La Setmana del Llibre en Català ret homenatge a Salvador Espriu

També es commemoraran els fets del 1714 i els aniversaris de Joana Raspall i Vicenç Estellés i es recordarà a Amat Piniella, Villangómez, Teixidor, Martí i Pol, Quima Jaume, Bernat Metge

Salvador Espriu ©Edicions62
Salvador Espriu ©Edicions62

La Setmana del Llibre en Català s’afegeix a la commemoració del centenari del naixement de Salvador Espriu amb una proposta molt especial, per la que ha comptat amb la complicitat de la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya. 10 grups teatrals, de diversos punts del territori català, interpretaran 12 espectacles a diversos espais de la Ciutat de la Lectura durant tot el diumenge 8 de setembre.

La Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya ha convocat les companyies amateurs de teatre que, durant aquest any, han preparat un muntatge teatral, poètic o narratiu sobre l’obra de Salvador Espriu. La proposta era que representessin un fragment a La Setmana.

S’ha buscat la complicitat amb el teatre amateur pel destacat paper que juga en el foment del consum cultural per part del públic general. Cal destacar la importància de reunir grups de diversos indrets de Catalunya i fer ressò de la importància i vitalitat d’aquest teixit associatiu alhora que es dóna vida a les paraules d’Espriu.

Els grups teatrals que participaran a La Setmana de la mà de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya són: Associació Teatral “El Partiqui (Barcelona), Aula Municipal de Teatre de Lleida (Lleida), Col·lectiu Verba del Centre Catòlic de L’Hospitalet (L’Hospitalet del Llobregat), Grup de Teatre de l’A.C.R. de Fals (Fals), Grup de Teatre E. Costa de l’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona (Barcelona), Grup de Teatre l’Arrel (Sant Miquel d’Olèrdola), Grup Teatral Margarida Xirgu Ateneu de Cultura Popular de l’Hospitalet (L’Hospitalet del Llobregat), Grups Amateurs de Teatre de l’Alt Penedès (Vilafranca del Penedès), Ocellassos de Sant Oleguer (Barcelona), Pentagrama. Les veus de la paraula (Valldoreix) i Tornavís Teatre (Tarragona).

Editorials revistes i llibreters, també amb Espriu

Al marge de les activitats organitzades per la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya hi ha d’altres, coordinades per expositors, que també rememoren la figura d’Espriu. Organitzaran actes 3 i 4 Edicions, L’Avenç, Associació de Publicacions Periòdiques de Catalunya, Onada Edicions, Edicions Bromera, Llibreria La Central.

A les activitats organitzades per aquestes empreses i entitats hi participaran Xavier Bru de Sala, Rosa Delor, Julià de Jòdar, Olívia Gassol, Josep Ribera i Condomina, Josep Roca, Manel Rodíguez-Castelló, Francesc Calafat, Antoni Prats, Alexander Fidora, Ignasi Moreta, Oriol Ponsatí-Murià, Jordi Raventós i Miquel Costabella.

La Setmana també promourà l’obra d’Espriu entre els més petits de la casa. La Matinal Festiva de diumenge 8 inclourà l’espectacle En Quel·la i les veus del carrer a càrrec dels arenyencs Albert Estengre i Ricard Ferran (Ulldistret). Es tracta d’un espectacle organitzat per Biblioteques de Barcelona.

El tret de sortida de les activitats organitzades a La Setmana el donarà el comissari de l’Any Espriu, Xavier Bru de Sala. Serà diumenge 8 de setembre, a les 11 del matí, a la Plaça de la Paraula de la Ciutat de la Cultura. La cloenda anirà a càrrec de Jordi Boixaderas, que recitarà una selecció de poemes de l’autor. Serà a les 19.30h al mateix espai.

Exposició Espriu a l’àgora. Una lectura visual de l’escriptor

Una exposició, ubicada a l’esquena de les casetes de La Setmana, també aproximarà el visitant de la Ciutat de la Cultura a la vida i obra de l’autor. La mostra, formada per 15 plafons, un per cada lletra del nom i el cognom de Salvador Espriu, més un d’introducció, acostarà el visitant a l’univers espriuà des d’un vessant inèdit i trencador. Cada plafó és un concepte relacionat amb Espriu (Sinera, Llengua catalana, Vida i mort, Sepharad, Esther, Raimon…), que s’explica amb il·lustracions, textos de l’autor i fragments d’anàlisis fetes per experts, en una exposició amb diferents nivells de lectura, però pensada sobretot per aquells que connecten per primer cop amb la rica obra literària i la personalitat profunda d’aquest escriptor cabdal de la literatura catalana del segle XX.

Espriu a l’àgora ha estat ideada, dissenyada i produïda per l’empresa Reunió de Papaia Projectes Artístics, que també s’encarrega de la itinerància. La mostra té el suport de l’Oficina de l’Any Espriu i la Institució de les Lletres Catalanes.

Les altres commemoracions de La Setmana

A més de l’Any Espriu, La Setmana també celebrarà l’Any Raspall, l’Any Estellés i posarà la primera pedra de la commemoració dels fets del 1714. Però enguany hi haurà més aniversaris; per això el dia 10 de setembre se celebrarà un acte commemoratiu. Es tracta d’una adaptació per a La Setmana de La paraula a la boca, evoca, un itinerari poètic per l’obra de Joaquim Amat-Piniella, Joana Raspall, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Joan Teixidor i Salvador Espriu; els cinc poetes que aquest any celebren el centenari del seu naixement.

La paraula a la boca, evoca és un espectacle poètic que fon les paraules amb la música i una posada en escena màgica. Actuaran: Gemma Reguant, Imma Colomer, Fina Rius, Òscar Castellví, Àurea Márquez i Jordi Andújar. L’acte tindrà lloc a les 19.30h a la Plaça del Llibre.

Per una banda, cada dia hi haurà lectures de textos de les commemoracions d’aquest any. Aquest acte, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, tindrà lloc a la Plaça de la Paraula a les 17.30h. D’aquesta forma cada tarda La Setmana obrirà el seu programa d’activitats amb un record per Bernat Metge, Estellés, Amat, Espriu, Raspall, Villangómez, Teixidor, Martí i Pol, Quima Jaume

Per una altra banda, durant els dies de celebració de La Setmana hi haurà jornades dedicades al 1714, Joana Raspall i Vicent Andrés Estellés.

El record del setge del 1714 hi serà present des de dissabte 7 fins dimecres 11 de setembre amb diversos actes (presentacions de llibres, lectures, espectacles familiars, contacontes, tallers…) Respondran al títol genèric de Rememorant el 1714. Els actes començaran dissabte 7 amb una xerrada a càrrec de Toni Soler, comissari del Tricentenari de l’Ajuntament de Barcelona.

Dissabte 14 serà el dia dedicat a celebrar l’Any Estellés. Per això, diverses companyies ens faran arribar la poesia de Vicent Andrés Estellés. Hi haurà diversos recitals poètico-musicals o recitals de poemes.

L’últim dia de La Setmana, diumenge 15, serà el dia que se celebrarà el centenari de Joana Raspall. A més de les activitats familiars programades a la Plaça de les Biblioteques que tindran Raspall com a eix vertebrador, també hi haurà activitats per adults que facin un record a la poetessa.

A %d blogueros les gusta esto: