El Documental, d’El 33, dedicarà un programa als emboscats com Josep Ballester, autor de “Memòries d’un emboscat”

Josep Ballester i la seva història, publicada per Pagès editors sota el títol de Memòries d’un emboscat i el subtítol Testimoni d’un noi amagat en plena Guerra Civil (1936-1939) a la Catalunya interior, seran protagonistes d’un ampli reportatge al programa El Documental d’El 33. El programa es pre estrenarà el proper dia 2 de febrer a l’Auditori de CaixaFòrum i s’emetrà els dies 3, 6 i 9 de febrer en diferents horaris a Televisió de Catalunya. Josep Ballestar apareix a partir del minut 45.50 del reportatge.

La història de Josep Ballester i d’altres emboscats

Durant la Guerra Civil espanyola, molts joves catalans van decidir no anar al front o van desertar quan hi eren. Es van amagar al bosc, en llocs remots, abruptes, on no els pogués trobar ningú excepte els seus familiars i veïns de confiança. Alguns no se sentien afins a la República, altres hi eren obertament contraris; molts eren massa joves per plantejar-s’ho i gairebé tots es volien mantenir lluny de les bales i les bombes del front. Emboscats no és un documental sobre herois. És la història mai explicada d’aquells de qui ningú no se n’ha sentit orgullós, ni aleshores ni ara; un capítol de la nostra història que ha passat desapercebut fins als nostres dies. Tenim una última oportunitat de conèixer la seva història en primera persona; els emboscats de la Guerra Civil, tots amb més de 90 anys, se’ns en van. És per això que hem volgut investigar i enregistrar el testimoni d’aquells joves que no van viure la guerra al front, sinó a la rereguarda, amagats del món, en una particular lluita per la supervivència quotidiana.

Com la història s’ha convertit en un llibre

El dia 12 de març de 1938, Josep Ballester -tal com havia fet el seu germà Esteve un any abans i amb el vistiplau dels seus pares- va decidir emboscar-se a Bonsfills, no gaire lluny de Castelladra, on els Ballester tenien vincles d’amistat. Aquell mateix dia va començar a escriure en un petit quadern, el que avui són les memòries, d’aquells dies viscuts amb altres emboscats, sota l’aixopluc de la família Bonsfills.

Narrat en primera persona per un noi de divuit anys, aquest és un testimoni riquíssim de la vida dels emboscats. Josep Ballester ens explica què menjaven, on dormien, com passaven el temps, com els arribaven les notícies, com va ser la seva relació amb l’exercit republicà i, en definitiva, com era el dia a dia d’uns homes fora de la llei en ple conflicte bèl·lic. Sense fer filosofia, mostrant més la impressió del moment que no una concreta i explícita idea política, tot explicant detalls quotidians, el text ens endinsa en un món massa desconegut que afectà molts llocs de la rereguarda de Catalunya durant la Guerra Civil.

El Documental

Emboscats. Memòria d’una geografia secreta (2011), una producció d’E2S Productora en coproducció amb Televisió de Catalunya i el Centre d’Estudis Lacetans, amb la col·laboració del Memorial Democràtic, Institut Català de les Indústries Culturals i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

VEURE AQUÍ EL DOCUMENTAL EMBOSCATS. MEMÒRIA D’UNA GEOGRAFIA SECRETA. Josep Ballester a partir del minut 45.50.

A %d blogueros les gusta esto: