
L’avinguda de la Catedral de Barcelona s’ha tornat a convertir, per segon any consecutiu, en la Ciutat de la Lectura. Tot i que els visitants de la 31a Setmana del Llibre en Català van començar a gaudir de l’oferta editorial i del completíssim programa d’activitats a partir de les cinc de la tarda, no va ser fins a dues hores després que es van sentir els discursos de l’acte d’inauguració.

A l’acte d’inauguració han participat la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; l’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; la presidenta de La Setmana, Montse Ayats; i el president de l’Associació d’Editors en llengua Catalana, Jordi Ferré.
Núria de Gispert ha iniciat el seu discurs recordant l’èxit de l’edició anterior: “vau canviar d’emplaçament i de model, vau oferir un gran nombre d’activitats i vau aconseguir que més de 100.000 persones vinguessin a passejar per la Ciutat de la Lectura. A més, es van comprar molts més llibres que l’any anterior. Aquest any, tornem a reviure la necessitat d’enfortir la lectura i aquest esperit català que sempre hem volgut defensar, amb la nostra llengua com a element essencial”. I ha afegit: “que el dia 11 de setembre tothom pensi en el projecte de país que vol i doni el primer exemple comprant un llibre en català”.

En el seu discurs, el conseller de Cultura de la Generalitat ha afirmat: “el nostre país necessita que es llegeixi més i que es comprin més llibres en llengua catalana. Cada vegada que fem el petit gest de comprar un llibre en català estem incrementant la xifra que determina que hi pugui haver un sector d’editors i un sector d’escriptors, és a dir, un conjunt de persones que viuen a l’entorn dels llibres i que fan possible que la nostra sigui una societat lectora”. Ferran Mascarell ha senyalat: “aspirem a que escriure i llegir en català sigui una afirmació de normalitat. La Setmana ha fet una funció essencial al llarg d’aquests 31 últims anys”. Respecte de la situació que ha d’encarar el sector, ha assegurat: “sóc conscient dels problemes del sector i del marc legal que reivindiqueu, tot i que malauradament no es pot canviar des del Parlament de Catalunya. Per això crec que hem de treballar per les dues coses: que tingueu el que necessiteu i que aquestes coses es puguin tramitar des del Parlament”.

En paraules de Xavier Trias: “es tracta d’un dels esdeveniments culturals més importants per a la ciutat de Barcelona, ja que la converteix en capital del llibre i la lectura. Volem que Barcelona sigui una ciutat de cultura, de coneixement, de creativitat, d’innovació i de benestar. Estic convençut que aquests són els pilars que definiran què serem al futur”. Amb aquest objectiu, La Setmana ocupa un paper destacat: “la fira és un magnífic indret per reivindicar i defensar la nostra llengua, la nostra cultura, les nostres tradicions. Això dóna força al nostre país i ens fa anar endavant. Hem de ser capaços de donar cada vegada més al·licients perquè la fira sigui un punt de referència i perquè Barcelona pugui exercir com a capital del nostre País”.

Per la seva banda, Jordi Ferré, president de l’Associació d’Editors ha tornat a recordar la difícil situació a la que ha de fer front el sector editorial en general i el català en particular, i ha assegurat que “encarem una nova edició de La Setmana amb el convenciment que el pitjor que podríem fer ara es quedar-nos aturats. Ara més que mai necessitem activitats com aquesta per sortir al carrer, per anar a buscar als lectors i per poder parlar amb ells, escoltar-los, saber les seves inquietuds i compartir amb ells un seguit d’activitats al voltant de la lectura que els permetran gaudir de totes les extraordinàries emocions que els llibres ens aporten”. Amb aquest esperit positiu s’ha volgut iniciar La Setmana que, tal i com ha explicat Ferré, “és fruit d’un sector, el del llibre en català, que és font de riquesa econòmica i cultural del País i que treballa tossudament per guanyar lectors en català i per seguir augmentant quota de mercat”.

La presidenta de La Setmana, Montse Ayats, ha dit sentir-se “orgullosa de formar part d’un ecosistema en el qual estem integrats autors, editors, periodistes, distribuïdors, etc. i que malgrat la crisi fa esforços per continuar endavant. Orgullosa de treballar en un sector que és capaç d’unir esforços. La Setmana n’és un clar exemple: aquí hi trobem 62 segells editorials, 13 llibreries, 1 distribuïdora i 100 m2 amb revistes i premsa de continuïtat en català. També orgullosa de crear complicitats: al llarg de La Setmana podrem gaudir de més de 200 activitats, organitzades pels expositors, les entitats col·laboradores i tothom que s’ha volgut apuntar”.
La Ciutat de la Lectura romandrà oberta fins el proper diumenge dia 15, en horari de 10.30h a 21.30h (excepte el dia de cloenda, que tancarà a les 15h).