«El preu de la memòria», la visió del ex-responsable dels arxius del govern de la Generalitat sobre el cas Centelles

En els darrers temps, el conegut com a cas Centelles, ha tingut un ressò extraordinari als mitjans de comunicació. La història d’un arxiu amb imatges excepcionals de la segona república i la guerra civil preservat per Agustí Centelles que finalment ha anat a raure a la ciutat de Salamanca per decisió dels fills, ha generat l’interès de molts ciutadans.

A El preu de la memòria. El cas de l’Arxiu Centelles (Pagès editors) Ramon Alberch, bon coneixedor del tema, ens apropa a les claus del debat i ens desvetlla algunes de les incògnites d’aquest controvertit afer i sustenta, de manera documental i enraonada, les següents consideracions.

  • Que l’objectiu dels hereus era bàsicament econòmica, més enllà de la possibilitat de servar la memòria i la fidelitat del seu pare al país.
  • Que davant la crítica institucional i dels mitjans de comunicació, els hereus decideixen «reescriure» el guió de com ha anat el procés. La seva estratègia passa per carregar contra les institucions adduint una despreocupació  secular per l’obra del seu pare i tergiversant la cronologia dels fets.
  • Que no existí cap intent de «confiscació» de l’arxiu paer part de la Generalitat de Catalunya, ans al contrari, la declaració de bé integrant del patrimoni cultural és una manifestació de protecció que palesa l’interès  per preservar aquest llegat a Catalunya i evitar-ne la seva sortida o disgregació.
  • Finalment, ens sembla evident la profunda deslleialtat del Ministerio de Cultura, que, coneixent les negociacions empreses, no dubtà a intervenir i actuar com si la compra de l’arxiu es dilucidés només com una qüestió estrictament econòmica.

Ramon Alberch Fugueras ha estat arxiver municipal de Girona i Barcelona, cofundador i president de l’Associació d’Arxivers de Catalunya i de l’ONG Arxivers sense Fronteres i subdirector general d’arxius i gestió documental de la Generalitat. Actualment és director de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED) de la Universitat Autònoma de Barcelona.

CategoríasSin categoría
A %d blogueros les gusta esto: