50 anys després de les inundacions del Vallès: «La riuada de Franco pugnes polítiques», de Ferran Sales i Lluís Sales, editat per Pagès Editors

El periodista Ferran Sales i l’historiador Lluís Sales recorden al llibre La riuada de Franco. Pugnes polítiques, propaganda i corrupció en el context de les inundacions del vallès (1962) tots els fets i les implicacions polítiques que es van esdevenir fa mig segle al Vallès a causa de una riuada que va deixar un saldo de més de sis-cents morts, centenars de cases i fàbriques destruïdes i milers de damnificats.

Al llibre editat per Pagès editors es posa de manifest com el règim franquista va convertir aquella tragèdia en una campanya de propaganda a favor del cap d’Estat, el Caudillo Francisco Franco. Alguns sectors de l’oposició detectaren la manipulació franquista, però un dels pocs a combatre-la fou Josep Tarradellas. El president de la Generalitat, capitanejant els exiliats polítics, desafià el franquisme amb la promoció de col·lectes. En aquesta operació, comptà amb la col·laboració dels monjos de Montserrat. Aquesta fou una de les maniobres més ambicioses dutes a terme per la Generalitat a l’interior de Catalunya des del final de la Guerra Civil.

L’any 1962 s’abaté sobre la demarcació de Barcelona una riuada que provocà un dels episodis més dramàtics de la seva història. Hi moriren més de sis-centes persones. Les cròniques oficials d’aquell esdeveniment estan formades per una barreja d’episodis tràgics i heroics, redactats sobre un fons d’epopeia mítica. Cinquanta anys més tard, però, la documentació dels arxius deixa entreveure una altra crònica. L’absència casual de les autoritats, la nit de la riuada, va provocar que els ciutadans, incitats per la ràdio, sortissin al carrer per administrar la zona sinistrada al marge dels canals oficials. La tasca de milers de voluntaris obriria en ple franquisme un singular període d’excepcionalitat democràtica que va durar cinc dies. Aquella eclosió popular, germen del moviment veïnal, seria reprimida amb força per uns responsables del règim que acabarien generant una altra riuada; la riuada de Franco.

Els autors

Ferran Sales Aige (Lleida, 1946). Periodista. Ha treballat durant més de 45 anys en diverses publicacions, entre les quals el Diario de Barcelona, Mundo Diario, Tele Exprés, Avui, El Periódico i El País, on s’hi estigué 28 anys i on fou membre fundador de l’equip d’investigació, i corresponsal al Magreb i a l’Orient Mitjà. L’any 1994 rebé el premi Cirilio Rodríguez al millor corresponsal de l’any pel seu treball sobre la Guerra Civil a Algèria.

Lluís Sales i Favà (Barcelona, 1982). Llicenciat en Història per la Universitat de Girona (UdG). L’any 2008 va obtenir el Diploma d’Estudis Avançats amb el Treball de Recerca. Actualment treballa en la seva tesi doctoral sobre la societat baixmedieval. Darrerament ha obtingut la Beca d’Investigació en Ciències Socials i Humanes del Patronat Francesc Eiximenis (Diputació de Girona).

Fitxa

  • Gènere: Història                                                               
  • Col·lecció: Guimet, 170
  • Pàgines: 264
  • PVP: 19,00€

A %d blogueros les gusta esto: