«Pa, crosta i molla», d’Assumpta Montellà, la visió més femenina de la Guerra Civil, editada per Pagès editors

La història sempre l’escriuen els homes, normalment els que guanyen les guerres, poques vegades els que les perden, però mai l’escriuen les dones,…. perquè elles sovint són invisibles.

Pa, crosta i molla és un conjunt de vivències de la Guerra Civil a la comarca de Les Garrigues, però amb mirada femenina, des de la quotidianitat de la rereguarda dins l’àmbit domèstic. Recollim el testimoni de tretze dones de Les Garrigues des d’una perspectiva diferent, sense l’èpica de la batalla, malgrat estar en primera fila quan cauen les bombes. Les seves històries són menudes, anònimes, senzilles… però sumades totes, fan la història d’una generació de dones injustament oblidades. Elles han patit un doble silenci, per la repressió i pel fet de ser dones. Aquest llibre vol refer l’oblit, tot i que per moltes dones ja hem fet tard.

Si vols llegir les primeres pàgines de Pa, crosta i molla, d’Assumpta Montellà, clica sobre aquest enllaç.

Segons explica l’Isabel-Clara Simó al pròleg…

l’Assumpta Montellà ens va enlluernar i ens va emocionar amb la Maternitat d’Elna, on explica la supervivència de tantes criatures només per un gest d’amor desinteressat. Tornes a creure en la humanitat, llegint-lo.

Ara, l’Assumpta ha fet un rastreig, un veritable treball de camp a les Garrigues i ha parlat amb les dones grans i els ha demanat que li confiïn els seus records de la guerra. Són unes dones que parlen amb una dona. Unes dones que no solen ser escoltades i una dona que les escolta amb avidesa.

(…)

Un llibre commovedor, que parla del coratge, de la por i del quefer silenciós de cada dia, tal com transiten les agulles del rellotge assenyalant el pas ingràvid del temps, segon a segon, sense parar. Així les dones.

Sobre l’autora

L’Assumpta Montellà i Carlos (Mataró, 1958) ha cursat la llicenciatura d’història a la Universitat de Bellaterra, en l’especialitat de moderna i contemporània. Historiadora de professió, per devoció, per vocació, amb passió, amb vehemència, amb intensitat. Això comporta que  sigui poc convencional… i també perquè li agraden les històries menues de les persones anònimes, d’herois que no surten als manuals. També ha participat com a ponent a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, en diversos col·loquis i fòrums sobre l’exili, del  qual és especialista.

És autora dels llibres La Maternitat d’Elna (2005), El setè camiò (2007), Els contrabandistes de la llibertat (2009) i Biografia d’Elisabet Eidenbenz (2010).

Ha rebut el premi Dignitat 2006 per la seva tasca d’investigació.

Coordina diversos cursos sobre història de Catalunya en diferents col·lectius d’escoles d’adults.

A %d blogueros les gusta esto: