVA
Albert Pèlach

L’Associació d’Editors en Llengua Catalana (AELLC) endega una nova etapa amb Albert Pèlach com a nou president i Montse Ayats, Enric Masllorens i Izaskun Arretxe com a vicepresidents. L’Associació la componen 95 empreses que publiquen llibres en català a Catalunya, les Illes Balears, València, Perpinyà i Andorra

A partir del proper 1 de gener, Albert Pèlach, director general d’Enciclopèdia Catalana, prendrà el relleu a Jordi Ferré al capdavant de l’AELLC. “El principal objectiu pels propers quatre anys és, segons Pèlach, potenciar i modernitzar el teixit empresarial del llibre en català, format majoritàriament per petites empreses”. Per l’editorés prioritari recolzar econòmicament les polítiques que estimulin el creixement del sector i que aquestes responguin a les necessitats de les editorials, sense oblidar la resta de la cadena”

La nova junta de l’AELLC vol mantenir una comunicació permanent amb la Generalitat de Catalunya. Pèlach destaca que “ les retallades dels darrers tres anys han reduït els recursos a l’edició en català un 45%”, i afegeix: “hem tocat fons, ara cal prioritzar els programes més transversals de suport: aconseguir que les biblioteques tornin a adquirir llibres i que les empreses tinguin mecanismes de finançament pels seus projectes”. Respecte al Ministerio de Educación, Cultura y Deporte del Govern d’Espanya, Pèlach i la nova junta s’han fixat com a repte “la inclusió d’un criteri lingüístic en l’atorgament d’ajuts, de manera a reconèixer d’una vegada que les llengües diferents al castellà (i el català en particular) també son patrimoni de la cultura espanyola”.

Perfil biogràfic i professional d’Albert Pèlach

Fill de pare gironí i mare indocatalana, nascut a Barcelona l’any 1954, casat amb dos fills. Economista per la UAB i especialitzat en economia agrària per la Michigan State University. Cursos de doctorat de la UOC sobre societat de la informació i del coneixement. Durant l’època d’estudiant vàries pràctiques amb AIESEC i President d’aquesta associació internacional d’estudiants.

Després de quasi 15 anys al sector agroalimentari (Federació Internacional de Productors Agraris, Cia. d’Indústries Agrícoles després Ebro Agrícolas), el 1996 aterra al sector editorial per dirigir el Círculo de Lectores (Grup Bertelsmann). Després de quatre anys com a Director General, la tasca queda interrompuda degut a una reestructuració empresarial. El 2002 funda Triagonal, empresa consultora especialitzada en e-learning i gestió del coneixement. El novembre 2003 s’incorpora a la direcció general del Grup Enciclopèdia Catalana, primer grup editorial en llengua catalana (grans obres, edicions generals, publicacions escolars i multimèdia), l’accionista del qual es la Fundació Enciclopèdia Catalana. Des de 2007 també conseller del Grup 62 en representació de l’empresa que dirigeix.

El sector editorial el fascina doncs hi ha la possibilitat de crear constantment nous “productes” (cada llibre es únic), i de difondre coneixement, opinió i entreteniment. Entén la direcció d’empreses com un gran repte per assolir col·lectivament uns objectius empresarials i també el desenvolupament humà de cada persona que composa l’empresa. S’involucra activament en la vida associativa convençut que com a ciutadans tenim el deure de contribuir a la millora de la societat (membre del patronat de la Fundació Ramuni Paniker, de l’Associació Espanyola de Directius i de l’Omnium cultural entre altres).

Nova junta directiva de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana

President:                     Albert Pèlach (Enciclopèdia Catalana)

Vicepresidenta 1a:      Montse Ayats (Eumo)

Vicepresident 2n:        Enric Masllorens (Cruïlla)

Vicepresidenta 3a:      Izaskun Arretxe (Ara Llibres)

Vocals:                           Ton Barnils (Dau)

 Josep Cots (Edicions del 1984)

 Reina Duarte (Edebé)

Jordi Ferré (Imatge 9 – Cossetània)

Ernest Folch (Ediciones B)

Ester Pujol (Grup 62)

Joan Sala (Comanegra)

Lluís Pagès (Pagès Editors)

                Illes Balears: Toni Guiscafré (Documenta Balear)

País Valencià: Josep Gregori (Bromera)

Recull de premsa d’aquesta notícia, clicant aquí
A %d blogueros les gusta esto: