Mascarell: “Els que vulguin celebrar l’11 de Setembre que vinguin a La Setmana i comprin un llibre”

Inauguració de la 30a Setmana del Llibre en Català ©NZ

La Setmana del Llibre en Català ha obert les portes de la Ciutat de la Lectura, situada a l’avinguda de la Catedral de Barcelona, avui divendres dia 7 de setembre a les 19 hores. A l’acte d’inauguració han assistit el conseller de Cultura de la Generalitat Ferran Mascarell, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i el president de La Setmana Albert Pèlach.

D’esquerra a dreta, Lluís Permanyer, Xavier Mallafré, Jordi Ferré, Jaume Ciurana, Ferran Mascarell  i Albert Pèlach.* ©NZ

En el seu discurs Ferran Mascarell ha proposat que el proper 11 de Setembre es compri un llibre com a “gest patriòtic”. Mascarell, referint-se al fet que La Setmana es celebra des de fa anys entorn de la Diada, va assegurar que: “Aquest serà un 11 de setembre molt patriòtic i crec que tenim raons perquè ho sigui. Afegim-hi una petita responsabilitat a l’acte i el gest patriòtic d’aquest 11 de Setembre que és comprar un llibre. Tots aquells que vulguin celebrar l’11 de Setembre que vinguin a La Setmana i comprin un llibre. Crec que és una proposta que em puc permetre el luxe de fer com a conseller de Cultura  del Govern de Catalunya perquè estic segur que sintetitzo els anhels i les conviccions de molta gent”.

Jaume Ciurana, regidor de cultura de l’ajuntament de Barcelona ©NZ

Tant el conseller de Cultura com el regidor i el president de La Setmana s’han referit a la ubicació d’enguany, al bell mig de la ciutat, remarcant la voluntat de “recuperar la centralitat” de l’esdeveniment. En aquest sentit, Ciurana ha remarcat que “per l’ajuntament de Barcelona, que té vocació  d’exercir de capital del país i també de capital de la catalanitat, haver escollit un lloc com aquest no és atzar sinó una voluntat expressa d’atorgar centralitat a aquest esdeveniment”. En aquest sentit, el regidor de cultura ha assegurat que en el cas de La Setmana del Llibre en Català es reuneix una triple catalanitat: “en primer lloc una capital literària. Barcelona és, ha estat i probablement serà, un magnífic escenari literari amb un propi relat literari. En segon lloc tenim una capitalitat, i la volem exercir i explotar molt més, de la indústria editorial. Barcelona ha estat i és, i volem que continuï sent, una potent capital de la indústria editorial arreu del món i que sigui reconeguda com a tal. I en tercer lloc, Barcelona te vocació de capital de la cultura catalana, de la literatura catalana, del pensament en català. I si reunim aquestes tres vocacions el resultat és La Setmana del Llibre en Català”.

Albert Pèlach, president de La Setmana,  durant la inauguració de La Setmana ©NZ

Albert Pèlach, per la seva part, ha ressaltat la celebració dels 30 anys de La Setmana  assegurant que “hem recuperat centralitat, estem consolidant el model Ciutat de la Lectura, reutilitzant les casetes que vam inaugurar l’any passat a la Ciutadella , amb més presència de fons editorial i un complert programa d’activitats” I va afegir que gràcies a tots els que han col·laborat en aquesta edició, “podem oferir més amb menys recursos econòmics. Segurament aquest fet és símptoma del nou paradigma de reacció davant la crisi: fer més amb menys”.

El president de La Setmana s’ha referit també a la situació actual del món editorial assegurant que “són moments de transformació en el món de l’edició, fortament impactats per la revolució digital i pels canvis en els hàbits de consum que provoca la crisi, que no pas de l’IVA, que en el món de l’edició tenim el mateix tractament que el pa. Amb aquesta situació pensem que més que mai val la pena donar signes de vitalitat i d’encoratjament fent-nos presents precisament aquí, al centre de Barcelona”.

Ferran Mascarell, conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya, durant la inauguració de La Setmana ©NZ

El conseller de Cultura s’ha referir a aquesta trentena edició de La Setmana assegurant que “aquesta és la bona” i ha remarcat que en aquests 30 anys hi ha hagut “un gran canvi en la manera de fer llibres, ha aparegut el fenomen extraordinari de la digitalització, que encara estem paint i que és un dels grans reptes dels propers anys, hem aconseguit que allò que semblava una realitat encara indecisa de l’edició en llengua catalana s’hagi consolidat, però és indubtable que tenim encara molts reptes. El primer és que en el marc de La Setmana es venguin més llibres i que siguin un estímul perquè se’n venguin més i se’n llegeixin més al llarg de tot l’any. Llibres en llengua catalana. Crec que la renovació que esteu fent de La Setmana és un bon motiu per pensar que aquesta jugarà un paper encara més important i interessant en el context d’aquesta voluntat de que es venguin i es llegeixin llibres. Esteu posant sobre la taula un model profundament renovat, igual que sempre però millor que sempre, i tinc la impressió que esteu fent un esforç per que la rutina no s’apoderi de les nostres maneres de fer, i en els temps que corren trencar rutines és una característica fonamental de la nostra vida cultural”.

Mascarell va afegir que “no sé quin seria el repte raonable, però com jo no cal que sigui raonable, us diria que m’agradaria pensar que atès que el nostre país té 7’5 milions de persones, seria bo que ens fiquéssim al cap que algun dia aquesta Setmana serà capaç de posar sobre la taula aproximadament un llibre per ciutadà. Perquè això sigui possible cal una cosa que és clau: que els ciutadans de Catalunya tinguem clar que en el cor del nostre projecte de país el llibre hi juga un paper fonamental”.

*D’esquerra a dreta, Lluís Permanyer (Premi Trajectòria), Xavier Mallafré (president Gremi d’Editors de Catalunya), Jordi Ferré (president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Jaume Ciurana (Regidor de Cultura de l’ajuntament de Barcelona), Ferran Mascarell (Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya) i Albert Pèlach (president de La Setmana del Llibre en Català)
A %d blogueros les gusta esto: