Gastronomia i itineraris literaris, a La Setmana del Llibre en Català

Un dels aperitius durant la passada edició de La Setmana
Un dels aperitius durant la passada edició de La Setmana

La Setmana del Llibre en Català organitza enguany dos tipus d’activitats que lliguen, directament, el món del llibre i el de la gastronomia. Es tracta de L’hora gastronòmica i dels Àpats literaris amb autors. A més, es reprèn una activitat que a la passada edició va tenir un gran èxit: els Itineraris literaris.

Àpats literaris amb autors

Són una iniciativa que en aquesta edició se celebra per tercer any consecutiu. Són converses amb autors per parlar dels seus llibres al voltant d’un aperitiu o un berenar. Roser Amills parlarà sobre el seu darrer llibre M’agrada el sexe!. Màrius Serra explicarà la gènesi de Plans de futur, el procés de documentació i el treball d’escriptura per convertir un personatge real en un personatge de novel·la. Sílvia Soler explicarà tots els detalls de la seva novel·la L’estiu que comença. Antonio Baños autor de La rebel·lió catalana, oferirà una bona oportunitat de conversar sobre Catalunya i el seu destí com a nació i Marc Pastor, autor de Bioko explica com ha estat la seva aventura literària des que va publicar la fugida dels republicans espanyols de Mauthausen a Montecristo el 2007. Qui vulgui assistir a aquests aperitius o berenars ha de reservar plaça al web de La Setmana.

L’hora gastronòmica

Per altra banda, cada dia laborable hi haurà una activitat sota el paraigua de L’hora gastronòmica en què es fixarà l’atenció en llibres relacionats amb el món gastronòmic. Es presentarà el llibre de versos satírics Botifarra de pagès, de Ramon Solsona i Jaume Arnella i es farà la lectura dramatitzada de la novel·la L’entrepà, a càrrec del seu autor Salvador Giralt i l’editora Ester Andorrà. Qui assisteixi a aquesta activitat sabrà si Ferran Adrià també va dir: De gran vull ser… cuiner. Aquest acte comptarà també amb la participació de Meritxell Martí, autora del llibre, i Dani Jorquera, president del Casal dels Infants. Tindrà lloc la taula rodona Sentir-se millor, viure més sa que parla sobre les motivacions que ens animen a tenir cura del nostre cos, ja sigui a través de l’inici d’una dieta o de l’esport. Hi participaran la doctora Montse Folch i el periodista Jordi Cervera, autors del llibre Els dos costats de la bàscula, i la doctora Eva Ferrer Vidal-Barraquer, autora de Canvia de vida, posa’t a córrer. Es presentarà Cuina i terra de la Vall de Boí, de diversos autors, un llibre amb ampli recull de receptes de cuina pròpies de la Vall, amb un text divulgatiu sobre la història, la cultura i els atractius d’aquest extraordinari paratge pirinenc. També hi haurà una degustació de productes de la Vall de Boí.

A L’hora gastronòmica hi haurà també un recital de poesia micològica basat en el llibre Bosc endins, de Bernat Huguet, i també es presentarà el llibre La pasta per als catalans, d’Antonella Speranza, sorgit del bloc del mateix nom, que va ser guardonat amb el Premi al Millor Bloc de Cuina 2012. La blocaire explica al llibre, amb una gran precisió i una claredat absoluta, com s’elaboren les receptes que ella va aprendre de la mamma i aquesta, en el seu moment, de la nonna.

Itineraris literaris

Després de l’èxit de l’any passat, enguany augmenten fins a 13 les passejades literàries de La Setmana. Tots els itineraris estan vinculats a un llibre i n’hi haurà alguns on el mateix autor mostrarà, de primera mà, espais on es desenvolupa la seva obra. D’altres itineraris descobriran espais desconeguts plens de curiositats i llegendes. Es tracta de petites excursions d’aproximadament 90 minuts, unes pels volts de l’avinguda de la Catedral i altres per zones de la ciutat allunyades.

L’autora Isabel del Río convidarà a descobrir 100 coses per fer a Barcelona almenys una vegada a la vida; Maria Nunes, proposarà fer una Passejada amb @Lletres; Elisenda Albertí ens descobrirà per on es van moure algunes Dones de Barcelona en el recorregut Barcelona en femení; Maria Carme Roca ens mostrarà la Barcelona romana descrita a la seva novel·la Barcino; Jaume Benavente en portarà als principals escenaris descrits a Lluny d’aquí; els autors Josep Catà i Antoni Muñoz ens mostraran els indrets claus per on es van moure 25 presos polítics del 1714 a l’itinerari Els resistents i els presos del setge del 1714. Care Santos desvetllarà els llocs on va tenir lloc la història descrita a L’aire que respires. David Martí farà un viatge, amb les persones que l’acompanyin en aquest itinerari, a la Barcelona del segle XVI de La metgessa de Barcelona; Sebastià Benassar, visitarà els espais protagonistes de Nocturn de Sant Felip Neri. Es podrà fer l’itinerari Cu-cut! Sàtira política de temps trasbalsats, de la mà de Jaume Capdevila i Lluís Solà es visitaran els emplaçaments de les antigues redaccions on també es feia el setmanari Patufet, així com la delegació del Govern on s’exercia la censura o la redacció de l’altra gran revista satírica de l’època, l’Esquella de la Torratxa.

També hi ha un recorregut pel call jueu per descobrir els indrets que Josep-Lluís González descriu a L’àngel de les tenebres. Josep Maria Martí i Bonet, director de l’Arxiu Diocesà de Barcelona, guiarà la Visita a l’Arxiu Diocesà en el Palau Episcopal de Barcelona, que inclou la visita al pati del Palau Episcopal de Barcelona o Palau del Bisbe amb elements arquitectònics dels segles XII i XIII. També es podrà fer un recorregut, guiat pels voluntaris de la Delegació de Patrimoni Cultural de l’Arquebisbat de Barcelona, per la Catedral. Es l’itinerari que porta per nom La Catedral de Barcelona. Història i històries.

A %d blogueros les gusta esto: