Presentació del llibre «El cas Jamboree», de Pere Pons, publicat per Pagès editors

El Cas jamboree

L’acte de presentació del llibre El cas Jamboree, escrit per Pere Pons i editat per Pagès editors,  tindrà lloc divendres 21 de desembre a les 19h a Jamboree (Plaça Reial, 17 de Barcelona).

 • Quina és la penyora que Ava Gardner va deixar al Jamboree?
 • Què fa un frare caputxí en un club de jazz parlant amb el diable?
 • I Chet Baker assegut als lavabos de Les Delices de França, a qui escolta?
 • A qui va alliberar el violí d’Stèphane Grappelli?
 • Per què Wayne Shorter no va aconseguir baixar les escales del soterrani de la Plaça Reial?
 • Qui és l’home bop?
 • I Gloria Stewart, què queda d’aquella veu que semblava eterna?

I entre altres misteris, reunions clandestines, faules d’ocells, tertúlies futboleres, homes invisibles, desfilades d’esperits…, aquest llibre en motiu dels 50 anys del primer jamboree desvetlla que hi ha una llegenda que sobrepassa la seva pròpia història. L’autor, Pere Pons, la recrea a través de quinze relats, on ficció i realitat es conjuren per a exposar aquests i d’altres enigmes. Ho acompanya amb una sel·lecció de testimonis, cròniques, documents i una col·lecció de fotografies inèdites que legitimen l’eterna glòria d’un cas que segueix obert mig segle després: El cas Jamboree.

Gènesi i dissecció

El cas jamboree neix com un encàrrec de Mas i Mas per fer un llibre en motiu dels 50 anys del naixement del Jamboree. Una vegada la proposta és acceptada, l’autor inicia un particular treball de recerca i planteja exposar la rellevància d’aquest club de jazz a partir de la seva pròpia història, però també del seu imaginari.

A mesura que va recollint informació –gràfica, oral i escrita– de les fonts més diverses, l’ordena i la prepara fins a disposar d’un informe (dossier o expedient) on la realitat i la ficció es confonen i, al mateix temps, es complementen.

A conseqüència d’aquesta combinació, moltes editorials que en primera instància havien manifestat el seu interès per publicar un llibre sobre la història del Jamboree es tiren enrere. Relats i cròniques periodístiques? Testimonis i retrats de músics? Fotografies i cronologia de les nits màgiques? I això on ho encaixem, com ho cataloguem, com ho venem?

Finalment, Pagès editors dóna un pas endavant i, amb un criteri que l’honora, decideix posar en circulació El cas Jamboree, just quan es compleixen 50 anys d’una altra efemèride: la del crim dels existencialistes. Un cas de robatori i assassinat que va tenir lloc a Barcelona l’any 1962 i en què van veure’s embolicats –i absolts– alguns dels primers músics que van tocar al club de la Plaça Reial. Entre ells, la cantant Gloria Stewart, musa dels fidels del Jamboree de la primera època, i de la qual s’ha escollit el retrat per a il·lustrar la portada del llibre. Eterna Glòria.

Tot i aquests antecedents i per evitar malentesos, cal aclarir que no es tracta d’una novel·la negra ni d’un llibre sobre la història del Jamboree, malgrat que també podria considerar-se tant una cosa com l’altra i no faltaríem a la veritat. A manera de guia de lectura, la dissecció de les parts que conformen l’expedient d’El cas Jamboree són, per ordre d’aparició, les següents:

 1. Pròleg: Informe preliminar on es detalla en síntesi la història del Jamboree des de la seva creació fins a l’actualitat.
 2. Documentació gràfica: Selecció de fotografies que reflecteixen les diferents èpoques del club de jazz.
 3. Relats: Quinze històries o contes on es recrea la història i la llegenda del Jamboree. En alguns casos, a partir d’alguns fets, successos o personatges verídics que serveixen com a punt de partida i, en altres, des de situacions absolutament fictícies. (Al final del llibre s’inclou una guia –Anatomia dels relats– on s’exposa què hi ha de realitat i d’imaginari en cada història).
 4. Cròniques i testimonis: Recull una selecció de les cròniques, articles, crítiques i escrits que l’autor ha realitzat a l’entorn del Jamboree i de l’escena del jazz a Barcelona i Catalunya en els darrers vint anys. Cada text va precedit de la veu dels diferents testimonis que l’autor ha entrevistat i que defineixen el significat del Jamboree a les seves vides.
 5. Retrats: Una nova compilació d’articles propis on es descriuen escenes, reflexions i perfils de músics vinculats amb el club.
 6. Les nits màgiques del JamboreeInventari de les actuacions més rellevants que ha acollit el Jamboree des de l’any 1960 fins el 2010.

Sobre l’autor

Pere Pons (La Bisbal d’Empordà, 1965) Llicenciat en Història Moderna i Contemporània. Periodista i crític musical. Ha treballat als diaris El Punt, Diari de Barcelona, La Vanguàrdia, Avui i El Punt Avui. Ha estat cap de redacció de la revista culturalAjoblanco i director de la revista Jaç. Ha dirigit documentals i contiguts musicals i ha estat director i guionista de programes de televisió. Ha estat professor d’Història del Jazz al Conservatori del Liceu. És responsable dels programa «L’Home del Jazz» i «Jazz amb Gel» de Ràdio 4, autor del llibre Jazz (2001), co-autor d’Els 100 millors discos del jazz català (2012) i ha contribuït a la creació de l’Associació de Festivals de Jazz de Catalunya (Afejazz).

El cas Jamboree

A %d blogueros les gusta esto: