La Setmana del Llibre en Català augmenta significament el nombre d’expositors, empreses i entitats participants

La Setmana 120909©VZ 09

  • La 31a edició de La Setmana del Llibre en Català comptarà amb més expositors que en edicions anteriors
  • Unes 250 activitats (més que anys anteriors) dinamitzaran el foment de la lectura i la compra de llibres en català. Gairebé 180 activitats estan organitzades per editorials, llibreries i revistes
  • Pep Albanell, guardonat amb el Premi Trajectòria
  • La Setmana retrà un homenatge especial a Salvador Espriu, però també a una llarga llista d’autors: Joana Raspall, Vicent Andrés Estellés, Roselló-Pòrcel, Amat-Piniella, entre altres autors, i recordarà els fets de 1714
  • Els i les ambaixadors/es de La Setmana, divulguen l’esdeveniment per tot el territori català
  • Noves complicitats amb entitats i empreses ens permeten arribar a nous públics (Festival Primavera Sound, FICOMIC, Sala Montjuïc, Casa Amèrica, Carnet Jove…)
  • Se celebrarà entre el 6 i el 15 de setembre, a l’avinguda de la Catedral de Barcelona

La 31a edició de la Setmana del Llibre en Català, que se celebrarà entre el 6 i el 15 de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona, plantarà cara a la crisi i aplegarà un major nombre d’expositors que anys anteriors. En total 75 expositors, entre segells editorials (62), llibreries (12) i una distribuïdora, invitaran a descobrir novetats, fons editorials i publicacions periòdiques en català.

La tendència a l’alça es reflexa també en el nombre d’activitats programades, unes 250, per les que s’ha comptat amb la complicitat d’expositors, entitats i empreses. Presentacions, converses, itineraris, espectacles i moltes més activitats han estat pensades per fomentar l’hàbit lector i la venda de llibres i revistes en català, objectiu últim de La Setmana des de la seva creació.

Noms protagonistes

L’escriptor Pep Albanell, Joles Sennell, serà un dels noms destacats d’aquesta edició de La Setmana ja que el 12 de setembre serà guardonat amb el Premi Trajectòria, atorgat per la comissió organitzadora de La Setmana. La figura d’Albanell serà present, d’una forma o una altra, des del primer fins a l’últim dia.

Salvador Espriu tindrà un protagonisme molt especial durant La Setmana. Durant tot el dia 8 de setembre Grups de Teatre Amateur de Catalunya oferiran fragments de les obres que han representat aquest any per commemorar els cent anys del naixement de l’autor, a més també hi haurà presentacions de llibres. Però no és l’única celebració. També es recordaran altres autors dels quals enguany se celebra el centenari del seu naixement, com Joana Raspall, Vicent Andrés EstellésJoaquim Amat PiniellaBartomeu Rosselló-PòrcelJoan Teixidor i Marià Villangómez. També es recordarà les figures de Miquel Martí i Pol (guardonat amb el Premi Trajectòria l’any 2000), Quima Jaume i Bernat Metge. Tots ells, igual que la commemoració dels fets del 1714, tindran una celebració especial amb diversos actes específics entre el 6 i el 15 de setembre.

Entre els protagonistes de les activitats de La Setmana també hi ha d’altres que pertanyen al món de la cultura i la societat catalanes com, per exemple, Muriel Casals, Francesc Escribano, Salvador Cardús, Ferran Adrià, Josep-Lluís Carod-Rovira, Rosa Delors, Toni Soler, Ada Colau, els autors Albert Sánchez Piñol, Carme Riera, Eduardo Mendoza, Isabel-Clara Simó, Antonio Baños, Care Santos, Jordi Coca, Joan Barril, Ada Castells, Maria Barbal Joan Margarit i els actors Jordi BoixaderasToni AlbàImma Colomer i Àurea Márquez, entre molts d’altres. Menció especial té la presència de l’autor holandès, premi BNG 2011 i finalista del Premi Literari AKO 2012, Jan van Mersbergen.

La Ciutat de la Lectura

Durant La Setmana, l’esplanada de la Catedral esdevindrà la Ciutat de la Lectura amb avingudes, places, casetes que acolliran els expositors i un nou espai, el Celler Literari Moritz, on descansar, refrescar-se i gaudir del programa cultural especial. A la Ciutat de la Lectura també hi haurà el Quiosc.cat, un espai de 100 m amb una mostra de més de 300 revistes editades en català.

Cada una de les quatre places de la Ciutat de la Lectura comptarà amb un escenari on tindran lloc les gairebé 250 activitats organitzades: converses, espectacles, presentacions de llibres, recomanacions lectores, concerts, lectures dramatitzades, itineraris i àpats literaris amb autors, contacontes, recitals i lectures poètiques, trobades, escenes de teatre, tallers, clubs de lectura…

La Ciutat de la Lectura estarà oberta cada dia de 10.30h a 21.30h, excepte el dia d’inauguració (divendres 5, obrirà a les 17.00h) i el de cloenda (diumenge 15, tancarà a les 15.00h).

La inauguració

La Setmana obrirà les seves portes al públic el dia 6 de setembre a partir de les cinc de la tarda. L’acte d’inauguració, però, tindrà lloc a les 19.00h i comptarà amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Hble. Sra. Núria de Gispert; l’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Excm. Sr. Xavier Trias; el Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sr. Ferran Mascarell, el president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Jordi Ferré, i la presidenta de La Setmana del Llibre en CatalàMontse Ayats, així com la resta de representants de la comissió organitzadora de La Setmana.

Nous actes complementen els ja clàssics de La Setmana

El lliurament del Premi Trajectòria, els Àpats amb autors, els Itineraris literarisles presentacions i signatures de llibres i Les Matinals Festives, són algunes de les activitats habituals de La Setmana a les que enguany s’han afegit de noves com, per exemple, L’hora gastronòmicaS’estimen, Festivals&lletres La Tarda JoveTambé són novetat les activitats englobades amb el nom d’En complicitat, que s’organitzen, com el seu nom indica, amb el suport d’entitats i empreses. La graella de presentacions de llibres és, en aquesta edició, especialment àmplia i respon al nom genèric de Descobrim-los.

Pel que fa a la programació familiar es mantenen les cinc Matinals Festives dels caps de setmana i la de l’11 de setembre. També hi haurà l’Hora del conte i actes nous com: El quart d’hora de recomanacions amb…, on diverses llibreries i entitats recomanaran novetats editorials i textos clàssics per a infants i joves; Migdia de nadons, amb diverses activitats destinades a criatures de 0 a 3 anys; i La Tarda del Llibre Gegant, on els nens i les nenes poden ser escriptors per un dia.

Expositors, Entitats, Ambaixadors, Amics i Empreses Amigues, junts per fer La Setmana més gran

Gran part de les activitats programades a La Setmana seran possibles gràcies a les propostes dels expositors, però també d’un gran nombre d’Entitats de diversos tipus que no han volgut perdre l’oportunitat de sumar-se al missatge de promoció de les publicacions en català.

El ventall d’entitats que donen suport a La Setmana va des de les biblioteques públiques catalanes, fins a “veïns” com el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, el Mercat de Santa Caterina o el Museu Diocesà, passant per la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya, Amics d’Els Clàssics, Autors en Perill d’Extinció, el Consorci per a la Normalització Lingüística, el Consell Català del Llibre per a Infants i Joves, la Institució de les Lletres Catalanes, Primavera Sound, Temporada Alta, FICOMIC, Carnet Jove, Casa Amèrica, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, Llengua Nacional, Illa de Llibres, Clijcat, l’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona o la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA. Sense oblidar, naturalment, Any Espriu, Any Joana Raspall i Tricentenari BCN, entre moltes altres fins a arribar a la quarantena.

L’any 2011 es va impulsar la creació dels Amics de La Setmana, que en aquest moment sumen més de 5.500; el 2012 va néixer el Cercle d’Empreses Amigues de La Setmana del Llibre en Català i enguany La Setmana vol arribar a tots els racons del país; per això compta amb la col·laboració de diversos Ambaixadors de La Setmana, com companyies de teatre amateur, escoles i biblioteques públiques de tota la geografia catalana. Els Ambaixadors tenen com a missió la difusió d’aquesta 31a edició per tal que el foment de la lectura en català pugui arribar a tots els racons del país.

En el seu segon any de creació, ja són cinc les empreses que formen part del Cercle d’Empreses Amigues de La Setmana. Aquest té dos objectius principals, el primer és fomentar la lectura, creant xarxa al llarg del territori català mitjançant accions conjuntes entre empreses, editorials, llibreries, biblioteques i altres agents culturals. El segon, contribuir a la sostenibilitat, la continuïtat i l’impuls de La Setmana, establint un vincle de col·laboració amb vocació de permanència entre tots els agents que hi participen.

Pertanyen al Cercle d’Empreses Amigues de La Setmana les següents empreses: Moritz, Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA, Sundisa, Renfe i Banc Sabadell. Totes elles col·laboren amb una o més biblioteques a les quals faran donació de llibres que es compraran a les casetes dels expositors de La Setmana. L’acte en què empreses i biblioteques es trobaran tindrà lloc el dia 9 de setembre a la tarda. En aquell mateix moment les biblioteques podran seleccionar els llibres que els interessin, els quals els hi farà arribar La Setmana amb un adhesiu commemoratiu de l’acció.

Pep Albanell, Premi Trajectòria 2013

La comissió organitzadora de la Setmana del Llibre en Català guardona cada any una figura destacada de la cultura catalana amb el Premi Trajectòria. Enguany s’ha destacat la figura de Pep Albanell amb aquest premi per ser considerat com a un referent per diverses generacions d’infants i jovesA més també ha publicat poesia, narrativa, diverses obres de teatre, assaig i guions per a cinema i teatre. Amb el Premi TrajectòriaPep Albanell haurà rebut un total de 23 premis al llarg de la seva vida professional.

A més de l’acte oficial de lliurament del guardó, que serà dijous 12 de setembre a les 19.30h a la Plaça de la Paraula, La Setmana ha organitzat tot un seguit d’actes que tindrà Albanell com a protagonista. Cada vespre La Setmana clourà les seves activitats amb la lectura d’un text d’Albanell per part d’un periodista de renom. Per altra banda, el mateix Albanell narrarà petites històries per al públic familiar el dia 8 durant una de les Matinals Festives. També participarà a les recomanacions lectores.

La Diada

La Setmana se sent molt a prop del sentiment popular de l’onze de setembre i es manifesta a favor del reconeixement de la nostra nació. Per això, durant el matí ha programat activitats per al públic familiar i per l’adult, en el que el sentiment català està molt present.

La Via Catalana, la gran cadena humana per reivindicar la llibertat del poble català, passarà pel bell mig de la Ciutat de la Lectura. Editors, autors i llibreters se sumaran als milers de catalans que uniran els més de 400 quilòmetres del litoral català.

Els patrocinadors

També son còmplices de la construcció de la Ciutat de la Lectura de la Setmana del Llibre en Català els patrocinadors. Empreses com La Vanguardia, Banc Sabadell, CEDRO, Renfe són algunes de les que, des de fa anys, estan donant el seu suport a La Setmana. Enguany s’afegeixen també Diputació de Barcelona, Moritz, Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA, a més de 24 empreses mes que col·laboren amb La Setmana oferint els seus serveis o productes. En total són 32 les empreses de diversos àmbits les que, com a patrocinadores o col·laboradores, són còmplices de La Setmana.

L‘organització

La Setmana està organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. A la comissió organitzadora hi són presents membres de la mateixa associació, del Gremi d’Editors de Catalunya, del Gremi de Llibreters de Catalunya, del Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya i de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català. També de l’Institut Català de les Empreses Culturals, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut de Cultura i les Biblioteques de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona.

Dossier complet de la Setmana del Llibre en Català en Word y en PDF, clicant aquí

Àlbum fotogràfic de la Setmana del Llibre en Català, clicant aquí

A %d blogueros les gusta esto: