Poètica inauguració de la 61a FIRA DEL LLIBRE D’OCASIÓ ANTIC I MODERN

Pilarín Bayés signa una litografia numerada del seu cartell de la FIRA a l’autor homenatjat, Enric Casasses

Enguany la inauguració de la FIRA DEL LLIBRE D’OCASIÓ ANTIC I MODERN ha tingut un to més poètic que mai. Els llibres estranys és el títol d’un sonet d’Enric Casasses i també la inspiració per parlar d’una manera «poemàtica”, explica Casasses, de la meva relació amb els llibres vells, o no tan vells, però estranys o únics per algun motiu…. Com ell mateix ha dit a la presentació, aquest pregó és una “auto-blibliografia” salpebrada d’un gran nombre d’anècdotes familiars i personals amb bones dosis de poesia explicada i recitada amb gran mestratge i la cantada de l’epístola de les mentides.

D’equerra a dreta, Enric Casasses, Albert Obradors, Jaume Ciurana i Pilarín Bayés

El to més institucional l’han posat el president de la FIRA, Albert Obradors, i el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, que en el seu parlament ha recordat que: “avui comencen les festes de la Mercè i el primer acte, més enllà del pregó que és aquesta tarda, és aquesta inauguració de la FIRA DEL LLIBRE D’OCASIÓ ANTIC I MODERN. En el seu parlament també ha fet una menció molt especial al paper de la llibreria de vell com a preservadora de la creativitat antiga dient: “Sovint diuen que les llibreries són la primera trinxera cultural de la ciutat, que és la porta d’entrada per a moltíssima gent i això l’hem de protegir. La contribució i la participació de les llibreries de vell a la nostra ciutat és molt important i crec que des de l’Ajuntament de Barcelona hem de tenir una especial cura, una especial protecció. Perquè més enllà de difondre la cultura, les llibreries de vell són patrimoni cultural. El conseller Mascarell diu que el patrimoni d’avui és la creativitat antiga. És allò que diverses generacions de catalans han considerat que valia la pena preservar. Doncs bé, les llibreries de vell són una mica aquestes preservadores d’aquella creativitat antiga que avui ha arribat fins a nosaltres”.

Enric Casasses al costat de la placa amb la seva signatura al Monument del Llibre de Brossa

El president de la FIRA ha recordat als presents que l’exposició d’aquesta 61a edició està dedicada al que va ser l’autor del cartell de la 23a edició (l’any 1974), Antoni Tàpies. L’exposició, comisariada per Enric Granell, té per nom Tàpies amic dels llibres i mostra una cinquantena de llibres, cartells i fotografies de l’artista, que formen part de la col·lecció particular d’en Manuel Gimeno, còmplice artístic i amic de Tàpies. L’exposició, que és gratuïta, està situada a la cruïlla de Passeig de Gràcia amb Gran Via, davant del cine Comèdia i té les seves portes obertes tots els dies de 10 a 21h, excepte els festius, que obre a les 11 de matí i tanca a les 21h.
Pilarín Bayés, autora del cartell d’enguany, també ha assistit a la inauguració i ha signat algunes litografies numerades del cartell que ha fet per la FIRA.

Una vegada finalitzat el pregó, Enric Casasses, l’autor homenatjat per la FIRA, ha col·locat una placa amb la seva signatura al peu del Monument del Llibre, junt a la d’autors que, com ell, han rebut el seu merescut homenatge per part dels llibreters de vell de Catalunya.

La FIRA estarà oberta des d’avui, 21 de setembre, fins el 7 d’octubre al passeig de Gràcia de Barcelona, entre els la plaça Catalunya i el carrer Consell de Cent.

Si vols sentir el pregó d’Enric Casasses complet, només cal que facis clic aquí.
Si vols sentir el parlament del tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, fes clic aquí

A %d blogueros les gusta esto: