Pep Albanell, Premi Trajectòria 2013

El lliurament del premi serà el 12 de setembre a La Setmana

Pep Albanell, Premi Trajectòria 2013
Pep Albanell, Premi Trajectòria 2013

L’escriptor Pep Albanell, Joles Sennell, serà guardonat amb el Premi Trajectòria, atorgat per la comissió organitzadora de la 31a edició de la Setmana del Llibre en Català. L’acte de lliurament se celebrarà el dia 12 de setembre per la tarda a La Setmana, instal·lada a l’avinguda de la Catedral de Barcelona. Destacar també que durant tota La Setmana Pep Albanell serà el protagonista de diverses activitats que acostaran la seva obra tant al públic familiar com a l’adult.

El Premi Trajectòria guardona cada any una personalitat vinculada al món de la cultura catalana. El valor de Pep Albanell es basa en que ha estat referent per diverses generacions d’infants i joves amb més de 70 llibres publicats per aquest públic, entre els que destaca per exemple, La guia fantàstica o El Barcelonauta. A més també ha publicat poesia, narrativa, diverses obres de teatre, assaig i guions per a cinema i teatre.

Membre fundador del col·lectiu Ofèlia Dracs, en l’inici de la seva carrera literària, tant ell com la seva obra podrien adscriure’s en el que s’ha anomenat generació dels setanta. En aquesta època va publicar, entre d’altres, Pinyol tot salivat, que va ser guardonat amb el Premi Sant Jordi de Novel·la; Les Parets de l’insomni, Premi Víctor Català, i El Barcelonauta, Premi Joaquim Ruyra. També forma part del col·lectiu Pep Campei, que s’ha donat a conèixer amb la novel·la L’Artefacte. De tota la seva producció es pot destacar la novel·la Ventada de morts i el llibre de narracions Xamfrà de Tardor.

A la dècada dels setanta-vuitanta fou un dels més actius impulsors i conreadors del gènere fantàstic en la literatura infantil. Obres com La guia fantàstica, El bosc encantat, La rosa de Sant Jordi (Premio Nacional de Literatura Infantil 1990). Albanell signa aquest tipus d’obres amb el pseudònim «Joles Sennell». Entre les seves últimes obres publicades cal destacar El gallifoscam, El follet Bambalambà, Història d’una bala i El jardí de música i cristall.

Amb el Premi Trajectòria Pep Albanell haurà rebut un total de 23 premis al llarg de la seva vida professional.

Pep Albanell va néixer a Vic (Osona) el dia de Nadal de 1945. A la Seu d’Urgell (Alt Urgell) hi va viure la infància i l’adolescència. Se sent bipàtrida: vigatà per origen i tradició familiar i urgellenc per adopció i devoció. Actualment viu a Barcelona. Va començar a estudiar la carrera de Periodisme a Madrid, però la va deixar per la de Filosofia i Lletres (Filologia) de la qual és llicenciat per la Universitat de Barcelona. Durant molts anys ha treballant en editorials. Amb el pseudònim de Joles Sennell escriu literatura per a nois i noies. Va ser un dels inventors primigenis de l’Ofèlia Dracs. És casat i té dos fills, la Maria i en Francesc.

La Setmana i el Premi Trajectòria

Des de 1997 la comissió organitzadora de La Setmana atorga el Premi Trajectòria. Està integrada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, el Gremi d’Editors de Catalunya, el Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Altres guardonats amb el Premi Trajectòria han estat Lluís Permanyer, Joaquim Carbó, Maria Barbal, Isabel-Clara Simó, Josep Palau i Fabre, Quim Monzó, Emili Teixidor, Roser Capdevila, Josep M. Castellet, Teresa Pàmies, Josep Vallverdú, M. Antònia Oliver, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Lluís Millà i Avel·lí Artís Gener “Tísner”, que va ser el primer guardonat.

 

A %d blogueros les gusta esto: