Presentació del llibre «Quan els obrers van ser els amos», de Xavier Vinader, editat per Pagès editors

L’acte de presentació tindrà lloc dimecres dia 3 d’octubre a les 19.30 hores a la sala d’actes de Comissions Obreres de Catalunya (Via Laietana, 16 de Barcelona)

El febrer de 1976, a Sabadell es va desencadenar una vaga general que va paralitzar la ciutat. “Tot va començar amb les càrregues policials contra una manifestació pacífica per l’ensenyament públic, que acabà amb infants ferits. […]. Tot havia començat així, però anà més enllà. Més enllà de les fàbriques i els comerços, més enllà de la pròpia ciutat. Durant aquells dies –del 23 al 27 de febrer de 1976– Sabadell va ser mirada amb ira pels defensors del règim amb la mateixa força que amb esperança pels que volien acabar amb ell. Era una lluita que es dirimia en el control de l’espai públic, el carrer, en un intent de demostrar qui tenia la gent al darrera en un moment en què cap mecanisme democràtic permetia saber-ho”. (Del pròleg del llibre de Xavier Domènech Sampere).Xavier Vinader, aleshores un jove periodista, va recollir en un llibre tots els fets que van succeir aquells dies a Sabadell, les manifestacions, les assemblees i les negociacions de la Comisión Inter-ramos davant de les autoritats municipals, la policia i el governador civil. Aquell original, però, mai no es va editar i va quedar custodiat a l’Arxiu Històric de Sabadell. Ara, ha estat publicat íntegrament, en llengua catalana, per Pagès editors de Lleida, i amb noves dates i dades: fotografies, reculls de premsa legal i clandestina, els mapes del conflicte, els “partes” de la Policia Municipal, les biografies dels membres del consistori franquista, les biografies dels dirigents de la vaga, i una cronologia dels principals esdeveniments. L’historiador Xavier Domènech i Sampere és l’autor del pròleg i Jaume Busqué i Barceló ha coordinat l’edició.

A l’acte de presentació del llibre Quan els obrers van ser els amos. Una setmana de vaga general política a Sabadell el febrer de 1976, de Xavier Vinader i editat perPagès editorshi intervindran el Molt Hble. senyor Jordi Pujol i Soley, el secretari general de Comissions Obreres de Catalunya Joan Carles Gallego, la presidenta d’Omnium Cultural Muriel Casals, el doctor Borja de Riquer, catedràtic d’Història Contemporània a la UAB, José Luis Valdivieso, dirigent de CCOO i membre de la Comisión Inter-ramos, l’editor Lluís Pagès, l’autor del llibre Xavier Vinader, i Jaume Busqué, coordinador de l’edició.

L’acte té el suport de Comissions Obreres de Catalunya i compta amb la col·laboració de Pagès editors, del Departament de Cultura-Filmoteca de Catalunya, del Centre d’Estudis Històrics Internacionals-Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona, i de la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell.

A %d blogueros les gusta esto: